9 Monkeys of Shaolin

av Peter Tjernström

Streets of Rage, Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in time och Double Dragon. Alla dessa spel är gamla klassiker som jag spelat när jag var yngre. 9 Monkeys of Shaolin tar oss tillbaka till den gamla genren av beat ’em up spel som en gång i tiden var så populära. Frågan är väl egentligen om 9 Monkeys of Shaolin kan mäta sig med dessa gamla klassiker.


Du spelar Wei Cheng, en kinesisk fiskare som bor i en liten by ute på landet. Byn blir attackerad av banditer och dina släktingar blir dödade. En perfekt uppsättning för att vilja ha hämnd. Wei Cheng kan grunderna till den fightingstil Shaolin-munkar använder och blir snabbt intagen till deras tempel. Nu måste du lista ut vem som ligger bakom den här attacken och slåss för att göra Kina säkert igen.

9 Monkeys of Shaolins story har en ganska klassisk story som ni kan se. Jag vill väl också säga att spelet är ganska klassiskt i sina mekaniker. Med en kamera som följer dig från sidan slår du dig igenom de olika banor som finns i spelet. Du har tre olika attacker där du kan sparka, slå och sticka med din stav. Du kan även hålla in dessa attacker för att förstärka dem med Ki som du får av att slåss. Ki kan du också spendera på andra saker som att göra specialattacker eller olika magier som kan dra in fiender, lyfta upp dem i luften eller sänka deras tålighet.

När det kommer till försvar kan du undvika attacker med den dodge förmåga, samt att du också har en knapp där du kan parera attacker och pilar som skjuts mot dig. Om du parerar en närstridsattack tappar fienden fotfästet så att du kan attackera tillbaka. Pilar flyger tillbaka mot den som sköt iväg den om du lyckas parera dessa. Stridssystemet känns väldigt bra medans man spelar och striderna blir ofta väldigt hektiska med mycket rullande, parerande och slagsmål när du möter mycket fiender. Du har även olika sorter av te som du kan dricka. Dessa ger olika effekter som att du kan hela dig själv, fördubbla din skada och ge dig oändligt med Ki en stund.

Striderna är nästan allt i 9 Monkeys of Shaolin. Du har ett litet hemmaområde i Shaolin-templet där du kan uppgradera dina attacker, byta utrustning som ger dig specialeffekter. Utöver detta kan du gå vidare till nästa bana här eller gå tillbaka till äldre banor du missat eller vill göra om. När du klarar av uppdrag för första gången får du uppgraderingspoäng som du använder för att göra uppgraderingarna till dina attacker. Det är här du kan bestämma lite mer hur du vill slåss i spelet.

Jag tycker personligen att den grafiska stilen är fin. Den påminner mig om en 3D version av One Finger Death Punch när det kommer till bakgrunderna. När du slåss får du se hur mycket skada dina attacker gör, vilken får dem att kännas starkare och roligare medans du slåss. Det blir ibland lite kroppar som fastna i väggar på grund av fysiken i spelet, men det är ändå ganska vanligt i dagens spel. Spelets ljuddesign gillar jag också. Det känns som att allt i spelet har en bra kraft. Attackerna får fiender att flyga bakåt och du kan själv åka ner på marken av en hård attack. Spelet ger verkligen känslan av att du faktiskt har kraftfulla attacker genom ljudet och animationerna.

9 Monkeys of Shaolin är ett bra spel. Det märks att det är gjort av en mindre studio, men det är fortfarande otroligt bra för någon som vill hitta spel i samma stil som de gamla beat ’em up spelen. Striderna är snabba och kräver fokus, vilket är en mycket bra sak. Det enda problem som frustrerat mig till viss del är att vissa knapptryck inte registreras om du är mitt i en animation. Med lite mer polering tror jag att detta kan vara lite av en diamant bland Steams spelhög.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

9 Monkeys of Shaolin. Lägsta pris 289 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-17.

Recensionsex tillhandahållet av Buka Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar