Innehållsförteckning
Under året har många funnit sig hemma för att jobba, spela eller bara titta på underhållning på sin dator. Därför kommer tangentbord naturligt in i samtalet, då de är verktygen vi använder konstant för alla typer av händelser. Därför ville vi ta fram en varierad lista som påvisar till bredden inom ett så till synes nischat område som tangentbord. Denna guide ska därför vara en bra utgångspunkt, utifrån just hur era behov ser ut.
Listan kan delas upp i tre segment som baseras på prisklass, för att lättare ge er en insikt i var de ligger rent prismässigt. Obs. Prisbild är utifrån skrivande stund, så vi reserverar oss för eventuella förändringar.
Segment 1 – Pris upp till 700 kronor.
I detta segment handlar det om budgeterade lösningar som ger mycket för pengarna, eller helt enkelt väldigt bra tangentbord för en billig slant. För den prismedvetne kan det vara bra att börja med ett av dessa, eller bara om man är ute för att börja någonstans i allmänhet.
Deltaco Running RGB Gaming Keyboard | GAM-021-RGB – Ord.pris: 299 kr
I vad som är ett av de billigaste tangentborden vi recenserat under 2020 hittar vi Deltacos GAM-021-RGB. En enkel lösning som ger mjuka membranbrytare, RGB belysning samt ett par snabbkknappar för exempelvis att låsa Windows knappen, ljusstyrka eller spelläge i allmänhet. Trots sin låga slant har ändå detta tangentbord en förhållandevis robust konstruktion som tillsammans med de klara RGB färgerna gör detta till en väldigt bra ingång i spelandet för en nybörjare… utan att denne behöver punga ut en halv förmögenhet.
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
HyperX Alloy Core RGB – Ord.pris: 649 kr
Trots sitt låga pris i jämfört med andra tangentbord är detta ändå en fantastisk ingång till skrivande, spelande och mediaknappar för musik. Den rena designen matchas med en något färggrann uppenbarelse som verkligen kommer säga ”jag spelar spel” som få andra tangentbord. Det intressanta är att trots att HyperX tagit fram ett membrantangentbord, så undviker de den oftast vanliga upplevelsen av ”svampiga” knappar utan hittar istället en ”sweet spot” någonstans mellan membran och mekaniskt. Att HyperX gått från klarhet till klarhet är tydligt – än tydligare är det att Alloy Core RGB ger användaren väldigt mycket funktionalitet i ett överkomligt paket.
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Segment 2 – Pris mellan 701 till 1000 kronor.
I denna prisklass börjar vi lyfta ögonen mot de mer mekaniska tangentborden (med ett undantag) där ett uns av lyx ackompanjeras med bra design, hållbarhet och skön fingertoppskänsla – bokstavligen talat. För de som inte vill lägga ut allt för mycket, men ändå höja sin befintliga standard med något som står ut på mer än ett sätt.
SteelSeries Apex 3 – Ord.pris: 849 kr
Även här har vi ett membrantangentbord, som trots sina gummibeklädda brytare ändå ger en tyst och avslappnad känsla när man skriver eller spelar. Responsiviteten finns där, likaså en lättjusterad RGB belysning som verkligen ger dig möjligheten att färga tangentbordet mer som just du vill ha det. Det är dessutom försett med vattenskydd, en stilren design och bra allroundfunktionalitet. Ett perfekt mellansteg mellan superbilligt och superdyrt!
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Razer Ornata V2 – Ord.pris: 949 kr
Detta mekaniska tangentbord ger ifrån sig ett härligt klickigt ljud som verkligen är njutbart, men än mer är det njutbart att skriva på – eller spela. Nerslagen är mjuka men bestämda och dessutom vilar du bra då det medföljer ett magnetiskt anslutningsbart handledsstöd. Det är på riktigt nu vi börjar föra in lyx i vardagen. RGB belysningen är skarp och anpassningsbar och det väldigt rena utseendet samt dedikerade snabbknappar och volymreglage gör detta till en riktigt bra allroundlösning – särskilt för de som spelar mycket. Sedan att Razers programvara Synapse gör det än mer anpassningsbart, ja det är grädden på moset!
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Deltaco GAMING 4-in-1 RGB Kit – Ord.pris: 990 kr
För första gången kommer en lösning som egentligen går över tillbehörsgränserna, när detta fyra i ett paket poppar in på listan. Med både tangentbord, mus, musmatta och headset gör sig detta paket inte bara bra för de som är ute efter ett gediget och funktionsfyllt tangentbord, utan även de som vill ha mer för pengarna. Designmässigt påminner tangentbordet om GAM-021-RGB här ovan, men den kommer med en väl tilltagen gamingmus, alldeles adekvat headset och en RGB musmatta. Är du ute efter ett paket för er son eller dotter som spelar mycket spel, kan detta vara den perfekta ingången till ett mer häftigt gamingliv!
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Segment 3 – Pris mellan 1001 till 2000 kronor.
När vi nu når denna prisklass märker man direkt att alla fronter ska vara så högkvalitativa som möjligt. Komfort, funktionalitet, hållbarhet och ingenjörskap är ledorden under detta segment. Detta är tangentborden som lyxar till upplevelsen på fler än ett sätt!
ASUS ROG Strix Scope RX – Ord.pris: 1490 kr
Med en ny typ av brytare visar ASUS direkt att de verkligen går in för att göra något nytt. Det otroligt robusta tangentbordet borgar för hårda tag (om så önskas) och dess speciella typsnitt på dess bokstäver gör att det även står ut visuellt. Men inte nog med det, det är vattenskyddat med IP56 standard, har en ”stealth”-knapp för snabbminimering av ditt skrivbord och kommer med USB port för en snabb och enkel koppling av t.ex mobiltelefoner och dyl. Framförallt är det dess goda komfort och unika utseende som drar… det är bara att det ger så mycket mer också!
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Logitech G815 Lightsync – Ord.pris: 1790 kr
Få tangentbord kommer upp i klassen som detta (förutom fjolårets trådlösa variant G915) – då det har en borstad aluminiumyta, dedikerade ljudknappar och volymreglage samt otroligt responsiva brytare. Tangentbordets härligt klickiga tangenter gör sig fantastiskt i både skrivsessioner som spelsessioner – och i och med Logitechs fantastiskt påverkbara programvara G HUB går det inte annat än hylla tangentbordet för sina goda egenskaper och metallkropp. Det kostar mycket, men det ger skarpa tydliga RGB färger, valet att välja brytartyp och ett utsökt utseende oavsett om du är ’gamer’ eller kontorist. Men så kostar det också väldigt mycket som sagt… Ibland får man vad man betalar för!
Vill ni veta mer om tangentbordet går det att läsa i vår recension här.
Avslutning…
Där har ni då en lista över de tangentbord som stått ut under 2020. Det gemensamma för dessa är deras goda komfort och allroundfunktionalitet. Vissa av dessa tangentbord kommer även i trådlösa varianter så gillar ni det ni ser men vill ha trådlöst, då uppmanar vi er att kika på dessa. Kvaliteten är hur som helst bra för vad du betalar för – oavsett prisklass, så förhoppningsvis hjälpte detta er i jakten på det tangentbord som just ni är ute efter.