Nu en tid efter våra Game of the Year avsnitt som kom i två delar, är det dags att även publicera vår topplista i skrivet format! Här har ni topp tio listan!
Nördlivs Game of the Year avsnitt var inte lätt att göra – men till slut gick det! Vilka spel som inte nådde toppen – och varför kan ni höra i nedan podcastavsnitt.
Antingen via Nördliv på iTunes, Spotify eller direkt via vår webbspelare:
Har ni lyssnat på avsnitten? Oavsett så ser vår topp 10 lista ut på följande sätt:
PLATS 10 Xenoblade Chronicles 3 | recension
Med ett okonventionellt upplägg för att vara ett JRPG lyckas Xenoblade Chronicles 3 med bedriften att snärja spelaren med en tragisk berättelse redan från första anblick. Att det därefter kombinerar ett mångfacetterat karaktärsgalleri med ett beroendeframkallande open-world format gör detta till ett av Nintendos starkaste stjärnor från 2022!
PLATS 9 Horizon: Forbidden West | recension
Aloys fortsatta äventyr är mer bombastiskt och vackert än någonsin. Sonys mastodontäventyr ger verkligen mycket mer av det goda, när vi följer Aloys resa mot västkusten. Slipat, vackert och förtrollande!
PLATS 8 SIFU | recension
Spelet som verkligen puttade in ’fightingspelsgenren’ in i nutid – med en kombination av Hong Kong homage, hämndhistoria med djup och ett stridssystem som skiljde agnarna från vetet. Kreativt tänkande kring roguelike funktionalitet som yttrade sig i huvudkaraktären eskalerande ålder och behov av galna ’skills’ gör detta till ett av 2022 års ’måste-spelas’!
PLATS 7 Beacon Pines | recension
Det här spelet visar att så kallade Visual Novel spel inte enbart behöver bestå av att läsa textrutor. Genom att låta spelaren styra huvudkaraktären och leta efter element som man kan använda för att utforska den starka berättelsens olika förgreningar, står spelet ut gentemot övriga spel i sin genre. Att berättelsen dessutom framförs av en fantastisk berättar röst stärker det bara dess plats på 2022 års topp 10.
PLATS 6 Metal: Hellsinger | recension
Det ’metal’-osande rytmspelet försatt till helvetet visade snabbt att kombinationen röjig shooter och hämndberättelse snarare gjorde spelet till ett himmelrike för musikälskare. De härligt framtagna riffen, den tillfredsställande ökning av svårighetsgrad och det konstanta drivet framåt gav Metal: Hellsinger en given plats på vår topplista.
PLATS 5 Rollerdrome | recension
Rollerdrome kombinerar skating med actionskjutande. Det kan låta avtändande, men båda beståndsdelarna har hanterats med lika mycket kärlek. Resultatet är att detta är ett av de tajtaste, mest fartfulla och framförallt underhållande spel från det gångna året. Man har dessutom smugit in en intressant berättelse i bakgrunden. En mycket välförtjänt plats på topp 10 helt enkelt!
PLATS 4 Stray
Lika delar existentialism och kattparkourande gav oss ett av 2022 års mest inlevelsefulla upplevelser. Världsbygget, den sombra världen och den härligt avskalade storyn gjorde av Stray blev svår att värja sig emot. Bara frågan om tillhörighet och vad som gör en gemenskap… och vad du skulle offra för att andra ska få se en ny dag (och himmel) gör detta så finstämt och rogivande. Fint, spännande och kattlikt!
PLATS 3 Vampire Survivors | recension
När det kommer till ’gaming’ i sin mest fundamentala form lyckas Vampire Survivors med något som väldigt få klarat av; att göra ett spel så ögonblickligen tillfredsställande att vem som helst kan plocka upp det. Inte nog med det, merparten av alla personer som ”bara” ska testa det, blir oundvikligen beroende av dess till synes enkla upplägg – för att sedan inse att dess roguelike upplägg är genialt. Detta är nutidens svar på Tetris – ett spel så grundläggande i sin ’approach’ att det är svårt att inte älska det. Ett spel som lika gärna kunde ha bytt plats med både första och andra platsen ärligt talat!
PLATS 2 God of War: Ragnarök | recension
Kratos och Atreus fortsätter sin resa – både bokstavligen såväl som själsligt i denna slipade diamant till spel. Få spel lyckas förena tajt gameplay med ett konstant driv framåt som detta. Bara den digra kombination av kvaliteter här är överväldigande; om det så är grafik, musik, strider och berättelse. Få trodde att det skulle toppa originalet från 2018 – men ärligt talat är det inte långt ifrån. Perfektion i spelform mer eller mindre!
Vinnaren av Nördlivs utmärkelse för ’Game of the Year’ 2022
PLATS 1 Elden Ring | recension
Få spel har fångat sin tids ’zeitgeist’ som Elden Ring. Ett spel vars premisser egentligen borde ha varit mer avskräckande än något annat. Att kombinera Souls-mekaniken med open-world, och därtill även en redig dos mystik samt vemod tycktes märklig, men blev snabbt tydlig att det transcenderade spelet till en ny nivå.
Souls-genren hade dittills varit en mer stängd sådan, men öppenheten och utforskarglädjen i Elden Ring var så mäktig att de flesta ändå kunde ta sig an det och känna att det ändå fanns en väg vidare… trots utmaningar och till synes okuvliga bossar. Spelet kommer utan tvekan fortsätta vara relevant utifrån sin mest grundläggande aspekt – förmågan att inge ett jävlaranamma i vilken spelare som helst.
Tack och lov så gick det förhållandevis smärtfritt (nåja mestadels i alla fall), men om Ni tycker att denna GOTY är helt fel (eller rätt); hör då av er! Vi vill jättegärna veta vilka spel som platsar på Er GOTY!
Skriv till oss via mail eller direkt på våra sociala medium; Twitter – Facebook – Instagram