Hem ArtiklarGOTY - Game of the Year Game of the Year | Nördlivs gemensamma topplista för 2021 | Topp 10

Game of the Year | Nördlivs gemensamma topplista för 2021 | Topp 10

av Redaktionen

Nu en tid efter våra Game of the Year avsnitt som kom i två delar, är det dags att även publicera vår topplista i skrivet format! Här har ni topp tio listan!
(Se spelen som hamnade mellan 11-40 utan inbördes ordning här).

Nördlivs två Game of the Year avsnitt visade på hur många olika åsikter kommer in i bilden när man ska kora årets spel. Med andra ord väldigt svårt, särskilt utifrån ett år av riktigt bra spel! Så innan ni läser nedan lista, ta och läs VARFÖR spelen är på de platser de befinner sig på. Både underhållande och krigiskt på något sätt!

Antingen via Nördliv på iTunes, Spotify eller direkt via vår webbspelare:

 

 


Har ni lyssnat på avsnitten? Oavsett så ser vår topp 10 lista ut på följande sätt:


PLATS 10 – Tales of Arise | recension 

Ett av 2021 års mest färgsprakande äventyr var detta nya ’Tales’-spel från Bandai Namco. Dess djupa berättelse som tog upp lika stora delar politik, humanism och äventyrande blev ett härligt hopkok som få kunde värja sig emot. Berättelsen om två planeter och därigenom två folkslag – där den ena utöver slaveri över den andra var kryddig, underhållande och oerhört väl animerad. Helt klart 2021 års bästa JRPG!


PLATS 9 – Deathloop | recension 

När din karaktär Colt återvänder till livet varje morgon är han lika förvånad som spelaren. I alla fall till en början. Vad som sker sedan är ett njutbart actionspektakel till förstapersonsspel – där valet av spelstil verkligen ligger i dina händer. Att det samtidigt försiggår ett djupt mysterium, kring vad som egentligen händer i världen han befinner sig i, får dig att hela tiden nästla dig längre och längre in i handlingen. Allt medan ditt leende sakta men säkert utvidgar sig mer och mer… ju mer du spelar!

 
 

PLATS 8 – Loop Hero | förhandstitt

Med ödesdiger ton och märkligt inspirerande story väcker Loop Hero våra mest grundläggande behov. Nämligen det att hela tiden ”bara spela en liten stund till”. Loopen din hjälte försätts i, den pittoreska pixelgrafiken och ledtrådarna till ett större mysterium blir bara för svårt att värja sig emot. Att det dessutom bjuder på en myriad av spelsätt – i.o.m att det är både kortspel, äventyr, rollspelande och basbyggande gör det unikt på så många sätt.

 

PLATS 7 – Inscryption | recension 

Mörkret som omsluter Inscryption är atmosfärhöjande i sig – men att spelet vågar ta roguelite-genren i de riktningar som det faktiskt gör är inget annat än fantastiskt. Ett till synes kortspel vid första anblick visar sig sedan vara en veritabel lök av spelupplevelser. För varje lager man skalar, hittar man något nytt. Pusselmoment, rollspelande, skräck, äventyrande och talande kort. Inscryption är spelet som visar att indiegenren är platsen för sann innovation!


PLATS 6 – Forza Horizon 5 | recension 

Vad är perfektion? När det kommer till bilspel är det givetvis svårt att exakt precisera vad som potentiellt gör ett sådant spel det bästa det kan vara. I Forzas fall är det i alla fall en enastående helhet, där själva bilkörningen, ögat för detaljer – både sett till bilar, värld och uppdrag gör att det går samman och blir oemotståndligt. Forza Horizon 5 är glädje, det förenar människor oavsett om man spelar denna typ av spel eller inte, och gör att man ges njutning i jakten på nästa race. Forza är 2021 års absolut bästa bilspel… och även ett av de bästa spelen överlag. Punkt slut!


PLATS 5 – Guilty Gear Strive | recension 

Med kolossal frihet tycks utvecklarna bakom nya Guilty Gear Strive ämnat göra sitt bästa spel genom tiderna. De följsamma animationerna, det precisa kontrollschemat och möjligheten att verkligen hela tiden bli bättre… de är bara några av spelets goda sidor. Att det dessutom fullkomligen luktar ’next-gen’ (eller nya current-gen snarare) gör att det lyfter på ett estetiskt sätt som sällan setts i fightinggenren. Just spelets lätta approach i början, till att sedan bli fullkomligen ’hardcore’ oavsett om det är online eller offline, får spelet att lyfta högt!


PLATS 4 – Kena: Bridge of Spirits | recension

Själfullt och vackert är två ord för det vackra spelet Kena: Bridge of Spirits. Att leda andar över till andra sidan är vad som står på menyn – och detta paras med underfundiga sidokaraktärer och söta små ’rots’ (tänk gremlins eller liknande). Just denna mix av tydligt berättande, som från och till beror, till skön action som verkligen känns saftig – gör Kena till ett av årets bästa spel. PLATS 3 – Returnal
| recension 

Få spel lyckas lyfta ett ljus mot Souls-spelen – men Returnal klarar det. Och med råge dessutom! Denna innovativa mix av psykologisk skräck, Chthulu-inslag, roguelike och bullethell var enormt uppfriskande – och har nu satt en nivå av utmaning som få andra spel kan mäta sig med. Inte ens de redan nämnda Souls-spelen. Det vackra yttre, de rappa kontrollerna och exklusivt haptisk feedback i handkontrollen gör detta till ett måste för inte bara glada masochister, men spelare över hela världen. Detta är vad Playstation 5 lovar… nytänk och oemotståndligt gameplay! 


PLATS 2 – Metroid Dread | recension

Metroid levde nära nog enbart i våra minnen, när detta på vissa sätt välbekanta upplägg small till i våra Nintendo Switch konsoler. Den omedelbara igenkännhetsfaktorn mötte upptäckarglädje och hela tiden en oerhört bra balans av ilska och himmelsk underhållning. Just balansen är vad som står ut i Dread, och gör det till ett spel som många kommer ta till sig, trots att det inte är för alla. Och är inte det kännetecknen för ett riktigt bra spel. Jo säger vi! Plus att man bara MÅSTE spela lite lite till… Ett spel som stannar med en helt enkelt!

 

Vinnaren av Nördlivs utmärkelse för ’Game of the Year’ 2021

PLATS 1 – It Takes Two | recension


När det kommer till livet är vi i grunden bara mänskliga. Vi gör dumma val, agerar elakt trots att vi inte vill göra det, och säger (och gör) saker som vi inte menar. Detta är grunden i vad som är en berättelse om separation. Två föräldrar vars liv helt enkelt verkar vara skiljt redan på förhand, tvingas ta itu med sina problem på ett underbart underhållande sätt. De förvandlas nämligen till två dockor av sin ovetande dotter – och ger sig ut på en smärre känslomässig odyssé, med målet att träffa sin dotter och få henne att förvandla tillbaka de till människor. Vem bär skulden till en bristande relation? Vad föräldrar säger, och vad barn uppfattar är sådant som spelet tar upp, och det gör det på ett sätt vi inte sett innan.

Ett co-op spel där samarbete och förståelse är grunden – ger oss ”It Takes Two”. Nördlivs ”Game of the Year” för 2021, för att det vågar beröra, underhålla och berusa oss spelare med både inspiration och innovation. Vem har sagt att soffspelande inte är terapeutiskt  ibland… och att det samtidigt kan vara roligt och varierat. Det säger detta spel i alla fall!


Tack och lov så gick det förhållandevis smärtfritt (nåja mestadels i alla fall), men om Ni tycker att denna GOTY är helt fel (eller rätt); hör då av er! Vi vill jättegärna veta vilka spel som platsar på Er GOTY!

Skriv till oss via mail eller direkt på våra sociala medium; Twitter – Facebook – Instagram

Läst vilka spel som kom på placeringarna mellan 40 till 11 (utan inbördes ordning)? – Tryck här för att komma till inläggen ifråga!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar