ASUS ROG Theta Electret

av Maxx Löfström

ASUS återkommer med Theta headsetets mer Hi-fi vänliga storebror Theta Electret – och förväntningarna är dunderhöga! Denna gång säger Asus att detta 3.5 mm anslutna headset ska kombinera ett högupplöst spelljud med audiofilers heliga graal; ett nära nog fulländat lyssnande av musik. Ja, om detta var en audiofils version av natten före julafton – då skulle vi vara klarvakna, väntandes på ljudtomten! Nåja… låt oss nu se vad tomten faktiskt kom med!


För att lägga fantasierna kring jul åt sidan, så kan vi börja med de tekniska aspekterna för en gångs skull. Theta Electret kommer med glupskt stora öronkåpor som med lätthet kommer kunna svälja alla storlekar på öron, och lägg därtill drivelement på nära nog 120 mm i diameter, och du får höga förväntningar från start. Lägg därtill ett frekvensomfång som går från 20 till 40000(?!) Hz, och en impedans på 32 Ohm. Den boom-mikrofon som medföljer klarar mellan 100-10000 Hz, och är Uni-directional i upptagningsmönster, vilket i detta fall innebar en riktad men samtidigt okej rumskänsla trots det något tunna ljudet.

Då headsetet verkligen sätter hårt mot hårt, så går kablar från vardera sida av headsetets öronkåpor, vilket skapar en y-front (i kabelmening) under hakan, som tillsammans med vikten på hela 555 gram, gör att det sitter bra över huvudet, med sitt enda huvudband, som försetts med skönt tyg. Ja, Asus har alltid velat vara bombastiska i sin design, och det fortsätter även här. Men där de tidigare, när det kommer till sina gamingheadset riktat in sig mot en yngre publik, där RGB belysning, ”fräck” spejsad design, så har de tack och lov dragit ner utseendet till ett mer diskret sådant. Även om headsetets storlek i sig är fortsatt bombastisk i sig; men å andra sidan, detta har mer eller mindre samma dimensioner som Asus Theta headsetet som vi recenserade tidigare, så förståeligt nog så är det mer eller mindre likadant.

Ja, man kan lugnt säga att specifikationerna är starka på pappret, och att utförandet är lika mycket påfläskat som det samtidigt (märkligt nog) är återhållsamt.

Det hela får en professionell känsla, som förmodligen var vad Asus var ute efter…

3.5 mm kontakter åt folket!

Det viktigaste är ljudet, och här matchar inte riktigt Theta Electrets svulstiga design sina specifikationer. För som ett gamingheadset med Hi-fi anspråk så höjs nivån ganska rejält – särskilt om man tar in det saftiga priset på hela 3190 kronor. I vårt fall så provade vi på flertalet olika ljudkällor, med allt från det inbyggda ljudkortet av ett nytt moderkort (ROG Strix Z390-F Gamings ljudkort ROG SupremeFX S1220A), det högpresterande externa ljudkortet Creative Sound BlasterX G5, interna Sound Blaster AE-7, och även en PreAmp från Behringer (U-Phoria UMNC202HD) – allt med syftet att verkligen låta Electret spänna sina muskler utan att något håller tillbaka det.

Till att börja med bör sägas att ljudet från alla källor var rent, krispigt och framförallt med en bra balans över hela brädet. De lägre bastonerna, samt mellanregister var varma i ton och klarade av allt som slängdes emot de, medan diskanten upplevdes aningen för pikant i mina öron, så till den grad att en del pop-låtars sångpartier stod ut lite för mycket. Med det sagt, så var egentligen det enade intrycket, att lurarna minsann gjorde bra ifrån sig, men kanske inte så bra som man hoppats. Det var helt enkelt bra, men inte bäst.

Problemet är att kombinationen gamingheadset och Hi-fi hörlurar är en mix som många gånger är svår att få till. Mikrofonen står nämligen inte ut alls, utan levererar samma tunna men rena ljudbild som vi hör i alla andra mikrofoner av denna typ – medan själva uppspelningen av ljudet dikteras av headsetets 3.5 mm kontakter. För problemet är inte så mycket kvaliteten, utan just det ofrånkomliga ifrågasättandet av att kombinera Hi-fi med gaming. Man får sällan det bästa av två världar, utan måste kompromissa, och så även här.

Då headsetet enligt Asus ska kunna leverera en enormt hög kvalité, men utan att jag på ett bra och enkelt sätt kunnat koppla det till min PreAmp, gör att jag lätt tappar sugen. Varför inte ha med 6.3 mm kontakter istället? Nog måste väl ändå ett gamingheadset av denna kaliber kunna köras rakt in i stereokontakten på PreAmp, utan att man måste dras med adaptrar och annat. Sedan att headsetet aldrig riktigt står ut ljudmässigt, gör att besvikelsen blir än mer stor.

Elefanten i rummet….

Storleken och den y formade kabeln är dessvärre något som vi kom att störa oss på – särskilt när de tvinnade kablarna lätt raspar mot exempelvis ens tröja, och ljudet plockas upp av den högst standardiserade boom-mikrofonen?! De stora öronkåporna är en välsignelse med all rätta på ett sätt; de är ”over-ear” i ordets rätta bemärkelse – men gud vad otympliga de blir, särskilt kombinerat med den kortare y-kabeln. Nej, ärligt talat, för detta pris så borde åtminstone de enbart ha en kabel, samt att den även var inpluggningsbar – men icke sa Nicke.

Och det är där vi landar någonstans. Asus Theta Electret vill mycket, och så även vi – men den förra klarar bara inte av det, och allt går ut över den långvariga komforten och trivseln. Electret är i sig sköna och vilar över huvud och öron alldeles utmärkt, men den tunga designen och klumpiga utförandet, gör att det blir svårt att se någon långtidsspelare sitta med detta headset.

Nu kan jag förstå varför Asus gjorde detta headset. De gjorde Theta 7.1, som var helt okej; men då det var USB kopplat istället, så var väl tanken att ta samma headset, göra det mer ”approachable”, genom att istället förse det med 3.5 mm kontakt istället. Kanske har de konkurrerat ut sig själva dessutom, sedan de släppte det fantastiska headsetet ASUS ROG Delta ännu tidigare…

Och ja, ljudkvaliteten duger utmärkt, och mikrofonen är okej (som bäst), men ärligt talat måste man för denna prisnivå ändå kunna kräva mer – särskilt när ASUS ändå promptar med sina specs på det sättet de gör. Jag kan tycka att ASUS behöver gå tillbaka till ritbordet, strömlinjeforma mer, ta bort y-kabel och ändå lyckas bibehålla ljudkvalitet; och framförallt hålla nere priset betydligt mer. ASUS ROG Theta 7.1 hade åtminstone USB koppling och hittades i ASUS programvara – men här lämnas vi i händerna på den ljudkorts tillverkare som just jag, och du som potentiell köpare har, och för den här slanten så är det för lite lyx och för lite ansträngning från ASUS sida…


Specifikation

Kontakt

3,5 mm (1/8 ”) -kontakt Audio / mic combo

Generell information

 • Plattform
  PC
  MAC
  Mobil enhet
  PlayStation® 4
  Xbox One®
  Nintendo Switch

Hörlurar

 • Drivelement
  Föraren diameter: 45 mm
  drivrutin Material: Neodymiummagnet
  drivrutin Diameter: 120 mm
  drivrutin material: Electret
 • Mikrofon
  Riktad
 • Impedans
  32 Ohm
 • Frekvensomfång (hörlurar)
  20 ~ 40000 Hz

Mikrofon

 • Upphämtningsmönster
  Mikrofonbom:
  enkelriktad
 • Frekvenssvar
  Mikrofonbom:
  100 ~ 10000 Hz
 • Känslighet
  Mikrofonbom:
  Känslighet: -40 dB

Generell information

 • Kabel
  3,5 mm kabel: 1,5 M;
  3,5 mm ljud / mic splitterkabel: 1,2 M
 • Vikt
  555 g
 • Tillbehör
  Löstagbar mikrofon
  Användarhandbok
  ROG Hybrid öronkudde
  3,5 mm ljud / mic splitterkabel

ASUS ROG Theta Electret. Lägsta pris (Listpris) 3190 kronor enligt ASUS 2020-03-04.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar