Two Point har gjort sig ett namn för att sälja strategi-/management-/bygg-spel med humor i. Oavsett om det varit på ett sjukhus eller i en skola har vi alltid hamnat i galna situationer med problem att lösa, och jag har älskat det. I många år startade jag upp det gamla Theme Hospital och testade med jämna mellanrum nysläppta ”alternativ”. Det var inte förrän Two Point släppte Two Point Hospital som jag övergav det gamla för det nya. Nu har dom släppt Two Point Museum och det är min tur att vara kurator.
Spelet är enkelt i sin uppbyggnad. Vi börjar med skalet av en byggnad och en stort område utanför. Upp poppar en herre i hörnet som ger oss en guidning in i spelets värld. Bygg en utställning för en fossil. Dekorera utställningen med 5 föremål som vi kan köpa. Dekorationerna kan vara en snygg golvplatta, växter på väggarna eller kanske elefantbetar. Varför inte sätta 5 lampor ovanför en fossilerad diskett? De små uppmaningarna innehåller som vanligt en gnutta humor. Bara en fossilerad 3,5″-diskett får det att dra i mungipan på min vänstra sida. Att ha 5 föremål är dessvärre viktigare än att de 5 föremålen ska göra det snyggt. Nu är det ju inte riktigt bara att sätta ut saker och allt blir bra.
Tänk själv att besöka ett museum i total kaos där vi krockar med en papperskorg bakom en staty av en get i ett bildäck? Strategisk placering av föremål är ett måste och det måste finnas toaletter, papperskorgar, bänkar och lekområden. Såklart måste det också finnas en donationslåda som gör att vi får in lite extra pengar.
För att inte göra saker för enkla måste vi även ha personal. Vi behöver historiker för att hantera våra föremål, vaktmästare för att städa och personal för att sälja biljetter och småprylar. Alla med sina egna unika personligheter och förmågor, vid en eventuell anställning gäller det att läsa på och inte bara ta första bästa person som dyker upp. Vi vill ju inte anställa någon som är duktig på att sprida dålig stämning. Personalen måste i sin tur ha möjlighet att vila och vidareutbilda sig. Med jämna mellanrum är det bra att plocka upp informationsrutan som finns om varje anställd för att se hur dom mår. Glömmer vi bort att höja lönen och fokuserar på annat kan vi plötsligt finna oss själva i en knipa med personalbrist.
Sedan måste vi ju också ha byggt ett personalrum med soffa, fikabord och bastustol där de kan återhämta sig från att vara överarbetade eller blivit skadade på en expedition. Med tidens gång går även personalen upp i nivå. Detta innebär att de är effektivare och efter ett visst antal nivåer går de även att lära ytterligare en sak. Om de lärde sig att vara effektiva på nivå ett, varför inte lära sig att tjäna pengar på nivå 10?
Det är inte bara personalen vi ska hålla koll på utan även våra besökare kan vara bra att klicka på och se vad de tänker. Det finns även en översikt på humöret hos de som besöker oss. Vi har ett gäng olika typer av besökare. Självklart är det stereotyper. Gothare som sprider en dyster stämning och högljudda barn är några. Ju längre vi spelar så dyker fler och fler upp. Och dessutom har de andra krav som att det ska vara rent och fräscht, finnas toaletter, inte vara långa köer och de ska kunna äta och dricka. Puh.. Men utan besökare inga pengar.
I tidigare spel har vi huvudsakligen haft ett rum där vi forskat i ett laboratorium eller något liknande för att få fram nya objekt. Det finns även med här men vi har även fått ett expeditionsmoment där vi skickar ut personal i världen för att hämta hem föremål. Det kan till exempel vara ett skelett från en boaorm eller en fossilerad diskett. En expedition går till enligt följande: Vi klickar på vår helikopter och kommer vidare till att klicka på en fiktiv karta med lite rutor på som vi kan klicka på. Dessa representerar ett område vi kan skicka våra modiga trupper till. När vi valt ett område kommer det upp mer information om krav, faror och eventuella skatter. Låter enkelt och det är enkelt. Klick klick klick. Men… över allt är det med en gnutta humor som gör att vi blir nyfikna på att klicka nästa gång också.
I början är det bara historiker som åker, men desto längre in vi kommer in i spelet kommer även andra att behöva följa med. I längden kan det även vara att de som åker med måste ha vissa kunskaper. Som exempelvis överlevnadskunskaper som är en av de saker som vi kan vidareutbilda våra anställda i. När vi sedan är färdiga startar vi expeditionen. Det var det. Vi ser i en liten ruta uppe i höger hörn hur expeditionen fortlöper och ibland händer något oväntat som vi måste ta tag i. Vad ska vi göra när vår historiker får diarré i djungeln ute på en repbro? Våra experter kan ha olika områden som till exempel botaniker, kunnig om det övernaturliga eller rymden. Beroende på uppdragsområde så behöver vi förutom saker som de är utbildade till matcha deras kunskapsområden.
När expeditionen kommer tillbaka får vi en stor låda med en present från resan. Glatt klickar vi på lådan för att se två grottmänniskor i en isklump. Vi placerar ut den i vårt museum för att inse att vi även behöver en kyl-anläggning för att hålla isklumpen intakt.
Som många spel av denna typen är det två huvudsakliga lägen. En sandlåda där vi gör vad vi vill och ett kampanjläge som ger utmaningar av en annan typ. Ofta specifika mål som bygg ett rum för en affär eller ett personalrum eller tjäna X mycket pengar. Målen är bra och fungerar i princip som en långsiktig tutorial. Ska vi tjäna X mycket pengar kanske vi får höja biljettpriser och hitta sponsorer samtidigt som vi inte vill skrämma bort våra besökare med hutlösa priser. Och där har vi spelet i ett nötskal. Gör en utställning, ta hand om personal och besökare, låna pengar från skumma ställen och gör expeditioner för att sedan repetera detta om och om igen. Och det är helt underbart, precis som det ska vara och vad vi fans vill ha.
Spelet har en grafisk stil som påminner om en tecknad serie. Det är många olika detaljer både på saker samt små animationer som besökarna gör när vi zoomar in. Vi kanske råkar se en gothare som poserar med en diskett när vi kikar runt i vårt museum. Det är en grafisk stil som passar väl ihop med humorn som finns i spelet i övrigt. Menyerna som används i spelet är enkla men tydliga. I vissa spel av denna typen tar menyerna upp halva skärmen och det är ändå oklart var de olika sakerna hittas. Här har vi helt enkelt ett välgjort gränssnitt. Även om spelet är samma så finns det dessutom några olika ”kartor” som vi kan bygga vårt museum i. Öknen, stadsmiljö eller varför inte i luften i det gröna finns som några av valen.
Ljudbilden är välgjort. Det är små ljud här och där för att förstärka animationerna tillsammans med lite hissmusik i bakgrunden. När det kommer till kontrollen har jag spelat med tangentbord och mus. Huvudsakligen spelar vi med musen men små saker som att rotera objekt görs sig bäst med tangentbordet. I övrigt är det inte så mycket att säga. Vi panorerar, zoomar, tiltar och snurrar runt.
Two Point Museum kommer vara mitt nya Two Point spel som ligger i min lista över spel som är i ruljangs. Two Point Hospital har hållit Two Point Campus utanför, men får nu även det stiga ned från tronen. Utvecklarna har tagit något som redan var komplett och förfinat det. Ingen revolution, mer av det som var bra. Något som jag uppskattar är också att utvecklarna sett till att det även kommer till Windows, Linux och MacOS. Nu får jag dock sluta skriva för jag måste småfnissa åt något barnsligt som kommer hända på en expedition.
Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Playstation 5 och Xbox Series X|S.
Two Point Museum. Lägsta pris 399 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-02-23.
Kod tillhandahållen av SEGA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner