You Suck at Parking

Parkera rätt annars kan det gå dig illa!

av Danny Larsen

Tycker du om att köra gasen i botten, ta kurvor riktigt skarpt och få den bästa tiden i racingspel? Om du svarade ja på dessa kommer du nog tycka om vad vi ska kolla in, men något som man vara bra på här är också att vara snabb på bromsen för att stanna på parkeringsrutan i tid – det här är You Suck at Parking.


Saker du måste veta innan du börjar är att du inte kan backa, att du kommer bli jagad av poliser och behöva undvika bomber på marken och diverse andra hinder som försöker att stoppa dig att göra den perfekta parkeringen. Här är målet att parkera din bil i en eller flera parkeringsrutor på spelets olika banor. Nu låter det väl enkelt, och det kan man tro, men banorna har skarpa kurvor, hinder som bensinförbrukning och tidsbegränsningar. Samt att om man inte får till snitsen med styrningen, ja då kan det gå riktigt illa.

Kontrollerna är väldigt enkla, på höger trigger gasar du, på den vänster bromsar man och man styr sin bil med vänster tumspak. Det är ett väldigt enkelt styrschema, men att bemästra det och lyckas parkera rätt kan ta sin lilla tid och tålamod.

Spelet har en isometrisk vy där man tittar ner på banan man tar sig an och vi får en liten bil som vi ska köra fram till en parkeringsruta och stanna på den. Om man kör för långt och åker över den utan att stanna, då är det kört då du inte kan backa bilen. Här är det bara framåt som gäller.

Tar bensinen slut så blir man ståendes. Tar tiden slut då får man börja om banan. Spelet har en öppen värld där man åker runt i sin lilla bil. Bilen man kör kan man byta mellan några få olika modeller, samt ändra färg och dekaler. I världen kan man åka runt och hitta de olika stationerna som har cirka fyra eller fem banor att välja mellan. Banorna är varierade och man får verkligen testa sitt tålamod med vissa banor. Det kan vara att man ska hoppa in i en hop av minor och hoppas att man landar mellan dem eller undvika enorma boxningshandskar eller magneter som kommer skicka iväg en om man inte är försiktig. Det kan bli frustrerande om man inte lyckas ta den sista parkeringen på grund av något hinder, men man kan bara hoppa vidare till nästa bana och köra vidare då det inte finns några krav att man måste lyckas klara av alla parkeringar i ett svep för att klara av en bana.

Målet för varje bana är alltså att parkera sin bil på de parkeringsrutor som finns utsprida på banan under en viss tidsbegränsning. För att kunna ta sig till nästa ö och nya stationer av banor låser man upp kanoner som finns utsprida på öarna. För att låsa upp en kanon måste man ha klarat av att parkera på ett visst antal parkeringsrutor. Ju bättre man gör ifrån sig, desto snabbare kan låsa upp och ta sig vidare till nya och svårare banutmaningar. Polisbilar som ligger hack i häl på en medan man desperat försöker ta en svår kurva, eller varför inte att skyddsräckena runt vägen gör att man exploderar om man rör vid dem. Det ska inte vara lätt för dig att parkera.

Grafiskt är det ganska sött spel. Det är inte ett spel som försöker visa en realistisk avbild utan något som är färgglatt och faller ens ögon i smaken. Jag gillar väldigt mycket den visuella designen man har kört på, musiken likaså. Det är ingen pumpande musik i högt tempo för att stressa på en att köra fortare. Istället är musiken väldigt avslappnande och är mer för att finnas där, inte för att stressa mig under en bana. Det ambienta ljudet är lika så med vatten som porlar, saker i omgivningen som låter eller om man bara hänger sig på sitt tuta och bara går lös på den.

Ser lite tomt ut här…

Utöver singelplayer finns det också multiplayer, men jag kan inte säga att det var så mycket att hänga i julgranen. Inte för att banorna som man kör och att krocka ut andra inte är roligt, men mest för att jag satt väldigt ensam inne i min lobby väntandes på andra spelare att köra emot. Jag fick väl köra en eller två gånger online mot andra men sen var det mest väntetid i hoppet om att någon annan ville köra, samt att när jag väl hittade andra så blev det aldrig ett fullt race utan två-tre utöver mig.

Hade gärna sett att man kunde ha fått köra online eller lokal splitscreen med en kompis eller fyra. Mest hade jag velat ha lite soffbråkande om vem som knuffade ut vem från banan.

Spelet har ett levlingsystem där du tjänar XP efter att ha klarat av att parkera. När man går upp i nivå kan man låsa upp lite kosmetiska saker som man kan använda på sin bil för att göra den lite mer speciell. Det finns även en butik där man kan köpa några få saker för riktiga pengar, men här pratar vi om ett Parking Pass Season 1 och en massa kosmetiska saker. De mesta är massa nya färger eller saker att ha ovanpå bilen som en enorm korv eller en blond peruk. Inget som är jätteviktigt att ha, men bra om man vill ha lite mer variation på sin bil.

Saker som finns att köpa för riktiga pengar.

You Suck at Parking är ett roligt litet spel om att vara dålig på att parkera, vilket jag kan säga att jag är väldigt dålig på. Om man inte är försiktig kommer polisen ta dig eller så blir avslagen från banorna av boxningshandskar, magneter som drar av en eller så kör du för fort och hinner inte bromsa in i en kurva. Det finns många banor och återspelningsvärde om man vill klå sina egna tider eller om man tävlar mot sina kompisar om vem som är snabbast att parkera.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Series X versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch, Playstation 4/5, Xbox Series S/Clous Gaming och PC.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Happy Volcano.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar