Ett strategikortspel med humor och demoner som är utanför min vanliga spelgenre. Framför allt när du måste vänta på din tur och inte kan klicka hej vilt för att införa totalt kaos. Jag måste väl erkänna att jag lagt 10+ timmar i spelet så det fastnade trots allt.
Eftersom det är ett spel där du måste vänta på din tur kan jag erkänna att intresset var måttligt till en början. När det stod ”rock’n roguelite” i beskrivningen blev tankarna annorlunda men rent musikmässigt blev jag lite besviken när spelet inte var så musikcentrerat som jag hade önskat. Trots detta blev jag positivt överraskad!
Med förutfattade meningar trodde jag att spelet skulle bli uttjatat ganska snabbt men det är uppbyggt på ett vis som ger dig många möjligheter. Du får allra först välja dina bandmedlemmar med olika egenskaper, efter det får du välja din första strid. Baserat på dina val kommer du få olika alternativ framöver med mystiska event och strider som lägger grunden för vilka egenskaper, kort och överlevande karaktärer du har till ditt förfogande mot din första boss. Handlingen ger spelet lite extra krydda. Den bidrar till underhållningen i till exempel mysterieeventen och får dig som spelare mer engagerad över tid.
Det krävs en del tankeverksamhet och en stund att komma in i spelet. Du får information om hur dina karaktärer och fiender fungerar, med styrkor och svagheter. Jag har ingen erfarenhet av liknande spel sedan tidigare men efter ungefär 2 timmar kände jag att jag hade koll. Eftersom spelet inte sätter någon tidsgräns på dig kan du gå igenom korten i lugn och ro innan du lägger dem, vilket var till stor hjälp för mig. Korten du har på handen visar vilken karaktär de tillhör, vad det kostar i energi att lägga det och du får även en beskrivning på vad som kommer hända. Markerar du ett kort och håller pekaren över spelplanen får du se vilka alternativ som finns för det kortet, till exempel vilken karaktär som blir berörd och vilken skada det kommer ge. Du kan också hålla pekaren över symboler som kommer upp under spelets gång för att se vad de betyder. Du kommer låsa upp fler kort som kan dyka upp i spelet under tidens gång, andra karaktärer och olika uppgraderingar du kan få för att påverka hur bandet eller bandmedlemmen kommer agera framöver. Mekaniken i sig är lätt att komma in i och det som tog tid för mig var att lära mig de olika bandmedlemmarnas styrkor och hur jag skulle lägga upp strategin för att vinna striderna.
Matcherna kan bli ganska långa, framför allt om du tar dig längre än vad jag har gjort, men du kommer inte ha tråkigt under tiden. Det kom någon svordom här och var för att allt nollställs när du förlorat alla dina bandmedlemmar, vilket absolut var tråkigt när jag hade fått bra kort och mycket uppgraderingar i den rundan. Detta glöms dock bort ganska snarast när du låser upp nya bandmedlemmar och annat kul under tiden du spelar. Det gör att det blir lätt att börja ett nytt spel trots irritationen från att ha förlorat. Spelet har en häftig stil jag skulle beskriva som mörk men färgglad. Det är lagom långa stridsanimationer som bidrar till engagemanget utan att bli tröttande och gör att det känns som spelet går framåt istället för pausas under tiden. Den här recensionen blev inte så lång, men det är för att jag önskar att du istället får uppleva spelet själv.
Sammanfattningsvis är det ett bra spel helt enkelt. Jag har inte stött på några buggar, krascher eller annat irritationsmoment mer än att jag förlorar men… det är ju faktiskt inte spelets fel. Det är prisvärt och kräver lagom tankeverksamhet för när du vill ha något att göra men inte har energi att trycka på 4 tangenter samtidigt för att vinna en match.
Denna recension baseras på PC versionen.
Power Chord. Lägsta pris cirka 217 (19,50 €) kronor enligt Steam 2023-03-06.
Recensionsex tillhandahållet av Big Blue Bubble.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.