Little Big Workshop

av Peter Tjernström

Vad är en fabrik? En plats där du tillverkar varor? Ett snickeri där möbler blir byggda? Jag tror att alla har någon sorts bild av vad en fabrik är och detta är något vi får kontrollera i Little Big Workshop. Mirage Games Studios och HandyGames har utvecklat detta fina tycoon spel där du är chef över en fabrik. Frågan är väl egentligen simpel. Är det roligt?


Little Big Workshop är ett spel som snabbt slänger dig in i ”tycoon mode”. Efter en ganska snabb guide genom spelets grundfunktioner, hittar jag mig i en liten fabrik med mina två arbetare sittandes utan jobb. Den söta grafikstilen får mig att tänka mig tillbaka till det gamla spelet ”Army”, men där du också kontrollerar leksaker för det är det som Little Big Workshop känns som, leksaker. Jag tar snabbt och börjar kontrollera marknaden där du kan se alla produkter du kan tillverka för att tjäna pengar. Jag hittar ett bord som verkar sälja för en bra peng och har ett högt behov efter, så det finns mycket att sälja. Jag slänger snabbt ihop en produktionskedja och låter mina små arbetare börja.

Detta är tillfället jag börjar se hur invecklat detta spel kan bli. Med ett eget ekonomisystem måste man som spelare hålla koll på marknaden och producera vid rätt tillfälle. Spelet utspelar sig dock likadant som beskrivet ovan. Du väljer en produkt, ser till att du har alla maskiner som behövs för att bygga denna och sedan beställer man material så att det kan produceras. Allt detta blir såklart svårare då ingen produktionsmetod är sig lik och för att göra nya produkter behövs det nya maskiner. Dessa måste du såklart köpa in och ha plats för.

Genom spelet så är det ett rivaliserande företag som dessutom försöker sätta dig i konkurs. Detta företag kommer sänka värdet på produkter du ska sälja genom att sälja dessa själv. Man utvecklar snabbt ett ogillande mot företaget och dessa ägare då de alltid försöker lägga sig i det du gör. Alla dessa delar bygger ihop sig till ett roligt tycoon spel. Att skapa den perfekta produktionslinjen är svårt, men det är samtidigt det som är charmen.

Dock så finns det vissa nackdelar som jag hittade med spelet. Med en bra grafikstil och härlig musik smyger det sig in små moment som snabbt kan störa en som spelare. Fabriken du börjar med är såklart inte jättestor. Du har själv möjligheten att expandera denna till hur du vill, men vid detta steg fastnade jag ett tag. För att faktiskt riva en vägg i ett tidigare rum måste hela rummet vara tomt. Detta förklaras, men känns helt onödigt då du antagligen bara kommer lägga upp arbetsstationerna likadant igen. Jag satt också länge och försökte får rivningen att fungera, men fick bara ett fel som spelet aldrig förklarade. Jag kunde inte riva vägen, men spelet sa aldrig varför jag inte kunde det. Efter att ha undersökt denna mekanik närmare på ett annat rum så kom jag faktiskt fram till vad felet var.

Jag tycker dock att spelet kunnat vara tydligare med vad som skapade detta problem. Jag fick även problem när jag vid ett tillfälle ville öka produktionen av en vara. Jag arbetade redan på femton bord, men det fanns möjlighet att sälja tio. Jag kunde inte bara gå in på den produktion som redan fanns utan jag blev tvungen att skapa en ny arbetsorder som dessutom inte räknade med den tidigare som fanns. Kort sagt fick jag otroligt mycket trä skickat till fabriken som jag inte gjorde något med. Lite mer smidighet inom spelets interface skulle göra det hela mycket bättre.

Utöver det tycker jag dock att Little Big Workshop är ett bra spel. Om man gillar att skapa produktioner och att optimera alltid in i minsta detalj, så kommer man älska detta spel med sina små plastarbetare som gör allt du säger åt dem. Även om en maskin håller på att sprängas så kommer de modiga små plastleksakerna arbeta tills de inte har mer att göra.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Little Big Workshop. Lägsta pris 194 kronor enligt Steam.com 2019-10-23.

Recensionsex tillhandahållet av HandyGames.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar