Hem RecensionerSpelrecensionerPC Command & Conquer Remastered Collection

Command & Conquer Remastered Collection

av Fredrik Olsson

Nostalgi kan ta dig långt, men ett fantastiskt arbete kan få dig att komma ännu längre! Command & Conquers nya remastrade samlingsutgåva med original Command & Conquer och Red Alert, gör saker inte bara bra – det gör det fantastiskt!


När fiendens soldater skriker av smärta – av den explosiva frammarsch som du gör med din erfarna armé, då njuter du. Och trots att många länge sett Kane som en ond despot, redo att erövras – så är det ingenting mot när du själv besitter total kontroll. Du skickar in dina små soldater, vetandes att de mycket väl kan bombarderas av handgranater, bli överkörda av tanks eller bli övermannade sett till antal. Men trots det njuter du så där i mjugg när du hela tiden bara ska träna en till soldat… bara tillverka en till tank…

Nog håller Command & Conquer samt Red Alert än – och med möjligheten att anpassa mer eller mindre alla mus- och tangentbordsbindningar, för att inte tala om få den där härligt direkta actionupplevelsen – fast fortfarande med ett bra tuggmotstånd. Ja, då kan man inte annat än inse. Utvecklarna måste verkligen ha lagt sin själ på det här!

Ett uppdrag i taget!

Kartor detaljerade och mysiga, kartredigerare, extramaterial som låses upp för varje klarat uppdrag och grafikinställningar som både räcker och blir över. Detta är något så ovanligt som en nära nog perfekt remastering. Allt från de pumpande ’mood’-ingivande ljudspåren, närvaron i miljöer och atmosfär – inget har verkligen lämnats åt slumpen. Sen att du får två klassiska pärlor till priset av 200 kronor! Ja, redan där kan jag säga att detta spel är ett måste för RTS-fantaster.

Att gränssnitt kan anpassas, sett till tangentbindningar, antingen på originalsättet att spela, eller enligt mer moderna standarder, ger spelet bättre spelrum bland noviser för serien. Visst är spelets spelmekanik – med uppbyggande av bas, skördande av resurser och tränande av nya enheter precis som det var för 25 år sedan, men det är just den fundamentala grunden som gör det så bra. Command & Conquer är intakt, och även om det till viss del visar sin ålder, sett till svårighetsgrader, så går det inte förneka platsen den har i spelares hjärta – och den väldigt stora potential det har att platsa i nya spelares hjärtan.

Jag känner mig ärligt talat överraskad över hur fylligt paketet är, och att EA lyckats få med så mycket – och samtidigt uppdatera mer eller mindre alla aspekter av spelet. Och sedan att de möjliggör moddande, har ett helt omgjort flerspelarläge (och att göra en sådan nätkod funktionell är inte något man gör i en handvändning) – ja det gör att hakan faller längre och längre ner. Sidofältet under spelets gång är uppdaterad gentemot originalet, och du kan rentav anpassa hela soundtracket i den virtuella jukebox som finns med. För att inte tala om de gamla videoklippen – som trots att de definitivt visar sin ålder, ändå uppskalats med hjälp av AI. Hualigen vad mycket jobb de måste lagt på detta!

Remasteringprocessen visas upp i extramaterialet!

Kane, krigsreportrar och cgi-filmer må vara ålderstigna – men ack så fint det är att se de igen!

Som spel, så är det lika mycket välbekant, som det är åtkomligt för en stor publik; då dess mer enkla upplägg (i alla fall jämfört med många nyare realtidsstrategispel) kommer funka för äldre RTS rävar, såväl som för nybörjare. Sen att du dessutom har spelinnehåll för en väldigt lång tid framöver (ja, hela tre expansioner medföljer) gör att upplevelsen känns otroligt komplett helt enkelt.

De enda nackdelarna skulle vara den redan nämnda spelmekaniken, som saknar flärden från nyare strategispel – men i mitt tycke så fungerar inte heller det som argument, då denna typ av spel snarare knapps ses längre. Så just därför blir det snarare unikt… märkligt nog. Visst… skulle detta bli en fullträff för EA, ja då finns chansen att vi får se flera remasters på senare spel i serien – men om de är minst lika välgjorda och omsorgsfullt omhändertagna som denna högupplösta samlingsutgåva, ja då välkomnar jag de med öppna armar. Jag menar… jag har ju fortfarande suget efter att skicka mina stackars soldater in i strid. Om och om igen! Moahahaha!

En bråkdel av allt extramaterial…

PS. Den initiala filmen för båda spelen visar hur originalspelens installationsprocess såg ut. Fast denna gång uppdateras den, och man får bokstavligen följa hur den uppdateras till 4K och bättre ljud. En helt magisk liten film för de mer nostalgiska spelarna där ute.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Command & Conquer Remastered Collection. Lägsta pris 199 kronor enligt Origin 2020-06-12.

Recensionsex tillhandahållet av EA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Joakim juni 14, 2020 - 17:54

Åh, nostalgin i detta är enorm! Ett tveklöst måste-köp för alla oss äldre spelnördar!

Reply
Fredrik Olsson juni 14, 2020 - 21:30

Åh sannerligen ett bra köp för oss äldre (men även nybörjare om så vill). Hoppas du köper det (och givetvis gillar det)
/Fredrik

Reply

Lämna en kommentar