Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Marsupilami: Hoobadventure!

Marsupilami: Hoobadventure!

av Fredrik Olsson

Tre gulliga små Marsupilamis sover i godan ro när vad som till synes är bråte sköljer i land på stranden där de bor. Vid närmare besiktning (och nyfiket petande) från våra söta små vänner vaknar dessvärre bråtet till liv! En sarkofag innehållandes en elak ande gömmer sig däri – och vips drar denne skurkaktige ande av för att göra rackartyg. Tack och lov gör även våra tappra Marsupilamis detsamma, för att nu rädda dagen… dags för äventyr!


För er som växte upp på åttio- och nittiotalet var den belgiska serietidningsvågen något de flesta kände till. Smurfarna, Lucky Luke och Tintin var bara några av serierna som stod ut på den tiden – för att inte tala om Marsupilami skapad av André Franquin. Denna serietidning eller egentligen dess huvudkaraktärer (Punch, Twister och Hope som de heter) har nu fått sig ett eget studsigt plattformsspel, och oj vad det passar deras spralliga uppsyn. Detta spel tar mycket riktigt vid efter vad jag beskriver i inledningen av denna text, och låter sig verkligen inte vänta innan du är i hetluften. För bara minuter in i spelet kommer du in i drabbningar mot hjärntvättade ekorrar, studsvänliga skalbaggar och hiskeliga fladdermöss medan du genomkorsar bana efter bana i jakt på det dumma sarkofagspöket. Nu bör det sägas att samma sarkofagspöke även är ansvarigt för att ha hjärntvättat alla stackars djur du tar dig an. Men jösses vad vi har plattformande att göra här! 

Kontrollen är klockren med skön respons medan du hoppar fram med den långsvansade Marsupilamin (eller en av de i alla fall – det finns ju tre att växla mellan). Bandesignen känns genomtänkt och gömmer både specialbanor och hemliga områden. Du hittar sparställen jäms med banorna och kommer att återväckas vid dessa om och när du dör. Det är härligt rättframt och sitter som en smäck från start. Utmaningen är däremot tämligen låg – även om det finns flera svårighetsgrader – och skälet egentligen är att det riktar sig mot en yngre publik. Ärligt talat kan jag tycka att de färgsprakande nästan exotiska miljöerna och det lekfulla plattformande fungerar minst lika bra för barn som vuxna, så håll det i åtanke om ni är intresserade men reserverade.

Din lilla Marsupilami klättrar, skuttar och snärtar till med sin långa svans och låter dig som spelare konstant komma vidare. Förvisso kan det senare i spelet bli aningen mer frustrerande (säkert mer för unga ovana spelare), men trots det blir det aldrig för tufft. Nivån rakt igenom är bra och fokuserar mer på underhållning än ren och skär utmaning. Att spelets berättelse är enkel fungerar för vilka det mest riktar sig mot och kommer nog göra att många spelare – unga som gamla – snabbt kommer en bit in i spelet åtminstone….

Synd då att spelet är oväntat kort. Visst, du kan köra om varje bana i något som kallas ”Time trial” läge och därigenom dubblera spellängden – men att klara av det på bara två-tre timmar är inte omöjligt… snarare standard. Tacksamt nog kostar spelet bara runt trehundra kronor vilket gör att det ändå känns överkomligt kan jag tycka. Men har man varit beredd på fler timmar med den lilla gynnaren, då kommer man bli besviken.

Nåja, nu kanske det egentligen räcker sett till speltid, då plattformandet i spelet säkert skulle bli mer enformigt ju längre det varade. Du kan plocka på dig mängder av frukter, vilket gör att du får extraliv (för var hundrade styck) och resulterar i att du har fler extraliv än du någonsin kan göra dig av med (även om du skulle ha lika bra motorik som en halstrad tallkotte). De tre olika världar som finns är tillräckligt omväxlande för att det ska kännas fräscht och du får samtidigt en trogen ’art-style’ med originalserien vilket kommer gillas av Marsupilami-fantaster där ute… även om jag kan tänka att ni är få, då det känns nischat.

Det är mycket riktigt en kort stund av spelande som väntar, och kanske är det inte för lite, utan bara alldeles lagom. För egentligen, har man bara roligt och får sig en härlig stund av studsande med sina små marsupilamis… då kan man ändå känna sig nöjd kan jag tycka.

På dessa specialbanor ska du igenom alla ringar under en viss tid. Skönt avbrott.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox versionen.
Spelet finns även till Playstation, Steam och Nintendo.

Marsupilami: Hoobadventure!. Lägsta pris 29,99€ enligt Steam 2021-12-08.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Microids.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar