Persona 5 Royal

av Jesper Gustavsson

Tre år efter att det hyllade Persona 5 släpptes kommer nu denna kungliga utgåva av samma spel, med en extra twist. Lyckas fantomtjuvarna att stjäla folks hjärtan även denna gång eller går deras plan i kras?


Persona 5 Royal är, precis som originalutgåvan, ett spel som blandar två spelstilar som går hand i hand med varandra, nämligen social simulation och turbaserade strider. Du spelar som Joker, en high school-elev som blir anklagad för grova brott, tvingas flytta och byta skola. När du anlänt till din nya hemort märker du snabbt att något är på tok. På din mobil har nämligen en app installerats av sig självt, och varje gång du försöker ta bort den kommer den tillbaka.

Genom en rad händelser lär du dig och dina nya vänner på Shujin Academy, din nya skola, att appen i själva verket är en portal till en annan dimension som kallas för The Metaverse, som har skapats av människors förvrängda önskningar. Metaversumet består av två delar, dels individuella palats som reflekterar hur de förvridna människorna ser på världen, dels mementos som reflekterar hela samhällets kollektivt förvrängda tankar. Metaversumet är alltså Persona 5s förklaring på varför människor agerar som de gör, både på individ- och samhällsnivå.

Du och dina vänner tar hjälp av så kallade ”Personas”, inre varelser med fantastiska förmågor som reflekterar karaktärernas personlighet. De flesta i gänget kan bara kontrollera sin egna persona, men Joker är speciell då han kan övertala andra personas, så kallade ”Shadows” som patrullerar i de olika palatsen och mementos, att kämpa vid sin sida (av anledningar jag inte vill gå in på på grund av spoilers). När du har övertalat personas att kämpa vid din sida kan du åka till The Velvet Room och skapa nya personas. För att skapa nya personas ser du till att två eller fler personas dödas i en giljotin.

Svinga dig fram genom metaversumet som en äkta fantomtjuv!

Deras själar sätts samman till en ny persona. Varje persona har även ”Arcanan”, det vill säga olika klasser som de kan tillhöra. Varje arcana har även en tillhörande ”Confidant”. En confidant tillhör en person i den riktiga världen och rankas upp när du väljer att spendera tid med den personen efter skolan eller genom automatiska story-events. Till skillnad från standardutgåvan av Persona 5 så har Royal-utgåvan även två nya confidants tillhörande Takuto Maruki som håller på counsillor-arcanan och Kasumi Yoshizawa som håller på faith-arcanan. Maruki är skolans nya kurator och en hängiven forskare inom ämnet cognitive psience och Kasumi är en förstaårselev på skolan som strävar efter att bli en professionell atlet.

Båda dessa karaktärer har en viktig roll i att låsa upp spelets tredje termin, ett extrascenario på ungefär 10-20 timmar specifikt till Royal-utgåvan. Extrascenariot kan vara lätt att missa om du inte når specifika confidant-ranker i tid, vilket är något spelet inte är så mån om att berätta för spelaren. Det är synd, för i min mening är det palatset som man låser upp under den tredje terminen det som lyfter den här utgåvan av spelet till högre höjder än originalet.

En annan nyhet gällande confidants i Royal är att du ibland kan få telefonsamtal efter du har hängt med någon; som ger dig chansen att ranka upp dina confidants snabbare än tidigare. Som jag nämnde förut utspelar sig Persona 5 under terminer och varje gång du väljer att hänga med någon förbrukar du dyrbar tid. I originalutgåvan kunde detta innebära att du inte hann ranka upp alla confidants du ville. Detta problem blir mycket mindre i Royal-utgåvan dels för att du har mer tid på dig i och med den tredje terminen, dels på grund av de samtalen jag nämnde tidigare. Det blir därför lättare att se mer av allt spelet har att erbjuda med bara en genomspelning jämfört med originalet.

Förstaårsstudenten Kasumi Yoshizawa kan också framkalla en Persona, men hur kommer det sig..?

Ibland tycker jag dock att spelet kan kännas lite för utdraget under vissa sektioner, särskilt mellan två palats då dagarna ofta består av utdragna cutscenes, som ibland känns mer filler än nödvändiga. Den största nackdelen med dessa är att du oftast inte kan göra något mer under de dagarna. Detta kunde ha varit det perfekta tillfället för att få levla upp sina confidants, om du hade fått det eftersom du inte är under lika stor tidspress under dessa sektioner i spelet.

En annan sak som har ändrats från originalutgåvan är hur strider fungerar. Det är fortfarande i grund och botten samma system med turbaserade strider. Du och dina fiender har elementära styrkor och svagheter, precis som tidigare. Dock är det en viktig mekanik i spelet som har fått en stor makeover, nämligen ”Baton-Passes”. Att genomföra en baton-pass innebär kort och gott att du lämnar över din attack till en annan partymedlem när du träffat en fiende med dess svaghet. I originalutgåvan av Persona 5 gjorde det ingen skillnad om du använde baton-passen en eller flera gånger under samma runda, då den gav samma effekt oavsett hur många gånger du lyckas med den.

I Royal har denna mekanik ändrats så att om du lyckas genomför en baton-pass mer än en gång så får du extra förmåner i striden. Om du kan göra det 2-3 gånger kan du få tillbaka hälsa och SP (som du använder för magi), samt att du gör mer skada. Lyckas du baton-passa över hela laget kommer den sista attacken inte ta några resurser från dig. Förutom det har alla karaktärer nu olika nivåer på sina baton-passes och du levlar upp dem genom att spela dart i det nya området Kichijoji. Baton-passes öppnar därmed upp ett stort utrymme för nya strategier.

Baton-passes är inte det enda som har ändrats rent stridsmekaniskt. Dina karaktärer får under spelets gång tillgång till så kallade showtime-attacker. Dessa genomförs av två partymedlemmar och öppnar ett nytt överdramatiskt sätt att göra stor skada på dina fiender. Du kan inte göra dessa när som helst och jag förstod aldrig riktigt vilka kriterier du behöver uppfylla för att kunna göra dem. Showtime-attacker bidrar inte mycket till stridssystemet rent strategiskt, utan är mest där för att göra ett redan mycket stiligt stridssystem om möjligt ännu stiligare.

Den sista markanta ändringen i striderna är att vissa bossar har fått ytterligare faser du måste ta dig igenom för att besegra dem. För det mesta kände jag att dessa tillägg och ändringar bara var till spelets fördel, med ett undantag som jag inte tänker ta upp på grund av spoilers. På samma sätt har även palatsen ändrats en del, mycket på grund av Jokers nya redskap, änterhaken, som du kan använda dig av i din utforskning.

Förutom änterhaken har nu varje palats i spelet fått tre will seeds att leta efter. När du fått alla tre i ett palats förvandlas de till ett användbart föremål som dina karaktärer kan använda i strid. För att låsa upp deras sanna potential måste du besöka Jose i mementos. Jose är en ny karaktär som kan ge dig användbara föremål i utbyte mot blommor som du kan hitta lite överallt i mementos. Förutom blommor kan du även leta efter frimärken, som du kan använda hos Jose för att öka andelen pengar och EXP du får ut av strider o.s.v. På så sätt känns varje besök till mementos mer meningsfulla än vad de gjorde i originalet.

En annan sak som kan vara värd att nämna är spelets musik. Persona 5 är trots allt känd för att ha ett riktigt bra soundtrack med acid-jazz tema. Persona 5 Royal bygger på det här soundtracket med helt nya stycken, bland annat har de bytt ut stridslåten från “last surprise” till “take over” som är mer åt J-rock hållet. Även fast jag föredrar last surprise, har det nya stycket sin egen charm och det är fortfarande kvar i huvudet efter över 100-timmars speltid. Trots att de nya styckena inte riktigt når samma klass som originalet, tycker jag ändå att de är tillräckligt bra för att lyssna på dem utanför spelet.

Den sista saken som är värd att nämna är den nya Thieves Den. Det är ett spelläge helt separat från huvudspelet och är mest bara där för fanservice. Här kan du dekorera ditt egna palats som du vill med modeller från spelet, lyssna på musik, gå runt som andra karaktärer från spelet och spela kort med dina vänner. Själv använde jag inte det här spelläget särskilt mycket, men jag tycker ändå att det är kul att den är där för den som gillar att bara leka runt lite med spelet.

En av flera Will Seeds du kan hitta..
Den nya karaktären Jose som har fattat ett visst tycke för blommor..

Något som även är värt att nämna är hur mycket stil som finns i de grafiska aspekterna, allt från menyerna till striderna är uppbyggda med en stil som passar mycket bra till musiken och ljudeffekterna. Även det engelska röstskådespeleriet är mycket bra, vilket inte är särskilt vanligt i liknande JRPGs.

Persona 5 Royal är ett av de bästa spelen jag spelat på senare år. Det bygger på grundspelet med “quality of life” förändringar som gör upplevelsen ännu mer magnifik. De nya karaktärerna känns väl integrerade i storyn och allt vävs ihop i en mycket intressant tredje termin. De enda stora nackdelarna jag ser spelet ha är hur det är otydligt i vilka kriterier som behöver uppfyllas för att få den nya storyn och hur de hanterade en specifik boss i spelet.

Spela Tycoon
Lyssna musik från spelet
Möblera ditt egna palats!

Om du någon gång tänkt spela Persona 5 kan jag inget annat än att rekommendera Royal-versionen. Det är som sagt samma spel i grund och botten och de flesta problem som präglade originalutgåvan har blivit fixade i Royal-utgåvan på ett eller annat sätt. Persona 5 Royal är enligt min mening det bästa sättet att introducera nya spelare till serien, även fast originalutgåvan i nuläget är snäppet billigare.

Svaret på min inledande fråga är JA! De lyckas stjäla i varje fall mitt hjärta. Det här är ett spel jag tycker du borde ta en kik på, vare sig du gillar JRPGs eller inte eftersom spelet har en perfekt balans mellan sina RPG-element, karaktärer, story, musik och grafik. Kort och gott finns det något för det flesta här och det finns aspekter att fastna för, just på grund av innehållets balans.

Den sista frågan som är värd att ställa är om det är värt att spela Royal om du redan spelat igenom originalet. För de flesta tror jag att svaret är ja på den frågan. Persona 5 Royal introducerar mycket nytt för spelaren att uppleva, allt från den nya stadsdelen Kichijoji, till nya karaktärer och en tredje termin som ger spelaren en ny infallsvinkel på spelets story. Om du är sugen på en helt ny upplevelse så kommer troligtvis inte Royal ge dig tillfredsställelse, men om du är sugen på att återigen ta dig an rollen som en fantomtjuv och stjäla folks hjärtan är Persona 5 Royal värt att investera i.


Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen.

Persona 5 Royal. Lägsta pris 479 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-05-20.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.g

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar