Garden in!

Aloe vera för de som tidigare blivit brända på möjligheten för gröna fingrar.

av Natalie Thorfelt

Du kommer inte kunna sitta och lukta på blommorna som tjuren Ferdinand gör varje jul om du inte har en utomordentlig fantasi, men fint nog är det ändå! Perfekt för tillfällen när du inte orkar med en komplicerad berättelse med val och kval, långdragna mellansekvenser, död och elände. I det här spelet finns det ingen död och sorg, oberoende av hur gröna fingrar du har.


Spelet utger sig för att vara mysigt och fridfullt. Jag kan inget annat än hålla med. Musiken är i precis den andan, även om jag personligen tyckte det blev lite för repetitivt efter några timmar. Lätena som plantorna gör när du klappar dem får mig fortfarande efter 10+ timmar att sitta och smygflina för mig själv och ljudet av ohyra ger indikation på att du behöver ingripa i rummet och förstärks med synen av flygande små svarta pluppar cirkulerande runt blomman.

Kontrollerna är enkla att förstå och gör att du snabbt kommer in i spelet. Jag upplever det som att det är skiftande i hur precis du behöver vara för att markera eller klicka på ett redan markerat föremål. Detta kan stundvis vara irriterande, men ingenting som förstör spelupplevelsen i sig. Jag har även stött på problem när det kommer till att flytta saker i rummen. Vid något tillfälle har objektet försvunnit när jag flyttat dem för att sen komma tillbaka när jag startar spelet nästa gång. Vid ett tillfälle har jag även uttryckt önskan att kasta in en Molotov när jag stötte på bekymmer med att förflytta ett objekt som verkade vara sammankopplat till ett annat. Jag ångrade mig dock ganska snarast då det räckte att flytta objekt två för att bryta kopplingen. För det allra mesta är det dock inga bekymmer alls och du kan klicka runt hur du vill utan att spelet hakar sig, buggar eller ger upphov till irritation.

Spelet är simpelt men fint med ett roligt koncept. Då du inte är begränsad av någon valuta kan du välja att dekorera, möblera, byta färger på objekt, bakgrunder och annat fram och tillbaka och annat smått och gott hur du behagar. Vissa objekt i världen är även klickbara för att ändra designen. Då spelet är så anpassningsbart i övrigt blev jag lite besviken när jag insåg att det inte verkar vara möjligt att byta färg på enskilt objekt med färgpaletten, utan att resten av rummet förlorar det satta temat som omfattar berört rum. Det finns dock många teman att välja mellan och det öppnar ju även för att du som spelare får måla hela världen.

För någon som mig som kan vara ganska tålamodsfattig förstår jag tanken med tidsramen som är uppsatt för att blommorna ska växa, idéen är inte att du ska kunna göra en speedrun. Jag hade dock önskat att spelet var lite mer generöst med snabbspolningsklockan som finns att tillgå för att otåliga spelare inte ska tappa intresset. Jag uppfattade det också som att det var lätt att omedvetet hinna före uppgifterna du får om du (som mig) är lite för klick-ivrig. Rummen är relativt små och blev snabbt att kännas trånga innan nästa sektion låstes upp så jag kunde flytta runt lite på blommorna. Detta ser jag dock ändå som ett individnivås problem då jag klickade runt, korsade blommor till höger och vänster i den mån jag kunde och skapade allmänt kaos runt omkring mig. Det kan med andra ord vara så att det kommer sig mer naturligt för någon som spelar och faktiskt kan slappna av.

Ett annat individnivås problem jag snubblade på var i möjligheten att korsa de olika arterna. Du har ett herbarium för att hålla koll på vilka växter som har upptäckt och du får även då en hint om vilka som behövs upptäckas för att gå vidare med andra arter. Problemet för mig var att jag sällan kom ihåg vilka som matchade och fick således mosa ut många krukor för att korsa de olika arterna, och sedan gå in på varje kruka individuellt för att se om de olika arterna är kompatibla med varandra för att bilda en ny art. Detta bidrog till mitt kaos så någon form av respons för om arterna är kompatibla eller inte i själva planteringsmenyn skulle uppskattas. Jag förstår även här att spelet inte bara vill ge spelaren precisa instruktioner så någon subtil signal till exempel via ljud skulle kunna vara ett alternativ.

Problemen jag har tagit upp är som nämnt för det mesta sådana som kan vara högst individuella. Läser du lite mellan raderna kan du se att jag grävt ganska djupt för att hitta något att gnälla över med det här spelet. Med andra ord är det ett bra spel som helt klart är värt att köpa för de som vill utforska nya blommor, slappna av och ha kul utan stress och press.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Garden in! Lägsta pris 114 kr enligt Steam (2023-02-08)

Recensionsex tillhandahållet av Bonus Stage Publishing.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar