CyberNEON

av Emil Nordström

Tänk om Cyberpunk 2077 var ett match 3 spel. Åh vilken underbar värld det hade varit – sa ingen någonsin. Däremot kan estetiken vara något för ett spel i den genren. Vågar man ta betalt för ett match 3 spel i den redan extremt urvattnade genren krävs nog något mer unikt än en estetik. Kan CyberNEON leverera i denna redan mättade marknad?


CyberNEON är ett match 3 spel utan några större överraskningar. Har du någonsin ägt en smartphone har du nog spelat minst ett spel i denna genre. Du ska matcha minst tre likadana symboler för att i denna variant färga bakgrunden i din färg. Målet är att fylla din bakgrund till en viss procentgrad och din motståndare har samma mål. Till ditt förfogande finns det även en bomb som tar bort några rutor och färgar dessa till din färg. Det finns tre spellägen med tre svårighetsgrader (olika antal symboler och olika procentgrad som måste uppnås) vardera. Dessa spellägen är: spela samtidigt (två spelare på samma bräde och på samma timer), turbaserat (gör så många handlingar som möjligt på tio sekunder) eller single turn (få så mycket som möjligt gjort på en handling). Du kan även justera AI:ns svårighetsgrad, men jag märker ingen större skillnad mellan de olika graderna. Handkontroll kan troligtvis användas men det var inget som specificerades. Utöver detta så är det antingen mus eller tangentbord som gäller. Här finns inget som jag inte sett förut och det som finns känns oinspirerat.

Funky in Chinatown

På spelets steam-sida lovas hårda strider där du ska DOMINERA din motståndare. Här finns faktiskt multiplayer, även om den är i form av världens mest obekväma soffmultiplayer. Soffmultiplayer är kul när du sitter i en soffa med varsin kontroll. Att däremot spela ett spel med delat tangentbord är inte att rekommendera. Givetvis kände jag mig manad att testa. Därför bad jag ortens bästa Candy Crusher att möta mig i en hård strid (denna spelare råkar även vara min mor). Hälften av tiden gick åt till hitta en sittposition bra nog för oss båda och resten av tiden gick åt till att krocka i varandra och vara frustrerad över hur ett så stort tangentbord kan kännas så litet när flera händer ska vara där samtidigt. Här finns även ’remote play’ men då jag inte känner någon som äger detta spelet var det inte något jag kunde testa.

Spelet har vissa buggar som frustrerade mig. När jag har slut på drag och brädet nollställs slutar min kontroll att fungera, men inte varje gång. Muskontrollen låser sig med jämna mellanrum och ibland blev min AI-motståndare stel av fruktan inför mitt mästerliga spelande. Utöver detta låser sig brädet när jag fått en stor kombo och visst lagg uppstår. Allt medan spelet får min dators fläktar att låta som en flygplansmotor. Sen finns det en bugg som kanske inte är en bugg. I spelets inställningar finns en knapp som heter ’keybindings’ som jag antog skulle användas för att ändra tangenterna, men dessvärre är det enbart ett sätt för mig att se vilken tangent som ligger var för mig och min medspelare.

Is it a bug… or a feature?

Neon är kul och trevligt, men tyvärr kan man få för mycket. Jag märker att jag får huvudvärk efter några minuter av spelande på grund av de grälla färgerna. Detta går inte heller att minska i inställningarna, så en kavalkad av neonfärg får man stå ut med. Utöver detta får du fem bakgrunder att välja mellan som alla känns Cyberpunk 2077 vilket är trevligt. Musiken loopar fint och går snabbt in i bakgrunden. Det är en lätt pumpande, technoliknande musik. Ljudbalans mellan spelljud och musik är väldigt bra avvägd.

I den redan extremt uttunnade genren som är match 3 lyckas inte CyberNEON med något annan än att sätta en ny färgklick på ett klassiskt koncept. Detta hade kanske kunnat vara tillräckligt om spelet i sig fungerade som det ska och var engagerande nog för mer än tio minuters spel. Räddningen här hade varit online multiplayer, men i dess avsaknad rekommenderar jag att du lägger pengarna på Hunie Pop eller Puzzle Quest som båda är bättre spel i alla avseenden. Javisst ja! För er som undrar så fortsätter min mor att vara obesegrad mästarinna – i alla fall än så länge!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Cyberneon. Lägsta pris 5,60 EUR enligt Steam 2021-04-11.

Recensionsex tillhandahållet av Rookiez from Warsaw.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar