Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: BIGFOOT

Förhandstitt: BIGFOOT

av Emil Levin

För tre år sedan spelades BIGFOOT flitigt av diverse Youtubers. Det blev ett av de där spelen som nästan blev ett fenomen under en period, likt Slender: The Eight Pages, och alla dess kloner.


Hur står sig dock ett spel som varit i Early Access i över tre år, när det nu närmar sig sitt potentiella släpp, har åren varit tillräckligt för denna bulle i ugnen? Svaret är sisådär.

Vi kan lika gärna vara ärliga redan från början. BIGFOOT skulle jag personligen inte klassa som redo att släppas. Frågan är bara om utvecklarna kan eller vill göra mycket mer. Buggarna haglar ständigt nästan, både i single- och multiplayer. De sabbar inte så mycket som de förgyller tillvaron, i alla fall inte de första tio gångerna, särskilt i goda vänners lag. Efter det börjar de bli tjatiga. Man får aldrig riktigt en chans att känna sig som en jägare innan spelet gör sig väldigt påmint om att det är just ett spel.

Upplägget är lika enkelt som titeln är rättfram: du (och möjligen ett par vänner) ska jaga den mytomspunna Storfot. Till din hjälp har du en någorlunda grundläggande jaktutrustning, dessvärre en förvånansvärt fattig sådan, lite som om du endast är en glad amatör och inte en professionell cryptidjägare. Du får helt enkelt nöja dig med en kniv och ett gevär i direkt vapenväg, vilket verkligen känns otroligt snålt. Inget hagelgevär, ingen jaktrevolver, ingen pilbåge. Endast två typer av ammunition till geväret. Den ena dock väldigt hjälpsam då den är spårbar och ger dig en stund att kunna följa Herr Fots resa över den ändå måttligt imponerande, men ändå innehållslösa kartan. Visserligen finns ett par nyckelpunkter man kan finna utspridda över de två banor som nu finns tillgängliga. Läger, jakttorn, etc, men utöver lite extra ammo eller liknande finns det inte mycket att hurra för.

Bland övrig utrustning finns det kameror, björnfällor, drönare, nödraketer och bete. Dessa har sina värdefulla men ack så begränsade syften. Spelar man med andra kan man faktiskt utnyttja dessa verktyg otroligt väl. På egen hand känns dessa däremot väldigt begränsade och i vissa fall till och med onödiga.

Hur är självaste Herr Fot att slåss mot? Gudskelov är denne best inte särskilt svår att stöta på. Det sista man vill göra är att ränna runt i en rätt tom värld i jakt på något som är både starkare och snabbare än en själv. Som tur är kan man ganska lätt locka till sig denne hårige best med hjälp av ett nedskjutet djur (ja, det finns ett par djur här och där som agerar levande måltavla och som “fyller” den annars så tomma kartan) eller en bit kött. Placera en köttbit, antingen från ett nyskjutet djur eller ditt kylskåp, i en björnfälla. Täck sedan denna med kvistar och löv innan du springer iväg i alla fall en liten bit för att inte misstas för huvudrätten i första hand. Snart kommer förhoppningsvis Herr Fot springandes efter vittring av råbiff och fastnar med foten i fällan, som åsamkar en helt okej skada ändå. Särskilt jämfört med de få skott du kan lyckas utdela under en konfrontation.

Det är nämligen inte mycket skada du lyckas göra på egen hand om det endast är bössan du förlitar dig på. Vid första skada man lyckas utföra på besten dyker en livmätare upp som visar dennes återstående hälsa. Detta kan vara lite nedslående då mängden skada du kan orsaka är otroligt minimal när man jämför hur mycket Herr Fot kan dela ut. Tre eller fyra direktkonfrontationer och man är så gott som död. Vid det här laget har du tur eller är väldigt skicklig om du ens lyckats halvera bestens hälsa. Det betyder också att en session BIGFOOT tar sin tid och kräver sin koncentration, om man nu vill fånga detta vidunder. Kanske går det snabbare med vänner. Vi lyckades dock endast fälla Herr Fot efter att denne hade buggat fast i den grotta den förmodligen hade spawnat i. Kul nog gjorde vi det med knivar vilket gav oss ett gott skratt, men det belyser också ett av många av de problem som finns här. Ett annat problem var när vi “dog” i multiplayer respawnade vi inte, vi blödde inte ens ut. Utan vi kunde bara ligga på marken och hoppas att någon av oss hade med oss ett medkit, annars gällde endast en omstart av hela sessionen för att alla skulle kunna spela igen. Ett så otroligt klumpigt och glädjedödande misstag. Att det är ett indiespel räcker endast så långt gällande ursäkter och förklaringar…

Efter såhär lång tid i “öppen utveckling” som Early Access ändå är bör inte ett spel vara så långt ifrån mållinjen som detta ändå är. Visst kan man ha kul med vänner ett tag och att smyga runt på jakt efter den mytomspunna besten på egen hand har sina stunder, men det är helt enkelt inte tillräckligt längre. Ett stort misstag är att man (än så länge i alla fall) endast kan spela som jägare och inte Herr Fot själv. Något som känns som en otrolig miss när vi sett spel som Evolve, Dead by Daylight och Friday the 13th: The Game göra så mycket mer med “alla mot en” konceptet. Det finns till och med andra indiespel, skapade av ensamma utvecklare eller mindre grupper, med liknande koncept om cryptids som ska fångas som lyckats bättre än det här. Grafiken växlar mellan rätt jäkla snyggt och tidig Playstation 2-era, men det stör inte så mycket som det hade kunnat göra. Detsamma gäller ljuddesignen som det inte heller finns särskilt mycket att säga något om. Det hela är minst sagt helt okej.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

BIGFOOT. Lägsta pris ca 138 kronor enligt Steam 2020-10-26.

Recensionsex tillhandahållet av CyberLight GS.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar