Razer Seiren BT | Bluetooth Mikrofon

av Fredrik Olsson

För alla aspirerande Youtubers som vill ta med sina tittare på äventyr har nu Razer skapat en mikrofon för just dessa tillfällen. Den nya Seiren BT är något så fiffigt som en mobilmikrofon som påminner om televisionens ”myggor”. Små söta mikrofoner som fästs på ens skjorta eller jacka – redo att spela in varje ord du säger! Om den däremot gör ett bra jobb, det återstår att se!


I Razers huvud sparkar vi igång en ny era för ’content’-skapande. Denna ’clip-on’ mikrofon kommer med omnidirektionell upptagning – d.v.s. att den plockar upp ljud runtom mikrofonen och ger en mer naturlig återspegling – och kan spelas in rakt i din mobiltelefon. Ladda ner Razer Streaming App och du får möjlighet att ställa in din röst med oljudsborttagande mjukvara. Vad detta i praktiken innebär är att du oavsett situation får en mer ren ljudupptagning av din röst. Något som faktiskt fungerade överraskande förträffligt.

Ljudbilden är aningen tunnare, men ändå förvånansvärt fyllig och ger en studioinspirerad flärd över sig. Den välter inga kiosker förvisso, men kommer få dig att låta tydlig och aningen mer rundad i ton – särskilt de lägre tonerna. Själva oljudsdämpningen kommer i tre olika nivåer; avstängd (bra för tysta omgivningar), låg (bra för normala omgivningar) och hög (bra för mer högljudda omgivningar). För att ge dig som användare ännu fler sätt att anpassa ditt ljud efter väder kommer Seiren BT med två vindskydd. Ett som är lik en ministrumpa och en som påminner om en pälssocka. Två vindskydd som lätt kan dras över (enbart en i taget givetvis) mikrofonen och därmed få ner upptagningen av t.ex. stark vind.

Även om den är mest riktad mot mobilanvändande går det också bra att använda den till din dator – förutsätt att du har blåtand på den. Under dessa omständigheter är det dock tydligt att det hjälper avsevärt om du har blåtandsversion 5.0 då äldre standarder definitivt gav en tydlig skillnad i ljudkvalitet. Har du denna blåtandsversion kan du gå upp till 10 meter ifrån sändaren och faktiskt få en klar ljudsignal utan avbrott.

Vad allt detta innebär är att du exempelvis kan streama en bit ifrån, eller bara spela in i allmänhet och därigenom vara mer kreativ i hur du vill sätta upp scener eller inspelningar – istället för att vara bunden vid att sitta vid datorn. Latens finns där till viss del, men om du framförallt bara ska spela in, funkar det ypperligt i våra tester. En kul detalj är även att den kommer med ’sidetone’, vilket innebär att du kan ha medlyssning. Inget för alla kanske, men prima för de som är vana med det.

Ser vi därför till helheten bjuder Seiren BT på en övertygande upplevelse. Den håller i nära nog sex timmar på en laddning, kommer ligga på runt 1 000 kronor i listpris (i skrivande stund ännu ej lanserad) och väger enbart 14,5 gram. Men – och det är ett stort men – jämför du dess ljudkvalitet med en studiomikrofon likt Shure SM7B står den sig väldigt platt. Är det en fyllig och framförallt justerbar ljudkvalitet du är ute efter – särskilt om du vill ha den till din dator – skulle jag nog ärligt talat säga att det är bättre med en ”riktig” mikrofon. Men om du verkligen vill gå hela vägen med ett mer portabelt strömmande – exempelvis över Streamlabs för Android/iOS, då kan detta vara en perfekt väg in. Undvik bara mer blöta väder… det är Seiren BT:s nemesis. Över och ut!


Specifikation

Mikrofon Typ: 6mm Omnidirectional
Sample Rate: 48 Khz
Vikt: 14.5g
Batteri: 6 Hours
Batterikapacitet: 140mAH
Bluetooth Version: 5.0
Analog anslutning: Yes
Mikrofon Latens: Mindre än 20 msek
Sändningsdistans: Upp till 10 meter.

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkten är ännu ej ute i skrivande stund – listpris kommer vara USD 99.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar