Elgato HD60 X | Capture-kort

av Fredrik Olsson

– 4K medan du streamar! Kan det vara något?” ropar Elgato ut och slänger ut ytterligare ett ’capture’-kort på marknaden. Den nya HD60 X är på många sätt lik sin föregångare HD60 S+, men samtidigt inte! Här ska ni få se på vilket sätt de skiljer sig!


Åter dimper det alltså ner en extern liten mjukt rundad dosa framför datorn – redo att streama PS5 eller Xbox Series X/S utan några hinder. Nåja, det är i alla fall om vi ska lyssna på Elgato. Vad som specifikt står ut som de största skillnaderna är att HD60 X kommer med VRR och 4K 60 passthrough, för att inte tala om stödet för HDR10! Nog tusan är det en uppgradering. Inte nog med det, du kan spela i HDR men få ditt fångade material att vara i SDR (Standard Dynamic Range). Det är små skillnader på pappret, men rejäla sådana i praktiken. Ser man till det streamade materialet – skulle det vara Twitch som gäller, då kan man nå ”enbart” 4K 30 FPS eller 1080p 60 FPS med HDR10 support vilket är riktigt najs. Att just kunna koppla samman din skärm med din konsol och få dess material organiskt till din PC är oerhört enkelt, och är precis som med sin föregångare minst lika enkelt.

Just installationen och hanteringen av detta ’capture’-kort är verkligen en av dess främsta styrkor. Stödet för diverse streaming-program (OBS, Streamlabs, Zoom etc.) finns där och hittas direkt – vilket gör att den lämpar sig minst lika väl för nybörjare såväl som för veteraner med önskningar om att nå högre höjder sett till bild- och ljudkvaliteter.

Att HD60 X stöder rejält höga kvalitetsnivåer (1440p 120 FPS och 1080p 240 FPS) gör att du medan du spelar inte behöver känna att du måste göra någon kompromiss på ditt spelande – även om dess ’output’ mot din ’stream’ eller det ev. fångade materialet är lägre i kvalitet. Oftast har kvaliteten i ’capture’-kortet gått hand i hand med exakt vad kortet klarar att ge i ’output’, men här får du alltså möjlighet att inte tumma på ditt eget spelande… bara för att du streamar.

Ser vi sedan på själva latensen, går det inte annat än att hylla HD60 X. Latensen är mer eller mindre minimal och innebär att både ljud och bild mer eller mindre alltid är synkat. Enda kruxet skulle vara om du har en allt för gammal dator. Förvisso har detta externa ’capture’-kort relativt låga systemkrav, men trots de (läs längst ner i spec.rutan) skulle jag rekommendera en något mer saftig dator sett till grafikkort och processor. Det kommer fungera, men de högre upplösningarna är kanske inte realistiska för de högre bildkvaliteterna.

Sedan har vi Elgatos interna stöd för Stream Deck, vilket gör att du smidigt kan anpassa scener och dylikt, skulle du redan äga en sådan. Skulle så vara fallet kan du smidigt få skapa skärmdumpar eller snabba ”flashback” inspelningar skulle du hela tiden vilja vara redo för att lägga ut… om du t.ex. råkar få till en cool spelsituation som du snabbt vill spara.

Är detta något för alla?

Som streamingverktyg går det inte förneka kvaliteten i HD60 X, men om den är något för alla… ja det är en annan fråga. De flesta är inte proffisionella streamers, och har kanske inte behovet att i stunden få den där enorma upplösningen eller att få en enorm frame rate… utan där kanske exempelvis HD60 S+ kan vara en bättre matchning. Men om du däremot har sysslat med att spara videos för Youtube eller rentav streamat rakt ut på Twitch, och du vill höja både din och din publiks standard… då är definitivt HD60 X värt att uppgradera till. Enkelheten i att koppla upp den, och dela med dig av de där högupplösta spelstunderna från din Playstation 5 eller Xbox Series X har aldrig varit lättare. Även om det kostar extra mycket (riktpris är $199.99) är detta guld! Rent guld!

Red. anm.
Om ni använder tredjepartsprogram så är detta inte nödvändigt direkt – men ett bra komplement till annan programvara är Elgatos ’4K Capture Utility’ som i sig lätt kan användas i diverse olika syften. Finns här.


Specifikation

• Input: HDMI (unencrypted)
• Output: HDMI (lag-free passthrough) up to 2160p60, 1440p120, 1080p240, VRR, HDR
• Capture resolutions: 2160p30, 1440p60, 1080p60, 1080p30, 1080i, 720p60, 576p, 480p
• HDR 10-bit passthrough (up to 4K60) / capture (up to 1080p60)
• (HDR capture is currently only available on Windows)
• Dimensions: 112 x 72 x 18 mm
• Vikt: 91 g

SYSTEMKRAV
• Windows 10 (64-bit), macOS 10.13 or later
• 6th generation Intel Core i5 CPU (i5-6xxx) / AMD Ryzen 7 (or better)
• NVIDIA GeForce GTX 10xx (or better)
• 4 GB RAM, built-in USB 3.0 port
• Internet anslutning.

Recensionsex tillhandahållet av Elgato/Corsair.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Produkten är i skrivande stund ännu ej lanserad i Sverige – men kommer vid lansering inneha riktpriset: $199.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar