Elgato HD60 S+

av Fredrik Olsson

Alla de där gångerna man streamat direkt från ens konsol, tvungen att genomlida halvrutten kvalitet på streamen och med folk klagandes över att det både låter illa och laggar ska nu ha fått en lösning. Elgato HD60 S+ lovar guld och gröna skogar för streamers. Huruvida det faktiskt stämmer… det ska vi fånga upp! Eller snarare fånga in… nåja ni fattar!


Elgatos ’capturecard’ HD60 S+ är en rundad liten historia, som smidigt kan köras mellan din konsol och din dator – för att på det sättet lättare lyfta in dess innehåll i en stream. Lägg därtill en väldigt låg fördröjning och 60 fps stöd i vad du gör och vad som syns på streamen – och du förstår att denna verkligen optimerar inte bara upplevelsen för tittare, men framförallt för dig som användare. Primärt är den riktad att ta tillvara den höga uppdateringsfrekvensen hos den nya generationen av konsoler (även om äldre så klart går också). HDR10 och 60 fps är därför inga problem, och går därför som handen i handsken med Xbox Series X/S och Playstation 5 (men även PS4 Pro och Xbox One X).

Programvaran som kommer med insamlingskortet är förvisso en aning spartanskt, men gör ändå vad det sätter ut att göra; att fånga din media. Du kan här spela in direktkommentarer om så önskas, och framförallt få streamens olika ljudkällor i olika spår. På detta sätt kan du i efterarbetet (om det är Youtube du huserar på) lättare justera spelljud och kommentarer på ett sätt som gynnar just dig. Du kan rentav backa i tiden i de spelsessioner du gör – och därigenom får ännu bättre koll på vad du faktiskt vill spara, och vad du vill kasta.

Kortet är dock bundet till att som mest samla upp video (capture) i 1080p (Full HD) genom 60fps eller 2160p (4K) genom 30fps så det är lite upp till dig att bestämma vad som är viktigast; upplösning eller hög fps. Så ja det saknar möjligheten att fånga i 4K i 60 fps, men för det finns det annars än mer avancerade insamlingskort på marknaden skulle det vara vad du är ute efter. Det är lite därför det är synd att Elgato satt detta kort på ett pris mellan 1 700 – 2 000 spänn. I dagens läge där konsoler med både 4K och 60 fps samtidigt är allt mer vanligt, skulle jag gärna sett en prisreducering, men man kan inte få allt här i världen. Nåja, nu är det ett välgjort litet paket man får med HD60 S+, men ändå en aningen större prisreducering och det skulle fungerat ännu bättre för nybörjare med en tunnare plånbok. Utöver detta hade det även varit bra om den kunnat fånga (eller rentav kännt av) 1440p, då det då matchat många fler datorskärmar av idag – särskilt då vissa konsoler ändå kan köra det. Förvisso är detta en detalj på det stora hela, men ändå värt att poängtera.

Programvaran in action!

Sett till användarvänlighet leder dock Elgato stort, då det tillhörande programmet lätt kan anpassas efter dig, och direkt fångar ditt ’content’, så fort kablarna mellan konsol och skärm är inpluggande. Att du sedan med hjälp av dess USB 3.0 kabel egentligen lika gärna kan plugga in i en dedikerad streamingdator istället för din speldator är ett ytterligare plus. På detta sätt kan du avlasta speldatorn än mer, och istället fånga ditt innehåll på en annan dator. Ett ’plug’n’play’-tänk som verkligen märks av ut i fingerspetsarna från Elgatos sida.

Mer kan egentligen inte sägas om detta lilla insamlingskort vid namn HD60 S+. Det pluggas så himla smidigt in i valfri konsol – och ger ögonblicklig respons i det inspelningsprogram som finns att man inte behöver något mer. Att spela från konsol, om det så är Nintendo Switch (dockat) eller nån PS5:a har aldrig varit lättare. Är du därför ute efter ett kort som verkligen osar kvalitet samtidigt som det ger hög uppdateringsfrekvens från era spel rakt ut i streamen… då är denna något för er!

Ps. tänk på att ’capture’-kortet utgår från den skärm du använder – sett till upplösning. Även om den i sig klarar upp till 4K, måste skärmen du pluggar in den i också ha det. Den kommer automatiskt matcha skärmen du har – i alla fall vare sig det är 4K eller 1080p.


Specifikation
INDATA: HDMI (okrypterad)
UTDATA: HDMI (genomströmning utan lagg)
UPPLÖSNING FÖR GENOMSTRÖMNING: Upp till 2160p60:
UPPLÖSNING FÖR INSAMLING: 2160p30, 1080p60 HDR, 1080p60, 1080p30, 1080i, 720p60, 576p, 480p
HDR: HDR 10-bit för genomströmning och insamling (HDR-insamling är för närvarande endast tillgängligt till Windows)
MÅTT: 112 x 75 x 19 mm
VIKT: 115 g
I LÅDAN: HD60 S+, USB 3.0-KABEL, HDMI 2.0-KABEL

Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar