ROCCAT Tyon

av Fredrik Olsson

Man ska aldrig underskatta nöjet med att klicka på en enorm mängd knappar. Uppåt och neråt, fram och tillbaks. På denna mus går det verkligen att förse vartenda lilla skrymsle av en knapp till en skön funktion. Men frågan du säkert ställer dig är; ”-Men jag vill ju bara spela patiens på datorn, behöver jag verkligen alla dessa knappar!”. Ja, det är en frågeställning man kan ha; och det är med den i åtanke (på sätt och vis i alla fall) som vi ger oss an musen ROCCAT Tyon.

Första intryck

När man lyfter ur Roccats mus ur sin förpackning, så ser den inte allt för märkvärdig ut. En svart elegant utformad mus, med en fin silhuett av Roccats kattdjur på ovansidan av musen.

Väl inpluggad så lyser scrollhjulet upp i en himla massa färger (RGB belysning så klart), och så även en avsmalnad rand som går längst med musens botten. En designdetalj som både känns originellt som diskret på samma gång.

Musen i sig har totalt 16 programmerbara knappar, 32-bitars ARM-baserad CPU, inbyggt minne på 576 kB och en laser sensor med en känslighet på upp till 8200 DPI.

Ergonomi & känsla

Vid användning så ligger musen bra i handen. De verkar ha hittat en bra storlek på så sätt att oavsett handstorlek så känns den bra i handen. För både jag med mina överdimensionerade händer, kände att den låg bra trots att den var lite liten, och även min dotter Ice, kunde utan problem greppa musen även om den var lite för stor för henne. Dess utformning lämpar sig främst för högerhänta, men gör det på ett smidigt sätt. Med dess aningen gummibeklädda yta och väldigt välplacerade extra knappar (för det mesta), så funkar den väldigt bra för många olika handstorlekar.

Det är här vi måste gå in på alla dessa knappar. Det finns alltså totalt 16 programmerbara knappar; och med Roccats så kallade Easy-shift teknik, så kan du tilldela en extra funktion på olika knappar. Vilket borgar för ytterligare möjligheter.

Men du har en tum-knapp jäms med bottenplattan för där du vilar tummen, och tre knappar ovanför tummen. Knappen jäms med bottenplattan ligger väldigt bra och går att nå smidigt och lätt, och likaså för de knappar ovanför tummen. Där är det två knappar, samt en knapp som fungerar mer som ett reglage, där du ”vickar” den neråt eller uppåt. På så sätt kan du använda den för t.ex. att luta fram i spel, eller scroll funktion eller liknande. Samtliga av dessa knappar funkar riktigt smidigt och nås lätt.

På musen, framme vid vänster och höger musknapp, så finner vi ytterligare två knappar på varje sida. Och under scrollhjulet ytterligare en knapp.

Denna knapp når du bäst genom att röra hela pekfingret i sidled och klicka från nedre delen av ditt finger. Denna knapp är svårast att få ett bra grepp om; del i hur man når den bäst, men också i hur den känns att klicka. Men å andra sidan har du en hel drös med andra knappar, så det är inte som att det står och faller med denna sista musknapp.

Så fin så...lilla kissen!
- Mii-aooo!
Många knappar för den som vill anpassa efter eget bevåg!

Användning & hållbarhet

Musen för sig smidigt över de flesta ytor på grund av de väldigt flinka ”glides” som finns under den. Detta tillsammans med 1 ms responstid och en laserteknologi med stöd för upp till 8200 DPI, gör att den lätt hanteras oavsett tycke och smak. Lägg därtill att du lätt ser över känslighet, profilhantering, funktionerna för knapparna och mycket mer i Roccats Tyon programvara, så får du med denna mus verkligen en komplett upplevelse.

Tro det eller ej. Men programvaran har med achievements!
Många inställningar för den som gillar att meka!

I mjukvaran kan du dessutom ändra RGB belysningen som sig bör, och även ställa in upp till fem profiler som kan lagras i musens inbyggda minne. Förvisso kan programvaran kännas plottrig, och aningen ogenomtränglig till början, men om du tar dig tid med den så kommer du utan problem lära dig dess funktioner och därefter kunna anpassa bäst du vill.


Datormus –  Sensor: Laser Funktioner: 16 programmerbara knappar – justerbar uppdateringsfrekvens – Broderad 1.8 m lång kabel – Upplösning: 8200 DPI. Max Acceleration: 30G USB report rate: Upp till 1000 Hz, Respons tid: 1 ms, RGB 16,7 miljoner färger, Sampling Rate: 12000 FPS   Kontakt: Usb Krav: Win XP (32-Bit) / Win Vista (32-Bit) / Win Vista (64-Bit) / Windows 7 (32-Bit) / Windows 7 (64-Bit) / Windows 8 (32 Bit) / Windows 8 (64 Bit) / Windows 10.

Prisbild ca 700 kr. Recensionsexemplar tillhandahållen av ROCCAT / PR Nordic

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar