Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Scribblenauts Mega Pack

Scribblenauts Mega Pack

av Robb Larsen

Scribblenauts har haft stor succé på plattformar som Nintendo DS, Wii U, och PC, men hur står sig ett spel där den stora driftkraften är att skriva ord på konsol med handkontroll?

Scribblenauts Mega Pack innehåller konsolportar av Scribblenauts Unlimited och Scribblenauts Unmasked, och du kan byta mellan dem från titelskärmen. Unmasked är en lös uppföljare till Unlimited, så det är rekommenderat att spela Unlimited först.

Unlimited handlar om tvillingarna Maxwell och Lily, som fått magiska föremål från sina föräldrar och gör lite som de vill med dem. En trollkarl förbannar Lily så hon börjar förvandlas till sten. Maxwell måste samla in Starites genom att använda sitt magiska anteckningsbok till att hjälpa folk och göra goda gärningar runt om i världen. Starites är magiska stjärnor, och fungerar lite som Scribblenauts McGuffins, då egentligen inte har någon funktion utanför att samla dem.

Unmasked följer upp efter Unlimited tar slut, där Lily och Maxwell bestämmer sig för att kombinera sina magiska föremål, anteckningsbok och en jordglob, för att transporteras in i serietidningarnas värld. De landar i Gotham City, och möter snabbt Batman. De får reda på att en dubbelgångare av Maxwell, komplett med hans egen anteckningsbok, hjälper superskurkarna i DC universumet, så Maxwell måste åter igen använda sin magiska anteckningsbok för att hjälpa folk och superhjältar för att samla in Starites.

Scribblenauts är en side-scroller med lite platformer element, och stilen är väldigt tecknad, och karaktärerna påminner lite om marionetter i hur de rör sig. Mångt och mycket så påminner spelet lite om Super Mario med en overworld där man väljer vart man ska gå, och sen side-scroller när man väl är där. Det finns en viss mängd Starites på varje plats som man får genom att göra ett visst quest, och även Starite bitar som man får genom att hjälpa NPCs, tio av vilka blir en hel Starite. I Unmasked ersätts Starite bitarna av ryktespoäng istället, som man kan använda för att låsa upp nya platser.

Den stora grejen med Scribblenauts är Maxwells anteckningsbok, med vilken han kan skriva in verkliga föremål och folk, och även lägga till eller ta bort adjektiv på saker i världen. Jag var personligen orolig för hur ett spel där man skriver skulle hanteras på konsol, men jag hade inget att oroa mig för. Spelet har en cirkelmeny med cirklar som har fyra bokstäver i varje som stämmer överens med ABXY knapparna på handkontrollen. Det går snabbt och enkelt att skriva in det föremål som du vill lägga till, eller det adjektiv du vill addera.

Spelet har en relativt stor vokabulär, och när du har valt en bokstav så gråas de bokstäver som inte följer ett ord med den bokstaven, så du kan inte skriva in ord som inte existerar i spelets ordlista. Du får även upp en lista på förslag under cirkelmenyn som du kan scrolla igenom, och innan du börjar skriva så kommer spelet ihåg de tre senaste orden du skrev in. Jag önskar att den listan var längre, då det finns en del ställen där man måste använda flera föremål mer än en gång, eller flera adjektiv mer än en gång.

Scribblenauts är först och främst ett pusselspel, där du måste använda din fantasi och logiska – och ibland ologiska – tänkande för att lösa problem och hjälpa människor, vampyrer, grisar, osv. i världen, vilket kan vara en utmaning ibland. Speciellt när lösningen är en referens till populärkultur eller klassiska verk, och kan då verka väldigt konstig. Det finns även lite combat och platforming, men mycket av det kan du undkomma genom använda dig av speciella föremål eller lägga till adjektiv på Maxwell själv. Min personliga favorit var att lägga till adjektiven “flying” och “superfast” på Maxwell, och ge honom en bazooka; det löste de flesta problemen, hehe.

Det kan dock vara rätt frustrerande att försöka hitta rätt person eller föremål på skärmen att ändra eller ge saker till för att komplettera ett quest, och det finns vissa ställen där det kan vara väldigt frustrerande att hitta lösningen, eller ens questet i sig. Combat är också väldigt limiterad, och hälften av tiden lyckas man döda NPCs istället för fienden. Unmasked fixade detta till viss del, men det känns fortfarande väldigt klumpigt och pålagt.

I Unmasked är det även väldigt svårt att känna någon form av progression då varje gång man går in på en plats igen så finns det en mängd nya NPCs att hjälpa, vilket känns väldigt trovärdigt för ett serietidningsuniversum, men gör att det känns om det man gjort innan var meningslöst.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.

Scribblenauts Mega Pack. Lägsta pris 310 kronor enligt Prisjakt.nu på 2018-09-27.

Recensionsex tillhandahållet av MI5.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar