Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle

Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle

av Danny Larsen

SEGA och PlatinumGames släpper en remastered tioårs jubileums utgåva av Bayonetta och Vanquish. Men hur står spelen mot deras tidigare utgåvor och är det värt pengarna att köpa den nya utgåvan om man redan äger båda spelen?

Bayonetta

Här får vi återigen sätta tänderna i ”hack´n slash” action spelet med den nyuppvaknade häxan Bayonetta. Utan minne om vem hon är så ger hon sig ut på jakt efter sanningen om vad som har hänt och få tillbaka allt som hon blivit av med. Återigen så får vi inta rollen som Bayonetta som spöar på änglar och allt annat oknytt som kommer i hennes väg med sina fyra skjutvapen i en form av ”Gun Fu”. Men hur står spelet som sagt mot den äldre utgåvan?

Eftersom jag ägde Bayonetta sen tidigare så tog jag och installerade Xbox 360 versionen igen och satte mig ner för att se över de största skillnaderna. Det första som slår mig är att spelet inte åldrats allt för illa, visst så är det grafisk lite pixligt och flyter inte på lika bra som man kom ihåg. Men överlag så är det inte varför jag spelade Bayonetta i första taget, det var för det mumsiga köttätande av monster och alla ”finishing moves” som man kunde göra. Och att ta sig an en hord av fiender och sen spöa skiten ur dom på så blodigt och våldsamt som man bara kunde.

Bayonetta kom som ett bra tillskott till dem som ville ha mer av samma gameplay som Devil May Cry serien gett oss. Spelet har också en intressant story och massa lore för den som vill gotta sig ner i sådant också.

I den nyutgivna utgåvan vi har fått till oss så märker man av några skillnader från start – d.v.s. om du sitter på en av de tyngre versionerna av konsolerna (PS4 Pro, Xbox One X), där både 4K och 60 FPS utlovats. Men om du som jag sitter på en vanlig PS4 så får du nöja dig med det primära målet på Full HD och 60 FPS. Och man märker snabbt av att det grafiskt ser mycket bättre ut än på Xbox 360 versionen, samt att spelet känns mycket mer följsamt och att köra en uppiffad version på en nyare hårdvara märks av i gameplayet.

Är det då värt att lägga pengar på Bayonetta, svaret är ganska enkelt ja! Du får Bayonetta som den ena halvan i denna bundling och det är helt klart värd sina hälft av bundlingens cirka 400 kronor.

Spelet må se mycket snyggare ut och flytta på stabilt än när jag spelade det förr på min gamla Xbox 360, men är det egentligen allt? Även om spelet har fått en ansiktslyftning så hade det från start en redan bra grund från original spelet och jag hade mer än gärna sett att de hade faktiska lagt lite mer krut på texturerna och gjort att spelet fick en helt ny skrud än bara uppdatera det som fokuseras mest på i bilden. Som tur är det så är det klart mycket mer godkänt och välgjort än t.ex. den usla uppdateringen vi fick på Shenmue I & II som jag också recenserat. Men summa summarum är att vad vi får här i Bayonetta är en uppgradering som gör att ett redan tight och härligt köttigt spel ser bättre ut och flyter på bra. I slutändan så är det vi är ute efter, ett spel som ger oss det som utlovas och det är vad vi får här.

Vanquish

Så actionrökaren Vanquish är tillbaka, nu i en glorifierad remaster, där machosnubben Sam Gideon återigen tar på sig ett augmenterad dräkt som gör att du kan sladda runt i ultrarapid, allt medan du skjuter av huvudet på mängder med robotar och annat bös. Ja, actionröken är fortfarande lika tät, i detta underhållande spel från PlatinumGames – frågan är om denna ”försnyggning” av det gamla spelet gör denna ’bundle’ värd att köpa in?

När jag spelade Vanquish senast, så stod det verkligen ut som ett sånt spel som verkligen skulle behöva en uppiffning rent grafikmässigt. Xbox 360 versionen kanske var snygg-ish när den kom, men ack så kexig den såg ut häromåret när jag plockade upp spelet. Tack och lov är dess tredjepersonsaction stabil, och rentav beroendeframkallande – även om storyn mer är ett svepskäl för att skjuta fiender i horder, och göra snygga ”finishing moves” på de stora bossar som dyker upp. Spelet är så ”speligt” som det kan vara; med exploderande tunnor om vartannat, ’cover’-system, cigarettrökande hjältar, och övertydligt onda robotar. PlatinumGames visste var de skulle lägga krutet, både metaforiskt och bokstavligen, när det kom till Vanquish.

Ja, Vanquish är verkligen ett sånt där spel som många missade; antingen för att kom fel i tiden, eller för att trenden just då låg i andra spelgenres. Vad det än var, så har nu tillfället åter visat sig, när denna tvåspelsbundle även inkluderar den gamla godingen.

I denna ansiktslyftning, så har Vanquish ändå fått en del märkbara skillnader – särskilt om du sitter på en av de förbättrade konsolerna (PS 4 Pro, Xbox One X), där både 4K och 60 FPS utlovas. Vad gäller de vanliga konsolerna, så är det primärt Full HD, och målet på 60FPS. Och just tack vare den upphottade FPS:en så går det inte annat än att glädjas över Vanquish då det får spelet att kännas mer direkt i styrningen – trots Vanquish lite överdådiga kontrollschema. Visst, kanske PS4:a versionen inte håller en låst 60 FPS rakt igenom, då det dippar lite smått – men på det stora hela är det eoner mer följsamt än t.ex. Xbox 360 versionen som med sina knappa 30 FPS känns tydligt ålderstigna.

Frågan är dock, är priset värt även Vanquish, och jag skulle säga både ja och nej. Till att börja med är bundlingen satt på cirka 400 kronor, vilket då gör att Vanquish tar halva värdet. Ett styckpris som jag verkligen tycker gör det hela värt det – särskilt då Vanquish i sig är ett så knasigt skjutarspel, där just spelglädjen är i fokus.

Men inget är perfekt däremot, och även om jag kan uppleva skillnaderna, så går det samtidigt inte att blunda för de egentligen små skillnader som ändå skett här. Detta är ingen remake, utan egentligen en relativ billig remaster, där utseende kommit i första rum. Dessutom var jag med om att spelets sparfil kraschade i början av spelet, vilket gjorde mig orolig för att spela vidare. Tack och lov verkade det vara en engångsgrej, då det aldrig dök upp igen – och kan lika gärna härledas till min gamla PS4 mer än spelet i sig självt. Dessutom vill jag även passa på och beklaga mig lite över spelets ’cutscenes’, som i sig inte verkar allt för uppdaterade. Inte så mycket på grund av att de spelas upp i 30 FPS – det är ändå videos – men snarare för att de inte känns så krispiga och välrenderade ut som jag hade hoppats i.o.m denna remaster. Detta kunde ärligt talats ändå lagts mer tid på… men tack och lov flyter spelet i sig på bra, och det är väl i slutänden det mest betydelsefulla här.

Frågan är bara – vad är det värt för dig att få HD remaster/4K stöd? Ja, det kan givetvis jag inte svara på, men det jag kan säga är att Vanquish är lika roligt som alltid, men att det är mer tydligt vad som faktiskt händer på skärmen, och det skadar ju ändå aldrig. För att inte tala om det faktum att du får två spel för bara fyrahundra kronor! Vem vill inte skjuta av huvudet på robotar medan du ”slajdar” runt i slow-motion? De flesta bör helt enkelt ge Vanquish i sig en chans kan jag tycka!

Två i ett!

När det kommer denna bundlingen i sin helhet, så är det givetvis mer som kunnat gjorts. Videosekvenser kunde ha piffats till ytterligare, och utan 4K stödet på baskonsolerna, så känns det kanske lite fattigt. Men å andra sidan är det två härligt kultmässiga spel, för enbart fyrahundra kronor – och då även för vår nuvarande konsolgeneration, i härlig 60 FPS och möjligheten att antingen sparka ängelrumpa eller robotstjärt! Så till syvende och sist…vem vill inte göra det?


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen. 
Spelet finns även till Xbox One.

Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle. Lägsta pris 399 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-02-24.

Recensionsex tillhandahållet av SEGA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar