Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Platforming i Bikini Bottom

av Victoria Sandberg

Hur många avsnitt av SvampBob har du snubblat över? Kanske var du ett troget fan eller så är det bara något som barnen tittar på. Oavsett har vi nog alla stött på SvampBob och hans ännu mer korkade vän Patrick vid något tillfälle och här får vi ett storslaget tillfälle att djupdyka i deras värld.


I detta inferno av galenskap och ändå tänkvärda repliker med både komik och djup får vi kliva in i ett extra långt avsnitt av SvampBob så som vi alla känner det. Utvecklarna har verkligen varit trogna serien och alla karaktärerna är lika galet underbara som vi känner dem.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake är fånigt. Inget snack om saken. Men är det inte det vi vill ha från Svampbob och hans vänner? Med inspiration från flertalet av de klassiska TV-serie avsnitten har utvecklarna Purple Lamp skapat sju ”temavärldar” med ett hubbområde i Bikini Bottom. För varje värld du besöker låser du upp nya funktioner och kostymer som utvecklar spelet både speltekniskt och kosmetiskt.

Den övergripande berättelsen låter oss följa SvampBob och Patrick när de ännu en gång trasslar till tillvaron för alla i Bikini Bottoms grannskap, och denna gång hela världen. Genom att överanvända en magisk såpa som uppfyller önskningar när du blåser bubblor skakas hela universum om, krockar med sig själv och slits sönder. Detta gör att deras vänner sugs in i olika världar och det blir upp till den knasiga duon att rädda dem.

I en linjär ordning låser du upp olika temavärldar och en tematiskt passande kostym. Temat varierar från vilda western till halloween och pirater. I en 3D-miljö får du hoppa omkring och slåss mot monster för att på ett osjälviskt vis hjälpa de du stöter på under banans gång. I slutet av banan (världen) slåss du mot någon form av boss för att sedan återvända till Bikini Bottom med en av de karaktärer som sugits in i den specifika temavärlden. Detta betyder dock inte att du inte stöter på dessa karaktärer igen i en senare värld. Men oroa dig inte allt för mycket kring logiken, för det finns ingen.

De monster du stöter på är olika jelly- eller slime-aktiga varelser med olika attackmönster och sätt du måste ta dig an dem på. Från enkla minions som dör på ett slag med din hov till större maskliknande varelser à la ”Star Wars- sandworm”, men i lila slime. Bossarna består oftast av någon av de välkända karaktärerna i någon form av klurig situation. Här bjudas vi på vågor av ändrade attackmönster som är enkla att läsa men ändå bjuder på en liten tillfredsställelse när du lyckas besegra bossen.

Jag tycker personligen att striderna är lagom kluriga men lutar helt klart åt svårighetsgraden för en yngre åldersgrupp. Det kluriga är snarare plattformsspelandet där kontrollerna för visso är smidiga och snabba, men då prompten för olika spelmekaniker inte alltid dyker upp när de behövs och SvampBob inte alltid grabbar tag i kanter när du som mest behöver det, faller du ofta ner i den såpa, vatten eller lava som utgör banans botten.

För det mesta lyfter Patrick upp dig igen till närmsta säkra plattform och du förlorar enbart ett liv, illustrerat som ett par kalsonger. Men på vissa platser förlorar du genast hela ditt liv och du lyfts tillbaka till senaste check point. Inte för att det är långt mellan sparpunkterna, men inkonsekvensen är lite irriterande i de fall då jag personligen föll av på samma ställe mellan två check points upprepade gånger.

I varje värld låser du som sagt upp nya funktioner som gör att du kan röra dig till nya platser på nya knasiga sätt. Exempel vi ser är sådant som karatesparkar som tar dig snabbt över längre avstånd i luften och ett fiskespö som en änterhake för att svinga dig över avgrunder. För att kunna utföra någon av dessa saker måste du få en prompt, som tyvärr inte alltid dyker upp när du behöver den men fungerar för det mesta.

Ibland stöter du dessutom på små minispel och enklare pussel som ger variation i hoppande mellan olika plattformar. Dessa är väldigt enkla och ger dig oftast gott om tid att utföra uppgiften men ger en trevlig touch och inlevelse i olika händelser genom berättelsen.

Vid sidan av den övergripande berättelsen dyker det även upp mindre uppdrag som går ut på att återkomma till tidigare banor och hitta ett visst antal av något föremål. Det finns även mynt gömda på lite svåråtkomliga platser både i Bikini Bottom och på alla banor som gör att du kan låsa upp nya kostymer till SvampBob med inspiration från olika avsnitt i TV-serien. Du köper sedan dessa kostymer med den jelly som du samlar in genom att hoppa omkring och slå sönder saker i världen. Alla dessa delar av spelet gör att du kan få ut flera timmar efter eftertexterna har rullat och återkommer åtminstone en gång till varje värld.

Musiken känner vi igen från TV-serien med bland annat den ikoniska irriterande banjon och andra tema-låtar. Ljudeffekterna sitter som en smäck och skapar en lagom avvägning av inlevelse och irritation på SvampBobs gnisslande.

Längre fram i spelet finns det tyvärr en del saker som stör den nostalgitripp jag annars upplevde. När du låst upp så gott som alla spelmekaniker och ska använda dig av dessa samtidigt som spelet auto-sparar fryser skärmen vid flertalet tillfällen i några sekunder. Något som verkligen störde flytet, men som sällan förstörde katastrofalt i den mån att du dog eller ramlade ner. Laddskärmarna när en filmsekvens eller en ny värld laddar in känns dessutom verkligen sega. I något fall stötte jag på en laddskärm med orden An eternity later, och så kändes det verkligen. Lite tråkigt men något som du ändå kan leva med.

Allt som allt är SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake antingen ett gulligt barnspel eller ett trevligt tidsfördriv till nostalgitripp för oss som ändå får räknas som vuxna. Det är ett knasigt, fånigt och trevligt spel som är troget till sitt original i form av TV-serie. De frysta skärmarna och långa laddtiderna är irriterande men något du kan leva med. De frysta skärmarna och den i vissa fall något ojämna frame rate:n kommer förhoppningsvis att patchas bort så småningom, hoppas jag. Vill du ha en liten nostalgitripp eller ett franchise-spel till dina barn skulle jag trots spelets små tillkortakommanden rekommendera att du testar SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake på grund av dess komiska värde och polerade världsbyggande.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till PC, Xbox One och Nintendo Switch.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake. Lägsta pris ca 455 kronor enligt Steam 2023-02-07.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av THQ Nordic.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar