Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Bubble Bobble 4 Friends

Bubble Bobble 4 Friends

av Niclas Emanuelsson

Den klassiska serien är tillbaka, nu med ett nytt skimrande yttre. Är det bara det yttre som blivit uppfräschat eller har såpan bakom bubblorna fått ett nytt recept? Följ med när jag skruvar upp såpans kork och dyker ner i dess bubbliga inre.


Jag kan lika gärna riva av storyn för den är så irrelevant för spelet i stort. En fe är på busigt humör och väcker en grön drakliknande sak (din karaktär). Efter det skapar den busiga fen fiender och nivåer. Det är nu ditt uppdrag att spela genom dessa nivåer och besegra fen för att göra hen snäll igen. Mer handling kan man varken behöva eller vilja ha för den här typen av simpelt barnspel.

Gameplay är även det lagt på en grundläggande nivå: du skjuter bubblor på fiender och slår till dem för att döda dem. Döda alla fiender på en nivå för att ta dig vidare till nästa nivå. Man kan välja att spela ensam eller med upp till tre kompisar. Spelet består av fem världar inuti ett barns sovrum. Dessa världar har x antal nivåer var där den sista är en boss. Alla bossar erbjuder samma utmaning i varierande svårighetsgrad: undvik attacker tills bossen blir utmattad och skjut bubblor på den. Utöver vanliga bubblor har man en skill aktiverad. Dessa skills är bubblor med speciella färdigheter. Exempelvis kan bubblorna vara en tidsinställd bomb, skjuta el vertikalt när den spräcks eller en vanlig bubbla med längre räckvidd. Likt Megaman-serien får man nya färdigheter genom att besegra bossar och ta deras kraft.

Enkelheten i gameplay gör spelet också enkelt, vilket inte är så konstigt då dess målgrupp är barn. Tyvärr är spelet, inte bara enkelt, utan väldigt kort. Jag klockade min spelsession och från första världens början till den sistas slut tog det under en och en halv timme. Det är lite väl kort för priset kontra kvalitén man får. Om man, mot förmodan eller om man är ett litet barn, har problem att klara spelet utan att få game over, kan man efter tre misslyckade försök på en nivå välja att spela nivån som odödlig. Spelet är riktat till barn och därmed är det en logisk mekanik att implementera. Att bli game over betyder egentligen ingenting; man har fyra liv, dör av en attack/fiendenudd och blir game over när liven är slut. Det som sen händer är att man får starta om nivån man är på. Straffet är helt obefintligt eftersom man får tillbaka de fyra liven. När man klarat spelet låser man upp hard mode som är lite mer utmanande och någotsånär underhållande. Man gör lika mycket skada, men fienderna är mer sofistikerade. Det finns en fiende som skjuter iväg en klo rakt fram, men i hard mode skjuter den iväg tre där de extra två flyger vertikalt. Hard mode tar vid där i svårighet där värld fem slutar vilket känns logiskt och inte överväldigande.

Ljudbilden består till huvudsak av bakgrundsmusiken. Den första världen har en remix av spelseriens klassiska melodi, blandat med arrangemanget i Banjo-Kazooie-låten Freezeezy Peak. Det här är härligt nostalgiskt och samtidigt fräscht. Istället för att fortsätta på det här härliga spåret är resterande världars musik extremt irriterande och inte alls tillfredsställande. Ljudeffekterna kan jag inte säga någonting om för de är så överskuggade av musiken – vilket säger något om ljudeffekterna.

Det grafiska är mer tilltalande än ljudbilden, men även det har sina problem. Den grafiska stilen består till stor del av gulligt rundade filurer i färgglada toner – perfekt för barn! Designen på nivåerna ser tyvärr väldigt lika ut. De olika fem världarna har, vad jag lyckats se, olika visuella teman, men det enda temat jag lyckats sätta fingret på är rymdvärlden, för den har rymdraketer på sidorna. Resterande nivåer ser tragiskt likadana ut, tyvärr. Gameplay är allts tråkigt nog inte det enda som är vansinnigt repetitivt.

Trots sin korta speltid, mediokra estetik, simpla gameplay och förhållandevis höga pris för vad man får, är spelet lagom underhållande! Att det finns ett hard mode som låses upp efter man klarat de fem världarna ger spelet ytterligare en dimension – om än en ganska grund sådan. Kortfattat är det här ett kompetent spel för mindre barn, det är inte på något sätt fördummande – inte ens med odödligheten aktiverad. Ingenting med spelet är så dåligt att det går att avfärda som rent skräp, men bristen på mängd innehåll kanske inte riktigt är värt pengarna för en vuxen. Har du däremot mindre barn som gillar att spela kan du absolut köpa det här spelet till dem – när det är på rea.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch.

Bubble Bobble 4 Friends. Lägsta pris 350 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-07.

Recensionsex tillhandahållet av Taito.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar