World War Z

av Lovisa Fischerström

Baserat på filmen med samma namn från 2013 utspelar sig World War Z under en riktig zombieapokalyps där horder av zombies konstant hotar att förgöra dig och dina kompisar. Spelet är ett co-op-baserat skjutspel i tredje person och går att spela med ett team av fyra personer både online och offline i kampanjläget eller online multiplayer.


Det finns egentligen ingen riktig story utan du kan fritt välja vilken stad du vill spela i och vilken bana i staden. Alla banor ser egentligen likadana ut: hitta vapen, döda horder av zombies och avslutningsvis försvara och hålla ett och samma ställe tills alla zombies är döda och du kan fly.

Det som skiljer World War Z från mängder av andra zombiespel är det faktum att det inte handlar om att smyga omkring och kanske undvika zombies för att ta dig vidare utan det kommer som sagt HORDER av zombies, och då menar jag inte 50 utan snarare 500 som springer mot dig och vill slita dig i stycken. Det är snyggt gjort när det väller ut zombies över kanten på ett berg eller från hustak, hur de springer emot dig, kämpar för att ta sig över en hög med sina döda zombiekompisar eller börjar klättra upp mot dig längs ett staket. Då är det svårt att hålla sig ifrån att skrika diverse svärord rätt ut.

Förbered dig för vågen av zombies och försvara allt!

Även om tanken med våg efter våg av zombies känns relativt nytt så påminner spelet extremt mycket om Left 4 Dead, vilket i min åsikt inte alls är något negativt. Jag skulle dock vilja påstå att det är betydligt högre tempo i World War Z och att det märks även i kontrollerna och hela gameplayet. Det är snyggt grafikmässigt, stämningsfullt med ljudbilden och musiken, men också otroligt smidigt att ta sig runt, byta vapen, ladda om och skjuta. Allt flyter på väldigt behagligt, vilket känns skönt när stressen av hundratals zombies hela tiden flåsar dig i nacken.

I kampanjläget spelar du alltså tillsammans med tre andra i ditt team och du får också möjligheten att välja vilken klass din karaktär ska vara. Klassen avgör vilka vapen och extragrejer du får börja med och varje gång du spelar får du även XP och någon typ av valuta. Du låser upp nya förmågor med din XP och med valutan kan du köpa dem så du kan få en mer välutrustad karaktär att spela med. En annan rolig funktion är att du även får XP på de vapen du använder som i sin tur gör att du även kan levla upp dem med valutan. Förslagsvis är det då bra att du sätter ihop ett team av olika klasser för att sedan kunna komplettera och hjälpa varandra under strider. När det kommer till multiplayer online så har de ett system som kallas PvPvZ, vilket står för Player vs Player vs Zombie. Du spelar i ett lag mot ett annat där ni ska döda varandra, men hela tiden kommer också horder av zombies som stör och som du ibland får vända ditt fokus till i stället för motståndarlaget.

Jag skulle inte vilja påstå att World War Z är ett spel du ensam lägger ned timtal på då kampanjläget är ganska litet och i längden ganska tråkigt om du spelar själv, men om ni är ett gäng kompisar kan jag tänka mig att det blir betydligt roligare, både kampanj och multiplayer. Dessutom finns det olika svårighetsgrader att välja mellan och ni kommer nog ganska snabbt vilja steppa upp ert game. Så om du älskar zombies, och specifikt att döda så många som möjligt tillsammans med dina kompisar, så kan detta absolut passa dig!


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

World War Z. Lägsta pris ca 350 kronor enligt  Epic Games store 2019-04-22 

Recensionsex tillhandahållet av Nordic Games Supply
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar