Hem RecensionerSpelrecensionerPC Age of Empires 3: Definitive Edition

Age of Empires 3: Definitive Edition

av Peter Tjernström

Age of Empires är en mycket gammal spelserie. Jag kommer ihåg Age of Empires 2 väldigt tydligt som ett otroligt roligt spel. Det var häftigt att gå igenom de olika åldrarna och se hur dina byggnader ändras baserat på din tidsålder i spelet. Age of Empires 3 tar oss in i utforskandet av Amerika. Är Age of Empires 3: Definitive edition verkligen Definitive jämfört med originalet?


Att sätta sig in i ett RTS-spel är ofta en utmaning. Det är mycket mekaniker att lära sig och man förstår ofta inte riktigt hur allting fungerar förrän du har sänkt någon timme i det hela. Dock är det inte spelet själv vi testar utan hur bra denna ”remake” av spelet är jämfört med originalet. Något som jag direkt kan säga är att grafiken uppdaterats sen originalversionen som släpptes 2005. Med bättre upplösning och lite finslipning på grafiken ser spelet mycket mer respektabelt ut – utan att bli helt oigenkännligt. Om någon bara skulle visa mig bilder av Age of Empires 3: Definitive Edition skulle jag kunna luras till att det är ett nyligen släppt indiespel som inte har en gigantisk grafikbudget.

Ljudmässigt känns det inte som att de gjort gigantiska framsteg med jämfört med originalversionen. Jag kan dock säga att jag uppskattar de röster alla dina soldater och arbetare har. Beroende på vilket land du spelar har soldater och arbetare röster som talar i det landets språk. Det var lite förvånande när ens soldater plötsligt talade svenska med en samtidigt som man försöker döda en annan faktion från England.

Man ser de tydliga spår av att detta är ett äldre RTS-spel men under tiden jag spelat har jag aldrig känt att spelet är klumpigt eller att soldaterna man kontrollerar rör sig på ett osmidigt sätt. Soldaternas pathing inte den bästa och ofta kan du skapa klumpar av soldater som inte når att attackera för att de går in i varandra men det är ett problem som modernare RTS-spel också har. Dock verkar det vara vissa problem med AI:n då den ibland bara sitter i kanten av banan och väntar på att få stryk vilket såklart inte är vad den ska göra. Spelet har också de klassiska hotkeys som alltid varit lika förvirrande för mig. En person som är van vid MOBA spel kommer få en chock när de ser alla osorterade hotkeys för att göra saker i detta spel.

Några nya saker som lagts till i denna version är länderna Inca och Sverige (som jag spelat mest av). Utöver att länderna lagts till har de gjort om vissa delar av andra spelbara länder. Av det jag märkt känns dock de två nya länderna starkare än vad de andra är, men det kan också vara baserat på hur AI:n spelade mot mig. De har även lagt till det nya spelläget ’historic battles’ där du kan spela dig igenom historiska slag som faktiskt har hänt vilket är väldigt intressant och roligt att testa.

Allt som allt känns Age of Empires 3: Definitive Edition som en helt okej ny version av spelet om man inte räknar med den icke fungerande AI:n. Det är inte precis revolutionerande och allt känns som det ska. Jag spelar definitivt ett Age of Empires-spel och har kul när jag gör det, men mer än så är det inte.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Age of Empires 3: Definitive Edition. Lägsta pris 132 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-10-22.

Recensionsex tillhandahållet av Microsoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar