NHL 18

av Fredrik Olsson

Blicken är klistrad på pucken, svetten rinner nerför pannan, medan du sakta höjer blicken mot din motståndare. Signalen väntas in i tekningen och plötsligt så ljuder den högt. Du slåss om pucken, hinner ta den och passa till backlinjen som rör sig framåt. Du hinner ta emot en passning precis innan du orsakar icing, och rör dig hastigt mot målburen. Målvakten kurar ihop sig inför det annalkande skottet och ni låser blick med varandra. Du höjer klubban för att slå till, när en motspelare dundrar in i dig. Attacken har avstyrts för denna gång, men efter bara någon minut är du återigen på väg mot målburen. Kommer du komma förbi de tackelsugna försvararna och göra mål? Det återstår att se!

EAs NHL-serie är en gammal kuf vid det här laget. Ända sedan början av nittiotalet har den långsamt men säkert siktat mot perfektion. En snabb och aggressiv sport i ett tempofullt spel. Men hur förnyar man egentligen detta som koncept och framförande? Ja, för att på en gång (innan jag går mer in på min personliga upplevelse) avverka de skillnader som finns i det här årets upplaga så kommer här då uppradat de nya alternativt större förändringar mot föregående år.

Först och främst är det ett spelläge som heter ”NHL Threes”, där du helt enkelt kör 3 vs 3, till skillnad från vanliga 5 vs 5. Med enbart tre utespelare, så finns direkt möjlighet (och tvång, egentligen) att verkligen skapa ett mer invecklat spel mellan ens gubbar. Passningar över större ytor, välriktade skott och framförallt bra samarbete mellan ens spelare blir betydligt viktigare. Men då det även ändrar dynamiken så blir det faktiskt aningen mer underhållande. Värt att nämna är att rinken blir mindre och att det till och med innehåller olika ”announcers”, vilket på det stora hela skapar en mer arkadliknande upplevelse.

Sedan har vi ett nytt Draft-läge där du kan föra samman vilka spelare du vill. Oavsett om de är nya och aktuella spelare, eller om de t.o.m. är klassiska spelare. Ett intressant läge som ger lite extra liv i spelet.

Annars är sig mycket likt; skill stick-systemet är tillbaka, menyer känns fortfarande plottriga och väldigt många till antalet, och än en gång förs (som sagt) ännu mer spellägen in i det hela. En intressant detalj kring skill stick-systemet som primärt använts vid skott på mål; nu kan det även användas på ett defensivt sätt. På det sättet kan du styra upp hur du spelar ditt försvarsspel på ett ännu mer dynamiskt sätt.

Men hur ser det då ut, står sig grafiken och har de uppdaterat det för årets version? Nej; märkligt nog ser vi inga större skillnader. Trots en på många sätt uncanny valley-liknande känsla, så är spelarna förvånansvärt torra. Torra på det sättet att de känns stela och uttryckslösa. Nåja, något måste ju arbetas på inför kommande års titlar.

EAs NHL-serie har under många år varit ohotad; inte bara för att det helt enkelt varit tomt i genren på andra spelserier, men också för att NHL vid det här laget helt enkelt är bäst. Sedan kunde jag önskat att det fanns ett singelspel likt det i FIFA, eller att man kunde göra betydligt mer val i ens karaktärsskapande, där man mer eller mindre bara kunde välja mellan redan gjorda mallar (jepp jag gjorde mig själv… eller så nära det gick i editorn).

Dess raska spelsessioner, med faktiskt bra co-op tillfällen gör detta (för mig) till det bättre sportspelet i jämförelse med exempelvis FIFA. Du har möjlighet att på ett helt annat sätt köra det mer arkadmässigt och för ren underhållning, men du har även i de klassiska spellägena ändå en grundläggande lätthet i spelandet med en otroligt rik grund för att faktiskt lära sig och bli bra.

Huruvida det är en självklarhet att skaffa detta spel mot fjolårets spel; ja, det är verkligen svårt, då jag på sätt och vis inte kan säga att de nya segmenten är uppenbara skäl till direktköp. Men om du inte har spelat NHL på ett tag, och vill ha ett av de bästa och mest varierande sportspelen idag, så är det värt att plocka upp en kopia.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Prisbild ca 580 kr. 
Recensionskod tillhandahållen av EA.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar