FIFA 22

av Martin "Fyghar" Johansson

FIFA är ett spel som egentligen inte behöver någon presentation. Man spelar fotboll på olika sätt men frågan är väl hur bra man gör det? Dags att sparka boll!


När jag har klickat in recensionskoden på min PS4 och ska ladda ner FIFA 22 blir jag väldigt förvirrad. Jag ser tre olika program för spelet som jag kan ladda ner och som alla är ungefär lika stora och de har alla exakt samma namn, FIFA 22. Jag gör då det enda vettiga, laddar ner alla tre och kollar minnet på min konsol för att se till att alla tre får plats, vilket de får utan några större bekymmer även om de är nästan 40 GB vardera. Vad jag har kunnat se är skillnaden mellan filerna att det är olika språk i spelet. En av filerna har svenska som systemspråk och det är den jag har suttit med, mest av bekvämlighet och att den har svenska lag. Men varför gjorde de inte bara en stor fil med alla språk istället för tre olika?

När jag startar upp spelet för första gången slänger det in mig i en match direkt. Jag får inte veta hur kontrollerna fungerar eller någon annan information. Visst att FIFA har haft samma kontroller i de flesta av sina spel men om någon som är helt ny inför tv-spel ska sätta sig och spela kan man bli förvirrad. Kontrollerna är lyckligtvis enkla och jag lär mig dem snabbt, åtminstone de grundläggande kontrollerna. För att bli bättre gäller det antingen att träna eller kolla över knapparna i menyerna för att lära sig hur man dribblar, springer snabbt som attan eller skjuter riktigt långt. Jag spelar min första match, vinner och spelet tycker då att svårighetsgraden ”semiproffs” funkar för mig. Själv tycker jag att det känns som att de överskattar min förmåga. Men de matcherna jag spelar känns lagom utmanande. Ibland vinner jag, ibland förlorar jag och det känns faktiskt rättvist. Spelet verkar vara bättre på att döma min förmåga än vad jag själv är. Där ser man!

Som jag sa är kontrollerna enkla att komma in i men det kommer ta tid att bemästra dem. Bara så enkla grejer som att veta vilken knapp det är som passar, skjuter hårt eller bara hur man byter mellan spelare är saker som är bra att veta när man spelar. Det går ju att kolla upp dem i spelets inställningar, men jag känner att jag inte ska behöva göra det. Samtidigt förstår jag att FIFA 22 riktar in sig mot de spelare som redan har FIFA 21 och tidigare spel i serien. Jag känner dock att de inte vill locka till sig nya spelare, snarare att behålla de redan invigda. Men spelet försöker faktiskt lära dig att bli bättre beroende av hur du har spelat i tidigare matcher. Det kan vara att du lär dig att dribbla, skjuta på mål eller något annat. På så sätt känns FIFA 22 som att det bjuder in nya spelare, om än knappt.

Det finns en del spellägen att välja mellan när man spelar FIFA 22. Det finns vanliga fotbollsmatcher, turneringar, Volta football, karriärsläge samt Ultimate Team. I de vanliga fotbollsmatcherna väljer man ett lag att spela som samt ett lag att möta. Man kan göra en enkel match eller köra en turnering för att se om man kan vinna mot flera lag. Karriärsläget är också vanlig fotboll men där kan man antingen ta rollen som en spelare i ett lag eller som en tränare för ett lag. Kan spelaren ta sig upp till elitnivå eller kan tränaren förvandla laget till något som bör fruktas? Man kan välja mellan att välja ett lag eller en spelare som redan existerar eller så kan man skapa något helt nytt. Vill du vara en del av AIK eller kanske Manchester United? Nu kan du vara det antingen som en spelare i laget eller en tränare för laget du väljer eller skapar. Undrar hur ett Nördlivslag skulle fungera? Det är lite mer att tänka på om du är en tränare än om du är spelare dock, vilket är rätt logiskt. T.ex. har du en budget att hålla koll på, spelarnas hälsa samt hålla styrelsen nöjd genom att tillgodose deras förväntningar. Det kan vara att laget ska lyckas jättebra inrikes och utrikes, kanske få tag på nya spelare genom ungdomsutveckling bara för att nämna några grejer. När man väl spelar som en tränare måste man se till att spelarna mår bra, både psykiskt och fysiskt, samt att moralen och lagets kemi är bra. Det kommer dyka upp en del träningssessioner där man kan få öva på att dribbla, skjuta på mål eller passa. En sista, men mycket viktigt grej, är ju att hålla koll på laget så att rätt spelare befinner sig på rätt plats. Varje spelare är tränad för särskilda positioner och det vore en dum idé att sätta en målvakt uppe bland anfallarna. Det är ett pussel att få rätt spelare till rätt plats för även om bokstavskombinationerna som VB, MV eller ANF som i det här fallet betyder Vänster Back, Målvakt samt Anfallare. Men bara för att de har särskilda roller betyder det inte att man alltid kan placera dem på de platser man vill utan att åka på en lite förlust i effektivitet. Det är en hel del att lära sig att hålla koll på i karriärsläget som tränare men det kan vara en kul variant av spelet.

Volta är en variant streetfotboll på betydligt mindre planer och med färre spelare. De är mer intensiva och händelserika än den traditionella fotbollen på en gigantisk plan med 22 spelare. Man skapar sin spelare och kan göra denne bättre genom att spela, tjäna skillpoints och sedan spendera dem i ett skill tree. Sen spelar man från tre mot tre upp till fem mot fem där man kan välja om man vill ha en målvakt med i laget eller inte. Det rörigaste med det här spelläget är att alla spelare på planen är riktiga spelare och jag finner ofta att jag försöker byta karaktär eller bara hålla koll på bollen istället för att positionera min spelare rätt. Det är något som kommer bli bättre med träning och vana, såvida jag inte byter mellan spellägena för ofta. En intressant grej med Volta är att man kan ge sin spelare en specialförmåga som att man skjuter ett stenhårt skott eller springer snabbare. Jag vet inte varför de här spelarna har de här förmågorna men jag orkar inte ifrågasätta det heller.

Sen har vi Ultimate Team som kommer bli EA:s inkomstkälla från de som har köpt spelet. Här kan man bygga sitt egna lag men bara med en viss mängd kort man har. Om man köper fler paket kommer man få fler spelare för att göra sitt lag bättre. Det går att spela för att få valuta som man kan använda för att köpa kortpaketen med spelarna. Men det går också att betala riktiga pengar för att få dem om man inte orkar vänta. Här spelar man online mot andra spelare och kan då få se hur bra, eller i mitt fall, dålig man är i jämförelse med de andra som spelar. Det kan dock ta ett tag innan man paras ihop med motståndare beroende på vilket spelläge man vill spela i, men när man väl har matchats ihop med någon flyter matchen på rätt bra med lite inslag av lagg ibland.

Karaktärerna ser bra ut och deras animationer flyter på riktigt bra. Det ser faktiskt ut som att de tar emot bollen på bröstet, nickar iväg den eller faller omkull. Dock känns AI:n rätt passiv när jag spelar och jag får ofta springa benen av mig för att hindra mål. De hänger med mig när jag springer med bollen och positionerar sig hyfsat för att jag ska kunna passa men de gör inte mycket vid försvaret. Jag gillar hur de lyckas få liv i matcherna med ljuddesignen. Det finns två kommentatorer som hela tiden babblar men sen har vi även publiken som sjunger hejarramsor, buar eller skriker av glädje beroende på vad som händer på planen.

EA vet vad de gör med FIFA vid det här laget trots allt prat runtomkring. Det här är ett bra fotbollsspel som man snabbt kan sätta sig med för att spela en match med eller mot vänner. Kontrollerna är stabila, spelet ser bra ut och det låter bra. Det är dock lite tråkigt att vissa lägen bara går att spela online samt att man inte kan spela matcher med mixade lag eller tjejer mot killar. Jag vet mycket väl om att de inte gör såna matcher eller lag i de riktiga ligorna men det här är ett tv-spel där spelarna har specialförmågor i ett av spellägena. Det är även det enda spelläget där killar och tjejer spelar i samma lag, är Volta tänkt att vara någon sorts fantasi eller? Oavsett vilket finns det en del spelglädje att hämta här och jag kan mycket väl se mig själv sitta och spela det lite då och då, vilket inte är fy skam!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.
Spelet finns även till Plasyation 5, PC, Xbox One/Series X | S och Nintendo Switch.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av EA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar