Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Monster Truck Championship

Monster Truck Championship

av Martin "Fyghar" Johansson

Monstertrucks är ju till för att mosa och krossa, det är åtminstone bilden jag har av dem. Frågan jag ställer mig när jag startar upp Monster Truck Championship är dock om spelet kommer att krossa – eller krossas.


Något jag skulle ha uppskattat när jag startade upp spelet hade varit en kort tutorial som berättar lite snabbt om spelets kontroller. Jag kan visserligen själv välja att träna, men i mitt huvud tror jag att det är för mer avancerade rörelser och tricks. Det var delvis rätt, för efter några event i spelet hoppade jag in i träningsläget och fick lära mig att jag kan svänga med både framhjulen så väl som med bakhjulen. Det förklarade varför jag aldrig lyckades med att göra en donut innan. Det hade varit en enkel grej att slänga in i början av spelet, för att kunna svänga med bakhjulen underlättar mycket vid snäva svängar under racen.

Spelet har egentligen ingen story mer än att man ska klara av de olika eventen och bli bäst. När man klarat av ett visst antal event i en liga låser man upp en ny. Man får lite olika belöningar när man har klarat av de olika eventen, oftast är det pengar men ibland kan det vara delar till trucken eller nya medlemmar till ens team.

På tal om teamet kan man ha med olika medlemmar i det som hjälper till att förbättra vissa grejer. Managers kan öka inkomster, engineers förbättrar trucken och så vidare. Det finns även sponsorer som kan betala med bildelar och pengar om man klarar av deras krav. När man har valt ut ett team och en sponsor är det bara att börja köra första eventet! Ett event består av två till fem olika segment, det kan vara ett vanligt race, drag race, freestyle eller destruction. Ett vanligt race är när man kör runt en bana ett visst antal varv tills någon vinner. I drag race ska man köra en kort sträcka så snabbt som möjligt. Freestyle och destruction är rätt lika varandra: man kör runt i en arena och försöker samla så mycket poäng som möjligt, antingen genom att göra massa olika tricks eller att förstöra allt man ser. De är småkul men blir för min del snabbt uttjatade.

Kontrollerna är godkända, men det är knappt de når betyget. Det fungerar bra med gasen men allt annat känns halvdant. Jag nämnde tidigare att man kan svänga med både framhjul och bakhjul, detta gör man med vänster och höger styrspak. Problemet är dock att trucken aldrig svänger smidigt under race oavsett hur många axlar jag svänger med. Jag vet inte om det är för att kontrollen är halvkass, eller om det istället är på grund av väglaget eller om det bara är jag som inte är van vid hur en monstertruck beter sig. Jag stör mig på detta mest under racingen, men det händer även under freestyle och destruction. Om min stora monstertruck börjar studsa upp och ner när den kör över demolerade bilar känns det inte riktigt rätt, åtminstone inte att den studsar närmare en halvmeter.

När det kommer till grafik och ljud känns de undermåliga båda två. Spelet ser ut att vara till en mobiltelefon, vilket jag tyckte såg okej ut när jag spelade det bärbart men fungerar inte alls när jag spelade det på TV:n. Allting ser pixligt och kladdigt ut, något jag inte förväntar mig av spel från 2020, även om det är till Switch. Ljudbilden är snäppet bättre, men det säger egentligen inte mycket. Det spelas generisk rockmusik mellan de olika segmenten där man kör och den är inte alls minnesvärd. Jag är dessutom besviken på hur lite monstertrucken låter som mastodontfordon och istället låter som en traktor som gasar extra mycket. Det är inte vad jag förväntade mig, men jag har inte hört särskilt många monstertrucks på riktigt så jag kan självklart ha fel, men jag är besviken oavsett.

Allt som allt är det här ett mediokert spel. Det blir snabbt repetitivt och uttjatat med de olika segmenten, sen hjälper ju inte kontrollen direkt med att förbättra upplevelsen. Fast det gör ju inte grafiken och ljudet heller. Såvida du inte är ett stort fan av monstertrucks tror jag inte du kommer gilla det här spelet. Själv vill jag se spelet bli mosad av en riktig monstertruck, för det skulle ge mig mer nöje än att spela det här igen.

Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.
Spelet finns även till PC, Playstation 4 samt Xbox One.

Monster Truck Championship. Lägsta pris 309 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-03.

Recensionsex tillhandahållet av Nacon.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar