Lego City Undercover

av Danny Larsen

Dags igen för ett nytt Lego spel; även om Lego City Undercover förvisso inte är ett nytt spel då det kom ut för första gången till Wii U 2013. Versionen vi ska kolla in är bara ett nysläpp för Playstation 4, Xbox One, PC och Switch; men frågan är hur spelet står sig för de av oss som aldrig har spelat det tidigare!? Häng med så ska vi se hur det går för nyutgåvan på modernare maskiner.

Story!

Vår hjälte, polismannen Chase McCain, blir tillbakakallad till Lego City på begäran av Borgmästaren Gleeson, då hon tror att Chase är den enda som kan stoppa den brottsvåg som skett på sistone. Något som hon tror är skapat av den kriminella bossen Rex Fury. Chase har varit avstängd efter sin senaste utredning (som blev en katastrof) och även fast att han då lyckades fånga Rex, så råkade han avslöja sin riktiga identitet under rättegången. På grund av detta så har hans nu ex-flickvän (som inte är så värst glad på honom) Natalia Kowalski fått vittnesskydd och vill ej veta av honom längre.

Väl tillbaka så får vi möta polischefen Marion Dunby, som ej vill ha Chase tillbaka, och därför skickar ut honom på uppdrag som absolut inte har något att göra med Rex. Till vår hjälp så har vi den lite dumma nybörjaren i poliskåren Frank Honey, samt Ellie Phillips (i vilken Frank är lite förälskad) som har hand om utdelning av utrustning och hjälper till med uppgraderingar och tips via polisradion. Frågan kvarstår; är det Rex som står bakom allt som har hänt, eller finns det någon annan bakom brottsvågen. Allt detta är något som den som spelar spelet får se.

Gameplay!

I vanlig ordning när det kommer till Lego spel så går spelet ut på att slå sönder allt som ser ut som Lego (vilket kan vara väldigt tillfredsställande ibland). Denna gång så är det inte bara Lego ’studs’ (dvs. pengar) som vi ska plocka upp, utan nu kan vi även plocka upp lego brickor. Brickorna kan vi använda för speciella platser där vi måste ha x antal brickor för att bygga t.ex. stora monument eller en plattform där vi kan kalla in fordon (vilka finns utsprida över kartan, vilket är praktiskt).

Spelet i sig är i ett sandlådeläge, där du kan springa över hela kartan redan från start och gå lös på allt som finns där. Dock är du begränsad till vad du kan göra då många saker måste låsas upp via kampanjen. Ett exempel på det är din änterhake, vilket gör att du kan dra ner saker från väggarna, dra dig högre upp eller skjuta på avstånd. I spelet så spelar vi som sagt som Chase; men trots det så kan man låsa upp olika förklädnader som gör att vi kan få nya förmågor. Som t.ex. gruvarbetaren; där vi nu kan hugga sönder stora stenbumlingar som är i vägen eller använda dynamit på silverobjekt. Man låser sakta men säkert upp de olika förklädnaderna i spelet, men man kan även hitta de spridda runt om på kartan. Så tillika även de så kallade ’super studs’ om man utforskar staden och gör mini uppdrag. Mini uppdrag som t.ex. spårning där man drar fram sin ultravioletta lampa och följer spåren på marken tills man hittar krysset och hey presto; du hittar en skatt!

Bilkörning är en stor del av spelet, då sträckorna mellan uppdragen kan vara ganska långa, och till hjälp så har vi på en del bilar en boost som vi kan använda; något som laddas upp efter användning.  En annan sak som är ny för detta spel; om du krockar så tar din bil skada och trillar sönder. Så till den grad att du till slut står på marken med enbart ratten kvar i din hand. Som tur är, så är du en polisman och kan snabbt vinka in en bilist och sedan ta dennes fordon.

Ljud och Bild!

När vi kommer ljudbilden så är jag väldigt glad över att säga att den är väldigt bra; rösterna i spelet är väldigt passande och känns ej överspelade eller monotona. Alla känns genuina i sitt utförande och rösterna passar väldigt väl till de olika karaktärer (så rösten du hör passar till personen du ser säga något). När det gäller musiken så känns den väldigt inspirerad av en drös med äldre detektiv/polis tv-serier, vilket i sig är inget att klaga på då det bara förhöjer känslan av att vi spelar ett polisspel. Det ambienta (bakgrundsljudet) i spelet är inget som sticker ut; utan där har vi de vanliga ljudet för denna typ av spel. Vi har bilar, människor och fåglar som låter i bakgrunden som sig bör (vilket är det bästa man kan göra, då det känns mer naturligt).

När vi kommer till det grafiska så kan vi börja med att säga att det är ett Lego spel och därför så vet vi alla hur det ser ut; det finns inget nytt och inget glömt. Det jag kan säga om detta spel är att i och med att det inte är ett licens spel (då man oftast behöver följa en viss visuell stil), så har dom här istället kunnat gå lös på det som gör Lego vad det är. Det är färggrant, ack så färggrant och det är en fröjd att se på (trött på grå-bruna spel). Karaktärsmodellerna känns som de plockats direkt ur en Lego kartong, och variationen är skön att se på ”vanliga” figurer.

Mina Åsikter!

Återigen så har vi ett Lego spel som är kul att hoppa in och spela ett uppdrag eller två, eller varför inte bara hoppa in och leka rövare och köra loss på Lego Citys gator. Och även om jag tycker om de Lego spel som baserats på film licenser, så är det ärligt talat en skön och frisk fläkt att ta del av ett Lego spel som bara är Lego och inte Batman, Sagan om Ringen, etc. Vi ser här att vi kan få ett bra Lego spel utan att ha något extra för att locka in oss och det tycker jag talar starkt om spelet i sig. Det största problemet jag har med spelet är styrningen då jag fann att den är fruktansvärt slö (ja jag vet att man kan ändra det i options, men lika slött ändå). Visst det kan ibland vara långa laddningstider, men sådant kan man ha överseende med, särskilt jag, då jag bättre hinner gå och värma mitt kalla te.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Prisbild ca 490 kr. 
Recensionskod tillhandahållen av Mi5 Communications / Warner Bros.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar