Everspace

av Fredrik Olsson

Vad sägs om att blanda crafting, rogue-like mässiga rymdstrider, en fräck liten berättelse om en klon och rymdpirater. Det är vad utvecklarna har påtat fram i sitt lilla spel Everspace; men frågan är om den här mischmaschen räcker till, eller om det helt enkelt blir för mycket.

När vår hjälte (senare i spelet namngedd Adam) vaknar till utan att komma ihåg vem har är så är det första han gör att ta ett rymdskepp och flyga ut i rymden. På jakt efter vem han är och vad som har hänt han tidigare, så möter vi på kluster av asteroider, fyndigheter i rymden och mängder av rymdpirater. Och det är bara början…

För ett spel som så tydligt är indie med höga aspirationer; så levererar Everspace faktiskt en bra upplevelse över brädet. Dess story berättas i stela men fint renderade animationer, där vår huvudkaraktär Adam, förstår att han är en klon, och att ödet från personen han härstammar av göms i dunkel.

Rent gameplaymässigt så har vi här ett rymdflygspel i rogue-like tappning, där du flyger runt och samlar resurser, attackerar drönare och banditer för att hitta nya vapen, och pengar. Pengar som du sedan kan använda för att uppgradera skills i ditt träd av förmågor som finns. Allt eftersom du spelar (och ofrånkomligen dör) så kan du köpa nya rymdskepp och ta dig längre och längre in i rymden. För varje gång du dör (och du kan komma att dö många gånger) så börjar du om, och kan då välja att utöka dina förmågor med redan nämnda pengar. Du kan då även ändra din loadout, samt se vilka utmaningar som finns tillgängliga. Allteftersom så kan du även hitta blueprints för nya skepp och andra föremål.

Hela upplägget är initialt svårt (som många rogue-like kan vara), men allteftersom du lär dig hur du bäst tar dig an fiender, och lär dig när du ska stanna och slåss eller rentav fly, så går det lättare. Som upplägg så är det faktiskt genuint roligt även om det kan bli aningen tradigt i längden. Tack och lov så finns storyn där att fylla i, i den mån den kan. En story som berättar historien om den ”ursprungliga” personen vars klon du spelar, och vad som hände med denna. En story som kräver att du tar dig långt ut i rymden.

När det kommer till själva styrningen så måste jag säga att de lyckats riktigt väl. Kör du med handkontroll, så styr du lätt din farkost med tumspakarna, och har en intuitiv mappning av knappar. Skeppet är responsivt och känns följsamt och överlag så känns det som att utvecklarna verkligen gått in för att göra det så bra som möjligt. En liten detalj är att du även kan växla mellan förstapersonsläge och tredjepersonsläge; så vill du ha cockpitvy eller se skeppet utifrån, så kan du.

Om vi sedan kollar på det visuella och själva ljudbilden i spelet; så går det inte att förneka att den gör sitt jobb bra, även om den inte direkt är spektakulär. Någon musik finns det knappt att prata om, men atmosfären i ljudbilden ute i rymden är helt adekvat och lär funka för de flesta.

PS. Spelet har även stöd för både HTC Vive som Oculus Rift, så har man dessa VR system, så finns en extra nivå i spelandet att utforska om man så vill.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Everspace. Lägsta pris 278 kr (Steam) – 299 kr kronor enligt Prisjakt.nu 2017-12-30

Recensionsex tillhandahållet av Evolve / Terminals

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar