Resident Evil 3

av Danny Larsen

Ett år efter att vi fick Resident Evil 2 remaken, så kommer nu här en remake på Resident Evil 3. Men fråga är om den står sig lika bra som tvåan gjorde eller om vi bara får en snabbt hopplockad upplevelse för lite snabba pengar till utvecklarna?


Till att börja med så är det här faktiskt inte en remake utan en reimagine, då spelet ändrar om och gör om såpass många saker i spelet och byter lite vilken karaktärer gör vad. Men med det sagt så kan man inte blunda för att historien ändå håller sig ganska trogen till originalet, för att göra både gamla och nya fans nöjda.

Historien i Resident Evil 3 kan vi gå över om än lite förenklad då jag tycker att om man inte har spelar original spelet ska man få uppleva den utan att få de stora händelserna spoilade. Vi får i spelet återigen träffa på Jill Valentine som tillhör Raccoon polis elitstyrkan S.T.A.R.S. (Special Tactics and Rescue Service). Efter händelserna i Resident Evil så har hon och de andra överlevarna försökt att få fram bevis på att Umbrella ligger bakom allt som hände där. Tyvärr så löses gruppen upp och hon inser att Umbrella kommer göra allt i sin makt för att tysta henne och alla andra som känner till sanningen, vilket gör att hon bestämmer sig för att fly från staden.

Jill Valentine har en dålig dag.

Hon gör den hemska upptäckten att hon är försent ute, då Umbrella redan har skickat sitt biologiska monster Nemesis efter henne. Nemesis är ingen som man stannar upp och tar en kopp te med, utan här är det bara att lägga benen på ryggen och hoppas på att han inte hinner ikapp eller tar sikte på en med något av alla de vapen han har i sitt arsenal.

Precis som i originalet så är Nemesis en hemskt irriterande fiende att ha att göra med, han är mer eller mindre oförstörbar med vanliga vapen och man kan som bäst hoppas på att kunna slöa ner hans framfart i jakten på dig. Hans monstruösa enorma form ska inte lura dig att han kommer ta tid på sig att få tag på dig, när han väl har sitt mål i sikte kommer rör han sig med en enorm hastighet och målmedvetenhet rakt till dig.

Du kommer ha en riktigt dålig dag framför dig!

Precis som i originalet så kommer vi få se flera olika faser av hans mutationer, denna gång så fick vi också se några som jag inte var beredd på, och jag kände hur ilningarna gick längs ryggraden när han väl dök upp gång på gång. Han är som en hemsk gubben i lådan som inte vill vara instängd och bara vill komma ut och leka.

Under spelets gång så får vi även stifta bekantskap med Carlos Oliveira, en legosoldat som tillhör Umbrellas egna elitstyrka U.B.C.S. (Umbrella Biohazard Countermeasure Service). Vi kan säga att Jill inte litar på honom från start då hon inte litar på någon eller något med en Umbrella symbol på axeln.

Vi kommer att få spela som de båda karaktärerna och bytas av mellan varven på de olika banorna vi kommer spela oss igenom. De båda har sina styrkor och svagheter, Jills är att hon har Nemesis i hasorna, vilket är en svår sak att göra något åt. De har olika startvapen och saker som de bär på sig, som t.ex. kniv, läkande örter eller saker de hittar på vägen. Under spelets gång så kan man hitta uppgraderingar till sina vapen eller expansioner så man kan bära mer saker. Dessa uppgraderingar kan hittas eller fås om vi löser några pussel, dessa var inte många eller mycket att hänga i julgranen och var lite av en besvikelse. Vi får återigen tillverka olika typer av ammunition om vi hittar burkar med krut. De läkande örterna vi hittar kan kombineras till starkare varianter som vi kommer behöva om vi blivit attackerad upprepade gånger av de zombies som rör sig i staden.

Något som är klart mycket bättre än originalet är spelets röstskådespelare som här gör ett riktigt bra jobb, originalets röster får en att vilja gömma sig då de är hemskt dåliga och det känns som dom tog några direkt från gatan, ställde dem vid en mikrofon och gav dem ett manus.

Jag kommer inte gå så mycket mer in på spelets historia, det jag vill ha sagt som en som har spelat originalet är att för mig så var det som en helt ny upplevelse. Dels så har vi gått från de statiska skärmarna där vi fick springa omkring med tankkontroller, men nu är det också  helt fritt fram att utforska staden Raccoon i tredjeperson och med en suverän kontroll. Spelet är byggt på RE Engine, d.v.s. samma som Resident Evil 2 använder. Och det syns ganska tydligt då spelet både ser fantastiskt ut och flyter på utan problem. De har gjort ett fantastiskt jobb med att göra om de statiska skärmarna till hela områden som man kan röra sig runt och utforska i.

Samma sak kan sägas om Nemesis som nu verkligen lever upp till sin fulla potential som super mega fiende, dock så är jag inte så förtjust i hur de designade hans ansikte med den lilla näsan som finns med. Jag hade föredragit om man gått efter originalets skrämmande anlete. Men allt som allt så ser spelet fantastiskt bra ut och man vill bara kolla runt för att se vad för intressant man kan hitta runt nästa hörn.

Beroende på vilken svårighetsgrad man väljer så får man olika för- och nackdelar, väljer man Assisted t.ex så återhämtar man lite hälsa vid skada, fiender är svagare och man får en automatkarbin från start. Väljer man däremot Hardcore så är fienderna mycket svårare och dödligare, man hittar inte lika mycket ammunition eller andra saker och man får färre skott vid tillverkning.

Spelet är, precis som tvåan, en fröjd att spela och se på. De har verkligen gjort något nytt här som bygger på original spelen och för in dem i 2000-talet. Spelet kan tilltala dig som älskade originalet och för dig som aldrig har kört dem tidigare. Spelet visar upp att även gamla spelserier kan förnyas och andas liv i om man gör det rätt från start. Efter att ha recenserat Resident Evil 2 så kände jag större förhoppningar på att vi kunde få de andra äldre spelen i serien gjorda också, så allt jag verkligen väntar på är en nyversion av Resident Evil: Code Veronica och kanske en helt ny version av spelet som startade det hela; Resident Evil.

Resident Evil Resistance

Medföljande till Resident Evil 3 så får vi även det asymmetriska multiplayerspelet Resistance. Här så spelar man fyra mot en. Du spelar som en av flera karaktärer som ska ta sig igenom ett test som styrs av Mastermind. Du, som en av de fyra som ska ta sig igenom testet, kan välja mellan sex olika karaktärer som alla har olika styrkor och svagheter, du har karaktärer som är bättre på vapen och andra som kan hitta saker i sin omgivning, så man kan alltid hitta en klass som passar ens egna spelstil. Under testet så ska man ta sig igenom banorna och lösa vissa mål som finns där, t.ex. hitta passerkort och låsa upp en terminal utan att dö på kuppen. Att spela som testpersonerna var ganska kul, d.v.s. när jag väl hittade tillräckligt med personer att köra med. Ibland så kanske man bara blev fyra personer som satt i lobbyn och bara väntade på att en sista skulle komma, någon kanske hoppade ur och så var det bara att stänga ner och starta om.

Hur det är att köra som Mastermind kan jag bara ta från spelets tutorial, då jag aldrig har lyckats få ihop tillräckligt med folk när jag valt att vara Mastermind. Men när man tar rollen som Mastermind så ska du via kameror som finns över alla rummen övervaka och sätta ut fällor för att stoppa framfarten och förhindra att någon tar sig vidare och är vid liv. Man kan sätta ut fällor och välja vilken typ av monster som ska frammanas via kort man har, dessa är på de olika zombies man har till sitt förfogande under spelets gång. Man har också en specialzombie som man kan använda sig av och verkligen förstöra framfarten för testpersonerna.

Under spelet så tjänar man RP (spelets valuta), hur mycket beror på hur väl man gör ifrån sig under banan. Med dessa RP så kan man köpa Lootboxes, där man inte vet vad man får och hoppas att det är något utav värde. Värt att nämna är att du kan inte köpa RP för riktiga pengar, du kan dock köpa booster packs med riktiga pengar. Dessa gör att du tjänar dubbelt så mycket med RP under en spelomgång. Men även om du köper boosterpacks så betyder det inte att du kommer tjäna mycket RP om du gör riktigt dåligt från dig i spelet.

Resident Evil Resistance av det lilla jag har kunnat köra är faktiskt helt okej och ett kul tillägg till Resident Evil 3. Dock så hade jag önskat att jag hade haft fyra bekanta som jag hade kunnat köra med, då spel alltid är som bäst i goda vänners sällskap.

Resident Evil 3 är en fantastisk nytolkning av originalet och är riktigt kul att köra, även om man har Nemesis som andas en i nacken större delen av spelet. Jag hade väldigt kul att återigen få utforska Raccoon City 15-20 år senare och jag är verkligen imponerad av hur bra RE Engine har utnyttjas och, precis som med tvåan, så är jag imponerad med vad de har lyckats göra. Ett spel för fans av originalet och för nya spelare, samt att man får med Resident Evil Resistance som bonus är ett stort plus det med (får bara hoppas fler kommer online och spelar).


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till Xbox One och PC.

Resident Evil 3. Lägsta pris 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-04-09.

Recensionsex tillhandahållet av Capcom.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar