Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Puyo Puyo Tetris 2

Puyo Puyo Tetris 2

av Fredrik Olsson

Söthet är bara förnamnet när det kommer till ett arkadspel som Puyo Puyo Tetris 2. Runda små varelser möter de kargt fyrkantiga blocken i en episk strid som ska avgöra världens öde! Varför? För att lilla Ringo tyckte det var så fasligt tråkigt?!


Arkadklassikern är nu här i en ny version, denna gång försedd med ett mer utvecklat äventyrsläge (läs kampanj), mängder med spellägen utöver de två arkadklassikerna Tetris och Puyo Puyo. Tetris är mycket riktigt som vanligt – passa samman block, eliminera rader – och Puyo Puyo är små runda bollliknande varelser som du roterar och ska sammanfoga minst fyra i samma färg. Tillsammans skapar de ett Mecka för arkadspelare… nåja, det är i alla fall vad målet är.

Spelets tramsiga animedoftande kampanj är dock det första man möter och givetvis är det bara ett svepskäl, då det stora fokuset är att ta sig fram över en världskarta, klara av bana för bana (helst med full pott, d.v.s tre stjärnor) och sakta men säkert rädda jorden. Du börjar med den rara flickan Ringo som finner vardagen hiskeligt tråkig, varpå världen tack och lov kommer under attack från yttre hot! Detta luddiga och halvhjärtade försök att få igång berättelsen är så torrt och enkelt som det låter. Snabbt finner vi Ringo tillsammans med några av hennes vänner medan de beger sig ut i världen för att strida i Tetris eller Puyo Puyo – eller båda samtidigt! Allteftersom du spelar samlar du dessutom på dig karaktär efter karaktär (vilka kommer med i ditt roster om du vinner mot dem), och kan således välja både lag och enskilda karaktärer i kommande matcher. Allt medan berättelsen talas i enormt sega och framförallt meningslösa dialoger – som dessutom aldrig någonsin lyckas skapa någon form av vikt hos mig som spelare. Det är å andra sidan inte varför man spelar detta spel, it´s for the precious arcade gaming baby!

Ringo vet vad hon vill!

Sett till det spelmekaniska är det däremot rakt på sak: Puyo Puyo med sina roterande bollar och Tetris med sin patenterade strategi är båda välgjorda och intensiva från och till. Inte nog med att du kan spela i äventyrsläget, du får även tillgång till en sjuhelsickes mängd solo- och multiplayerlägen. Allt från ”Versus” där du spelar klassiska motståndarmatcher i valfritt läge till ”Skill Battle” där du kan sätta samman ett helt lag och utmana dig själv så länge HP finns kvar, ”Swap” där du spelar två spel samtidigt: Tetris och Puyo Puyo som växlas sinsemellan i intervaller. Slutligen finns läget ”Fusion” där Puyo Puyo-läget mixas samman med Tetris och skapar ibland riktigt roliga och utmanande banor – och detta är bara några av lägena!

Big Bang (ta ut rader snabbast möjligast på tid), Challenge (ett gäng olika utmaningar), Party (slumpmässiga föremål dyker upp och försvårar spelomgången), Puzzle League (Slåss mot andra online från hela världen i ett rankingsystem) och lokal multiplayer är de mest betydelsefulla lägena därefter. Nog tusan är det mycket spel för pengarna åtminstone.

Av alla dessa är det det äventyrsläget, ”Skill Battle” och onlineligan som framförallt står ut från föregångaren som vi täckte redan 2017. Trots dessa nya tillskott faller dock spelet på sin plottriga kampanj som kunde slipats ner ordentligt sett till all onödig dialog. Annars är det just ”Skill Battle” som får spelet att lyfta, då du här kan sätta samman ett lag på tre karaktärer som sakta men säkert ökar i nivå. Dessutom förses du med olika specialförmågor som kan aktiveras under spelet gång – som just de extra karaktärer du har med tillför. Detta nytillskott är spelets största styrka och kommer säkerligen få mången spelnörd att spela ”bara en gång till”, tills de vinner över det nedriga motståndargäng som gäckat de. Visst varierar det hela tiden mellan Puyo Puyo och Tetris, men spelets mer unika upplägg står ut mest i detta nya Puyo Puyo Tetris 2.

En eloge ska spelet ha för sin väldigt inkluderande ”tutorial”. Den är inte bara lätt att följa med i, utan framförallt kan man interagera med den och därigenom lättare lära sig de strategier och upplägg som finns i Puyo Puyo och Tetris. I ett spel där du egentligen bara roterar objekt, skadar det inte att få extra hjälp – särskilt med tanke på spelets sista område där det blir snabbt utav bara helskotta.

Skill Battle – här kan du få ett mer dynamiskt spel!

Allt som allt..

Visst uppskattar jag att spelet försöker göra en berättelse, där allt dessutom är inläst med hjälp av skådespelare, men i slutänden hjälper det inte när egentligen bara Tetrisläget på riktigt gör något för mig. Puyo Puyo delen är andefattigt tråkigt i det långa loppet och gör att jag snabbt tappar intresse. Inte nog med att detta märkliga roterande av små runda bollar var nog – det upplevs inte vara lika omväxlande som Tetris (vilket är en paradoxal sak att säga, jag vet!), men så är det. Skulle det vara att du som läsare spelat mängder med Puyo Puyo, då lär du utan problem tycka om det här – förutsatt att du gillar Tetris då. Stela animationer sett till den illa utförda animeberättelse som finns här lyckas åtminstone inte förstöra stundens behag. Tetris funkar alltid i min mening och Puyo Puyo må bli tråkigt i längden, men även det är i ärlighetens namn åtminstone dugligt. Är du därför ute efter ett simpelt och anspråkslöst gulligt spel med små bubbliga bollar och kavata kuber, då kan detta något för dig. Förvänta dig bara inte en episk resa…


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Series X versionen. Finns även till Nintendo Switch, Playstation 4, Playstation 5, Xbox One och PC.

Puyo Puyo Tetris 2. Lägsta pris 348 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-08.

Recensionsex tillhandahållet av SEGA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar