Uppe i rymden hägrar rymdskeppet Tetra dit ett gäng karaktärer teleporteras. Här kommer två gäng att mötas upp för att göra de ultimata striderna. Så blodigt skrämmande att barn långt in i framtiden skälver av blotta nämnandet av bataljerna med Puyo Puyos vs Tetris. Ja i sanning ett ögonblick i världshistorien som står ut som det mest tongivande sådana någonsin. Eller ja… något åt det hållet… det finns fluffiga små bollfigurer som slåss mot geometriska figurer. Whats not to like…?!
Vad är detta?
Introt till trots, så är detta i sanning en fusion av spelvärldens två giganter på pusselspel. Tetris som varenda jäkel känner till (du ska få ner olikformade block att passa och sedan få en hel rad, och därmed få den att försvinna) samt Puyo Puyo (där par av runda blob-liknande klot åker ner och ska sätta samman minst fyra liknande i valfri konfiguration, för att få dessa att försvinna) som funnits i Japan sedan tidigt 90-tal. Faktiskt så har detta spel i sig (Puyo Puyo Tetris) redan funnits ute i Japan sedan tidigast 2014.
Det är ett rent konceptuellt enkelt spel. På Tetris sidan, ska du få bort de nedriga raderna, och på Puyo Puyo så ska du få bort de olika färguppsättningarna av Puyos som finns, genom att kombinera minst fyra. Men det man får är ett intressant pusselspel, då du dels kan köra dessa två speltyper för sig själva, men även mot det andra. Det vill säga, man kan köra med Puyo Puyo medan datorn tävlar mot dig med Tetris, och vice versa. På detta sätt så framhävs de två spellägenas mer unika egenskaper. Tetris delen är bra gjord (”hur svårt kan det vara” frågar ni…), med klart definierade färger för de olika blocktyperna. Har du spelat Ultimate Tetris, eller annan valfri Tetris klon genom världshistorien, så är detta inget nytt. Men det är tydligt och utmanande.
Puyo Puyo speldelen, skiljer sig genom att de små bollarna roterar runt sig själva och när en av de två som hela tiden åker ner träffar sitt underlag, så faller de rakt ner. Det betyder att om du exempelvis har en hög stapel med blåa Puyos och på sidan en väldigt låg hög gröna, så kan du med en blå-grön ’drop’, låta den blåa delen hamna på den blåa högen, och vips så kommer den gröna falla rakt ner utan att stanna upp och således hamna på grön hög. På detta sätt så kan du alltså passa in de olika Puyos utan att de fastnar i den högsta toppen (som Tetris skulle gjort).
Story
Ja, som jag tidigare antydde så finns det faktiskt ett story läge här. Du får följa ett gäng äventyrare som en vacker dag dras in i varandras äventyr. Amitie, Arle och Carbuncle är några som vi får följa, och med mycket japanskt fniss (trots att de pratar engelska) och over-the-top skådespeleri, så får vi här en sockersöt berättelse, där alla hela tiden utmanar varandra i… you guessed it; Puyo Puyo eller Tetris strider!
Ja, storyn är så pass flamsig och överdrivet japansk att jag ibland lyssnade bara för att det var så urbota dumt. På gränsen till underhållande dåligt faktiskt. Men inte riktigt…
Men att spela detta spel för Storyn är såklart att missa poängen med hela spelet. Det är som sagt ett pusselspel av klassisk rang, så vill man följa dialogerna och händelserna med huvudkaraktärerna så får man gärna det, men man kan lika lätt bara skippa över storyn helt och ge sig an spelet i sig.
Spellägen
När det kommer till spellägen så finns det en del; det redan nämnda storyläget ”Adventure”, ”Solo Arcade” som har singel vs. CPU med möjlighet till mer speciella solo utmaningar (det finns lägena Versus, Fusion, Swap, Party, Big Bang och Challenge), ”Multiplayer Arcade”, vilket är att spela med eller mot vänner lokalt, och slutligen ”Online”, vilket mycket riktigt innebär att spela mot andra spelare online. Där kan du även kolla världsrankningen om du så önskar.
Alla spellägen är rättframt vad de säger sig vara. Spellägen lokalt eller online, mot CPU eller i kampanj läge; allt som man kan tänkas behöva. Du kan spela Tetris mot en Puyo Puyo spelare, eller tvärtom, eller två av samma typ. Och utöver alla spellägen så finns det även saker man kan köpa med in-game pengar. Såsom nya ljud, ikoner och dyl. som syns i spelet. Du tjänar pengar i t.ex. ”Adventure” läget, så det är relativt enkelt att plocka dessa extra grejer.
Gameplay och upplevelse
När det kommer till redan etablerade pusselspel som dessa, så är det givetvis svårt att misslyckas. Gillar du redan Tetris eller Puyo Puyo, så är detta verkligen en match made in heaven. Om du redan innan inte direkt är en fantast av denna typ av spel, så är detta knappast något som kommer få dig att byta läger.
Men kontrollmässigt så är spelet intuitivt. Du ändrar/roterar blocken alt. Puyo Puyos smidigt och rent generellt så funkar allt riktigt bra med en handkontroll. Ljud och bild i denna typ av spel är högst sekundärt, men är ändå gemytligt. Ljudbilden kan bli aningen ansträngd i längden; men då du kan låsa upp andra låtar, så finns det tack och lov variation i alla fall.
Överlag så skulle jag ändå säga att det är en angenäm upplevelse; om än till Tetris fördel, då Puyo Puyo (högst personligt, dock) inte riktigt är lika intuitivt eller helt enkelt roligt som de klassiska Tetris blocken.
Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Prisbild ca 300-380 kr. Recensionskod tillhandahållen av Koch Media / Sega.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.