Hem RecensionerSpelrecensionerPlaystation Civilization VI – Konsolversion

Civilization VI – Konsolversion

av Martin "Fyghar" Johansson

Civilization VI har nu äntligen kommit till konsol till mångas, inklusive min, önskan. Men lyckas de få ett så komplext spel att fungera bra på en konsol med en kontroll för att navigera?


Om du inte känner till Civilization så har det ett simpelt koncept; man ska utveckla sin civilisation från stenåldern genom de olika tidsåldrarna tills man på något sätt har uppnått en vinst. Några sätt man kan vinna på är genom att ha erövrat alla de andra civilisationerna, startat en koloni på planeten Mars eller ha spridit sin kultur så att den påverkar alla andra länder. Det finns mer att gå igenom men det här skulle bli en väldigt lång text om jag gick igenom alla detaljer som finns i spelet, men vad som är intressant är att se hur de har optimerat spelet för att det ska fungera bra på konsoler.

Man kan enkelt sätta igång spelomgångar från huvudmenyn, och det är lätt att välja om man vill ändra vilka regler man kör efter, vad man vill spela i för slags värld, om det ska vara multiplayer samt hur många spelare som ska vara med. Men det kan vara bra att dubbelkolla så att allt stämmer, det är enkelt att missa små detaljer om man hoppar fram och tillbaka som resulterar i att reglerna inte riktigt stämmer.

Mitt största problem med portningen är UI:n, alltså användargränssnittet. Jag spelade på en 50″ TV och hade ofta svårt att se vissa texter eller symboler, särskilt när jag ville kolla in en stad för att se hur lång tid det är kvar tills den blir större. Jag har spelat Civilization VI mycket på datorn så har ju några vanor därifrån som jag även har när jag spelar konsol; en av dem är just att kolla över mina städer när jag är i spelvärlden för att se hur det går för dem. Men det är väldigt svårt att se hur det går för städerna oavsett om man har zoomat in eller ut, för skylten som visar det har samma storlek oavsett vad, så man ser fortfarande inte siffrorna. Men andra skyltar och meddelanden är istället jättestora så det känns som att spelet tror jag är synskadad, något som känns som att utvecklarna inte riktigt visste vad de skulle förstora och inte i den här portningen. Men det är inte mycket i spelet som har det problemet, utan det mesta går att läsa och tolka utan några större bekymmer; som hur mycket hälsa ens trupper har samt om det sker någon naturkatastrof i närheten.

Kontrollerna är välgjorda, de har planerat ordentligt vilka knappar som gör vad och hur man enkelt öppnar olika menyer under spelets gång så man inte behöver bläddra genom flera menyer för att hitta saker. De har till och med spelets egna encyklopedi lättillgänglig för att man enkelt ska kunna kolla upp olika saker, sånt gillar jag.

Ljuddesignen är som på datorn och jag hör tydligt vad det är för trupp som blir vald eller vilken meny det är jag går in i. Jag märkte dock en grej när jag spelade ”Hot Seat”, jag har aldrig gjort det på datorn så jag vet inte om det är likadant där, men efter både jag och min medspelare hade gjort våra drag så kom det en mängd ljud i slutet som indikerade på att en strid tog plats, men vi hade ingen aning om var det hände eller vem det gällde. Lite irriterande, men det påverkade inte så mycket tycker jag.

Grafiken är visserligen inte lika detaljerad som när man spelar på datorn, men jag spelar inte Civilization för grafikens skull. Men man ser tydligt vart städerna är, och även hur långt in i spelet man är med dem. Det är olika djur och råvaror som även de syns tydligt när man väl vet vad man ska titta efter.

Jag tycker att 2K har gjort en riktigt stabil portning av Civilization VI till konsol, det flyter på bra och jag kan inte känna att de har bantat något direkt för att det ska fungera på konsol. Det är inte heller särskilt dyrt att skaffa i nuläget, oavsett om man vill ha det till PC eller konsol, där Switch-versionen i nuläget är den dyraste. Så om du vill ha ett spel att slöspela lite då och då, så är det här ett bra köp.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One-versionen.
Spelet finns även på Nintendo Switch, Playstation 4 samt PC.

Civilization VI – Konsolversion. Lägsta pris 299 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-16.

Recensionsex tillhandahållet av 2K.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar