Drakar och Demoner har varit ute i cirka ett halvår och nu släpper de ett rätt viktigt komplement till systemet: Monsterboken. Men är den värd att införskaffa eller inte, det ska jag ta berätta för dig nu!
Det är en rätt stor monsterbok jag har framför mig, med 148 sidor i A4-storlek känner jag att det kan finnas en hel del att hämta här. När jag kollar igenom boken ser jag att jag har delvis rätt. Det finns totalt 63 monster i boken, vilket inte känns särskilt mycket sett till hur många sidor det är, men det finns mycket bra-att-ha-info hos alla monster. Sen är boken uppdelad i olika kapitel för att du lätt ska kunna hitta monstret du är ute efter, vilket är väldigt uppskattat. Det finns inget värre än att behöva bläddra igenom en monsterbok som är delvis sorterad i bokstavsordning men som också har underkategorier hos vissa varelser. Ja, jag pratar om Dungeons & Dragons Monster Manual, det är ibland en halv vetenskap att bläddra igenom den boken. Därför uppskattar jag att Drakar och Demoners monsterbok har nio kapitel där jag tydligt kan se vilka monster som är vart. Drakar har ett kapitel, insektoider ett annat och så har svartfolk gjort en återkomst. Det finns också ett smidigt register längst bak i boken om du snabbt vill hitta något i bokstavsordning.
I kapitlet om Svartfolk hittar vi orcher, vättar och resar som spelare nu även kan spela som. Jag vet att några av mina vänner vill ha möjlighet att spela som de här släktena och nu kan de göra det, finns även några fler släkten spelare kan välja mellan, men de vill jag inte avslöja nu. Men håll utkik efter Rollperson i monstrets information, för om den finns innebär det att det är ett spelbart släkte och inte bara ett monster. Jag tycker alltid att det är kul att ha fler alternativ att välja mellan när karaktärer skapas.
Varje monster får två sidor där vi dels kan se hur den ser ut, men också vad den har för förmågor och statistik. Jag kan se hur långt monstren kan gå, hur mycket stryk de tål samt vad de har för attacker. Något jag uppskattar är att det står med hur du kan använda varelserna som ett äventyrsfrö, med det menar jag för att starta ditt egna äventyr runt det här monstret, eller bara som ett slumpartat möte din grupp stöter på under resans gång.
Exempel på slumpartat möte: Ett bergatroll kanske sitter och blickar ut över en dal, men vill gärna höra om vad spelarna har haft för sig, och de kanske kan få en skatt om berättelsen är tillräckligt intressant.
Det här är något som är väldigt uppskattat för mig själv då det ibland kan vara svårt att komma på intressanta händelser som kan ske under äventyrets gång.
Jag tycker det är fortsatt tråkigt att monster inte kan missa med sina attacker utan att spelledaren slår en sexsidig tärning för att se vilken attack monstret gör, och om spelarna har tur kan de parera attacken. Det här är dock ett klagomål mot själva huvudsystemet och inte mot boken i sig, men jag ville ändå nämna det.
Allt som allt är det här ett bra komplement för de som vill ha lite mer när de spelar Drakar och Demoner. Inte jättemånga monster visserligen men mer än tillräckligt för att kunna erbjuda lite variation i äventyren. Och lite variation kan göra en väldigt stor skillnad.
Pris:
Monsterboken: 438 kronor.
Monsterboken – Specialutgåva: 768 kronor.
Recensionsex tillhandahållet av Fria Ligan. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.