Aeon Drive

av Joel Svahn

Snabbt, snabbare, snabbast! 2Awesome Studios senaste spel handlar om att fila av tusendelar av sekunderna det tar dig att gå från start till mål i en plattformshoppande adrenalinfest.


Det är tight. Det är snabbt. Det har en rolig gimmick. Du spelar som Jackelyne, en kaxig rymdfarare som kommit på avvägar och hamnat i en annan dimension. Ditt skepp klarade inte av kraschlandningen och du måste nu fort som sjutton hitta alla motorkärnorna innan motorn överhettas och neo-Barcelona sprängs i bitar.

Turligt nog har din robotkompanjon fixat en smidig liten tidsloop där du kan hitta motorkärnorna. Oturligt nog är denna tidsloop bara en halv minut lång. Det är upp till dig att använda ditt svärd, din plattformshopparförmåga och teleporteringskniv för att klara av 100 banor, hitta kärnorna och förhindra en katastrof.

Rent spelmekaniskt skiljer sig inte Aeon Drive överdrivet mycket från ett speedrun-försök av plattformskungen Super Mario. Du hoppar, springer, dödar fiender och försöker så snabbt som möjligt gå från punkt A till B. Den största skillnaden ligger i Aeon Drives verktyg som de gett dig för att klara av uppgiften. Jag pratar såklart om teleporteringskniven (så vitt jag vet bär inte Mario kniv…)

Med ett enkelt knapptryck kastar du pilen i närmsta vägg, där den prompt fastnar, och med ett tryck till dyker Jackelyne upp vid samma plats. Detta verktyg utnyttjar spelet till fullo och det är bara genom att bemästra denna funktion som du kan uppnå de riktigt snabba tiderna.

Om knivkastandet blir knivigt… 

Banorna är nämligen utformade på ett sådant vis att ett bra kast med teleporteringskniven kan skala av flera sekunder på ditt försök. Dessa kast är dock hiskeligt svåra och måste ibland göras mitt i ett hopp, från en plattform du inte kan se från en viss vinkel, eller innan en hemsk laser kommer och bränner upp dig. Banorna innehåller också flera vägar du kan ta för att komma i mål. Om knivkastandet blir knivigt kan du ta några hopp och ta en annan väg, denna har sina egna hinder, kanske i form av extra fiender, men ger en helt annan utmaning jämfört med vägen du tog först.

Om du börjar få tight om tid finns det små tidskapslar utspridda lite här och var runt banan. När du samlat på dig några av dessa kan du aktivera en förmåga som ger dig ytterligare fem sekunder att klara av banan på! Detta påverkar dock inte ditt slutresultat, men om ditt mål bara är att klara av banan, oavsett tid, är de till stor hjälp.

Visuellt tycker jag att spelet glänser. Det syns tydligt vad som är vad, och om du gillar pixlar kommer du gilla hur Aeon Drive ser ut. Musiken kan dock bli något tjatig då samma låt oftast går på repeat. Timme in, timme ut. Jag måste också erkänna att ibland kan spelet kännas enformigt. Du tar dig från start till mål, kastar din kniv, och sen är du klar. Gör samma sak 52 gånger till så har du klarat av spelet.

Man försöker råda bot på denna enformighet med lite roliga samlarobjekt, samt en topplista för de riktigt tävlingsinriktade. Det funkar ett tag, men spelet är bäst när du kan ta lite pauser mellan varje pass.

Allt som allt är Aeon Drive en liten plattformspärla som utan tvekan gjort sig förtjänt av vår ”Bra Köp” utmärkelse. Just det! Du kan också tävla med kompisar lokalt, eller med Steams funktion Remote Play Together. Allt blir roligare med kompisar. Det är bara att skaffa dig en vän som gillar snabbt plattformande lika mycket som du gör.  

 


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen. Spelet finns också tillgängligt på Mac, Xbox One/Series X/S, Playstation 4/5 och Nintendo Switch.

Aeon Drive. Lägsta pris cirka 150 kronor enligt Steam 2021-10-28.

Recensionsex tillhandahållet av Critical Reflex.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar