Isen står ren och oanvänd framför dig. Rutinerat glider du fram till släppzonen redo att slåss över pucken. Det är NHL 21 som gäller och denna gång är det mer tydligt än någonsin vad som faktiskt är nytt och gammalt i en spelserie som hållit på sedan jag var en ung och blåögd pojke. Precis som när pucken släpps, ger även jag mig in i strid över att recensera en spelserie som funnits i snart 30 år. Blir det en total förlust, oavgjort eller rentav en gnistrande seger? Det återstår att se…
NHL-serien behöver egentligen ingen närmare förklaring. Den snabba och actionfyllda sporten har återigen fått rymmas i en digital nerladdning på Xboxen och ger precis som sist mängder med valmöjligheter. Be A Pro läget ger dig möjlighet att gå från nolla till ess under ett gäng säsonger – parat med en berättelse där du får leva ut dina fantasier som ett NHL proffs. ”World of CHEL”-läget låter dig ranka upp och tävla mot andra i EASHL klubbfinaler och ”HUT RUSH”-läget låter dig skapa en egen ”fantasy”-roster av spelare i kamp mot andra där ute på ”the interwebz”. Dessa lägen har slipats på, där framförallt ”Be A Pro”-läget står ut mest då det försetts med mer ingående feedback medan man spelar, av journalister eller tränare som formar dig som spelare framåt i spelet. Ett spelläge som trots att det ger dig mycket för pengarna ändå känns ganska slött att spela. Särskilt om det är kvick hockeyaction du är ute efter. Här är det upp till dig att göra val, forma din spelare och leva med konsekvenser – allt medan halvdana röstskådespelare förmedlar avlästa teleprompters på löpande band. Det funkar… men bara som bäst.
Sett till de övriga spellägena är det mest uppfriskande ”HUT RUSH”, där du kan spela tre mot tre eller fem mot fem på utomhusarenor, med spelets tajta kontroller och spelets mer grundläggande styrka – själva spelmekaniken. För sett till spelkontroll och spelmekanik går det verkligen inte att klanka ner på NHL 21 (eller serien överlag). Inte nog med att du på riktigt kan anpassa dina kontroller efter eget behag (du kan till och med köra med NHL 94 inställningar), kan du även njuta av en välgjord fysik samt spelkänsla som kommer fungera utmärkt för alla hockeyälskande spelare där ute. Sedan att du även kan spela allt från cuper, hela karriärer, online-spela, göra straffläggningar, slutspel eller rentav franchiseläge betyder att det finns mängder med speltid att hitta här.
Var klämmer skridskon någonstans?
Som spel är det måhända ett välgjort sådant, men med dess aningen påtvingade spelkort och blygsamma förändringar är det på många sätt och vis ändå samma spel som kom ifjol och året innan det. Är det så att du bara måste ha de senaste spelarna, ja då lär du behöva skaffa detta spel. Då är du å andra sidan den personen som ändå köper NHL varje år, oavsett om det är små eller stora skillnader i spelväg. För de flesta andra, om det så är de som verkligen vänder på örena eller de som vill se en mer ansenlig förändring, ja för er är detta istället mer av en kopia som trots sin goda repertoar av speltid ändå på många sätt är samma spel som ifjol. Det är dessutom ett mer nischat spel, då hockey är mer inrutat till en viss typ av smak snarare än något som är mer universellt för tv-spelsälskare. Vilken spelare som helst kan många gånger plocka upp en plattformare som exempelvis Super Mario och spela, men det är inte likadant för NHL, även om det utan tvivel är välgjort för vad det är.
Sett till spelets utseende är det dugligt men egentligen inte mycket mer än så. Ansikten på de olika spelarna känns färgfattiga men äkta, animationer och miljöer känns bra men aldrig bäst. Inte för att något är på något sätt är dåligt – men för ett fullprisspel av denna skala bör man kunna sträva efter större förändringar. Ljudbilden däremot är alldeles härlig som vanligt i denna spelserie. Tacklingar, skridskoåkande och slagskott känns krispiga och välgjorda – med musik som snarare agerar bakgrundsljud för att ge mer inlevelsekänsla, mer än något annat. Det ska ändå kännas som att du befinner dig vid rinken i fråga…
Nåja… nu ska jag inte klanka ner på spelet mer. För ärligt talat, EA vet vad NHL-serien är: hockey är i fokus och hockey görs minsann bra. Variationen i de olika spellägena lägger en grund som borde räcka tills nästa år, samt att den mest elementära aspekten, själva skridskoåkandet, sitter som en smäck gör det ändå till en solklar rekommendation för alla hockeyälskande nybörjare i spelvärlden. Alla oss andra har givetvis reabacken att kika i – då den senaste uppställningen av spelarnamn kommer sekundärt till själva hockeyspelandet… På det stora hela blev det i slutänden oavgjort.
Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Spelet finns även till Playstation 4.
NHL 21. Lägsta pris 579 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-10-29.
Recensionsex tillhandahållet av EA.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.