Hem RecensionerSpelrecensionerPC Mayhem in Single Valley

Mayhem in Single Valley

av Jesper Gustavsson

Mayhem in Single Valley är ett pusselrikt actionäventyr. Det spelet gör rent mekaniskt är inte särskilt innoverande. Ändå lyckas det med att skapa en egen identitet med många små trevliga egenskaper. Varsågod att kliva in i rollen som en blivande collegestudent, vars dag inte riktigt blir som du tänkt.


Ditt namn är Jack Johnson. Det är morgon och du ska idag lämna din barndom bakom dig, flytta hemifrån och börja på college. Efter att ha hämtat allt du behöver inför flytten, lagt ditt småsyskon och din gravt alkoholiserade pappa till sängs ger du dig av. När du lämnar huset möter du en skum, mörk varelse som dumpar ett grönt gift i stadens vattenkanal. Giftet når de djur som befinner sig i närheten och deras attityd förändras. Fredliga små ekorrar blir nu maniska och börjar springa efter dig. Efter att ha jagats genom hela Single Valley hamnar du i en skog där du stöter på en gammal man vid namn Bob. Bob erbjuder skydd i sin stuga. Väl inne i stugan säger Bob att han har en present åt dig nere i källaren. Där upptäcker du att en tank med någon slags gul vätska har läckt. Du hämtar presenten (som är en slangbella), en infekterad råtta kommer och börjar slicka i sig den gula sörjan. När den fått i sig allt förvandlas råttan  tillbaka till sitt normala jag och blir botad från giftet. Du berättar om din upptäckt för Bob och han blir förvånad och säger att han inte hade någon aning om att det skulle fungera. Bob berättar för dig att receptet för den gula smörjan, kallat hooch, finns i kemisalen i stadens skola. Jack får nu i uppdrag att ta sig till skolan och hitta receptet för att bota staden från det hemska giftet. Mer än så vill jag inte säga om spelets story, för att undvika spoilers. Det jag kan säga är dock att jag tycker om den. Manuset känns välskrivet och du som spelar kan se fram emot en hel del metahumor som  utvecklarna implementerat på ett smart sätt.

Mayhem in Single Valley är ett isometriskt äventyrsspel med inslag av pussel och plattformande. Gameplay går oftast ut på att du ska undvika infekterade djur och människors attacker. Samtidigt ska du röra dig genom olika banor och lösa pussel för att hitta ett föremål som gör att du kan ta dig vidare. Något jag uppskattar är att du har en “to-do list” som säger vad det är du behöver göra, men inte på ett övertydligt sätt. Det kan till exempel stå “lås upp den här dörren”, vilket gör målet tydligt, men exakt hur du ska gå tillväga, ja, det får du lista ut på egen hand. Jag gillar att spelet balanserar pusselutmaningen, utan att bli alltför förvirrande.

Kontrollerna i spelet är relativt enkla. Du kan utföra ganska standard kommandon (hoppa, interagera med/plocka upp föremål, prata med människor), men också handlingar som inte finns i de absolut flesta spel (flytta runt objekt, rulla, lyfta/kasta objekt). Det finns föremål som påverkar rörelse, till exempel skor som gör dig snabbare och ett paraply som gör att du glider när du hoppar. Dessa föremål kan du även uppgradera genom att samla på dig en resurs, som du får genom att hitta kloner av dig själv runtom i världen. I sin helhet tycker jag att kontrollerna fungerar bra, men det finns en liten grej jag stör mig på, nämligen plattformandet. Det finns en plattformsekvens sent i spelet där det krävs att du tajmar dina hopp perfekt för att inte hamna i avgrunden. I vanliga fall hade det inte varit några större bekymmer, men hoppanimationen är så långsam och klumpig, särskilt när du har paraplyet på. När jag dog i den här delen kände jag en del frustration över att det var spelets fel att jag föll ner i avgrunden och inte helt och hållet mitt eget. Dock är denna del väldigt kort i förhållande till hela spelet, men ändå värt att nämna.

Undvik de infekterade grodorna!


Lös pussel!

Grafiken i spelet är riktigt snygg. Mayhem in Single Valley använder pixelgrafik i en tredimensionell, isometrisk miljö, vilket får spelet att kännas modernt och retro på samma gång. Dessutom använder spelet ljussättning och skuggor för att porträttera skala på olika objekt i världen på ett snyggt sätt, vilket jag uppskattar.

Musiken är catchig med retroinspirerade “chiptunes” som passar väl in i sammanhanget. Något jag tycker är en fin liten touch är att all musik i spelet kommer från kassettband som du hittar när du kommer till ett nytt område. Du kan alltså välja om du vill plocka upp det nyaste kassettbandet och spela det eller strunta i det helt och köra på samma genom hela spelet. Detta tycker jag är riktigt trevligt, både för att det bidrar till inlevelsen och att det låter dig välja musiken utefter eget tycke och smak. Något som jag tycker är mindre bra gällande de ljudtekniska aspekterna är ljudeffekterna, de känns lite “off”, särskilt de du hör när du dör och de stön många av de infekterade ger ifrån sig, vilket tar mig ur upplevelsen en aning.

Låt vinden guida dig!

Mayhem in Single Valley var för mig en trevlig överraskning. Det har en välskriven och intressant berättelse, intressanta pusselmekaniker som får mig att tänka utan att bli för frustrerad över att det är för svårt och en grafisk stil som både känns fräsch och retro samtidigt. Om detta låter som något för dig tycker jag definitivt att du ska en närmare titt på det!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Namn på spel. Lägsta pris ca 130 kronor enligt Steam 2021-05-28.

Recensionsex tillhandahållet av TinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar