Tetris Effect

av Danny Larsen

Tetris är inget nytt spel på långa vägar, jag tror att de flesta har spelat det någon gång. Men här får vi nu ett nytt Tetris spel till Playstation 4, så vad har man gjort för att få folk intresserade utav att hoppa in och spela! Ja det ska vi kolla efter nu!

För de som ej har spelat Tetris förut så är det ett spel där det sakta trillar ner block i olika former en i taget, där som du som spelare ska bilda hela rader med dom och på så sätt få poäng. Väldigt simpelt koncept med andra ord, vad Tetris Effect har gjort är att det ha olika teman på de banor som vi kommer köra på. Det kan vara en bana med eld som tema eller vatten, då det representeras i det visuella dels då på blocken och på bakgrunden.

På tal om bakgrunden så har man gjort mycket för att det inte ska bara vara en svart tom tråkig bakgrund. Du har effekter som pulserar till vad du gör på skärmen; musiken och ljudeffekter följer också med i tempot. Man skulle kunna beskriva det som en riktigt party på skärmen medan man spelar.

Spelet har två lägen ”Journey Mode” och ”Effect Modes”, där ”Journey Mode” är som ett himlavalv där det finns en kosmisk stig med massor med banor att ta sig an, alla olika och med visuellt stimulerande musik.

Sedan har vi ”Effect Modes” som är en samling av utmaningar som du kan ta dig an; det finns ”Marathon” där du ska försöka få så mycket poäng som möjligt på 150-rader, i ”Ultra” ska du få högsta poängen under 3 minuter, i ”Sprint” ska du klara av 40-rader så snabbt som möjligt och i ”Master” är det supersnabbt Tetris, för dig med nerver av stål och bra reaktionsförmåga.

För den som är ny på Tetris så finns det en suverän tutorial som tydligt beskriver hur man gör, samt har korta klipp som visar hur man gör. Detta är alltid uppskattat, då det finns så man kan kö-lägga ett block vid sidan av och sen byta in det igen om man tycker att det passar bättre än den man hade redo. Här fick man även lära sig om ”The Zone”, vilket är ett nyhet för mig. ”The Zone” består av mätare som fylls på allt eftersom du klarar av rader, och när den är full så kan du aktivera zonen. Väl aktiverad saktar tiden ner, och de rader du skapar fylls på längst ner – och när denna ”Zone”mätare är slut så får man bonuspoäng för de rader man lyckats fylla.

Du levlar även upp efter att du har klarat av en del av banorna, de saker du kan få av detta är att du kan låsa upp nya avatarer vid vissa intervaller av dina nivåer du kommit upp till. Inte mycket men kul att det finns där vilket som.

Men kan detta verkligen få folk att komma tillbaka till ett 30+ år gammalt spel, ja det skulle jag säga att det gör. Tetris Effect är ett poppigt och utmanande spel som både har det visuella och musiken som gör att det sticker ut från tidigare spel. De olika lägena ger en chansen att testa på hur bra man kan göra det, samt med high score listor så kan man se hur bra man gör mot sina vänner och världen.

Spelet har även stöd för PSVR, något som jag tyvärr inte har tillgång till. Men det är värt att nämna för er som äger PSVR, där detta spel kan bli något alldeles extra.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

 

Tetris Effect. Lägsta pris 383 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-11-30 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar