Hem RecensionerSpelrecensionerPC Marvel’s Avengers

Marvel’s Avengers

av Danny Larsen

Marvel’s Avengers är det senaste spelet där vi, ännu en gång, får spela som superhjältar. Efter att ha spelat Marvel’s Spider-Man har jag förhoppningar om att även detta ska vara lika bra – men är det verkligen det?


Marvel’s Avengers är ett spel om förtvivlan, hopp och återkomst, där vi får följa den nya hjälten Kamala Khan och hennes resa ihop med Avengers. Allt börjar med en olycklig dag, en dag som skulle varit ett firande av Avengers och allt de har gjort för världens befolkning, men istället blir det dagen som markerar slutet för superhjältarna och början av ett förtryck från en okänd fiende.

Spelet inleds med att vi får följa en ung Kamala Kahn som ska vara med i en fanfiction-tävling på Avengers firandet. Hon är ett jättestort fan av dem och blir alldeles överrumplad av att hon faktisk stöter på, och får prata med, sina hjältar. Lyckan håller tyvärr inte i sig länge då Golden Gate bron blir attackerad av okända fiender. Deras nya flaggskepp med Captain America faller ned i floden för att explodera och en katastrof som ingen kunde förväntat sig är ett faktum.

I samband med attacken, sprids dessutom en smitta som muterar vanliga innevånare till människor med olika superkrafter och katastrofen som först inledde det hela, blir bara försmaken av vad som komma skall. Avengers blir bannlysta från att göra något och en ny räddare stiger fram ur röken; Advanced Idea Mechanics (AIM).

Det är här vår historia fortsätter. Fem år efter katastrofen får vi återigen följa Kamala i hennes jakt på sanningen. Hon har själv blivit infekterad och är vad som kallas en Inhuman – en fiende av folket, enligt AIM, som blivit det största styrande företaget med kontrakt på allt från husbyggen ända till militärkontrakt. Vi får följa hennes jakt på de kvarvarande Avengers och vi får genom de kapitel som singelplayer historien har lära känna och spela som dem alla. Historien i singerplayer är det bästa med spelet: det har humor, starka känslor, vänskap, jakt på rättvisa och vad som är rätt inbakat.

De olika medlemmarna i Avengers har alla olika styrkor och svagheter. Man spelar dem på så olika sätt, att när man sedan börjar att köra online med andra, så kan man se vilken av dem man tycker har det bästa spelsättet. Efter man gjort sitt val kan man fokusera på att köra som bara den och levla upp och uppgradera den valda hjälten. Men vill man levla upp alla hjältar och klä dem i legendariska utrustning så kan man göra det också.

Det kommer vara mycket fokus på att levla upp och uppgraderingar, spelet är en looter-shooter, eller looter-smash-things är mer passande. Stor del av tiden kommer ägnas åt att samla på sig nya uppgraderingar av utrustning, eller köpa nya saker via de fraktioner man lär känna under spelets gång. Man ägnar även tid åt att uppgradera karaktärernas specialstyrkor i deras skill-tree. Tyvärr är det här som man ser bristerna i spelet. Det kommer vara ett himla grind för att hitta nya saker, materia eller för att levla upp vilket jag tycker var väldigt långsamt till att börja med. Men det här är ”game as a service” och de vill inte att man ska klara av att uppgradera karaktärerna för snabbt, för då kommer man inte spela så länge och risken för att kunna norpa en krona eller två från en försvinner då. Ja, det finns mikrotransaktioner, men det man kan köpa är en valuta som kan spenderas på nya, och inte så olika, skinn (mest variation på logga och färg), animationer för special attacker mm.

Dagliga och veckovisa uppdrag för att tjäna in lite extra lullull.

Om vi tar och kollar en snabbis på hur spelet fungerar, kan jag säga att det flyter på helt okej för det mesta. Dock hände det ett par gånger att spelet fryst och ljudet hamnar i en loop. Då det har hände fick jag vänta en stund tills spelet började fungera igen. Det finns också buggar och andra saker som inte är rätt. Ibland hittar man saker som flyter runt i luften, animationer som slutar fungera, ljudklipp som upprepar sig efter man har pratat klart med någon.

På tal om ljud måste jag få säga att de röstskådespelare som finns med i spelet, lyfter karaktärerna ett snäpp högre. Tony och Bruce har några bra scener där röstskådespelet ger scenerna ett bättre djup och reflekterar utöver det visuella hur de känner.

Spelet i sig är snyggt och jag kan inte klaga på den grafiska sida av spelet. Något jag kommer beklaga mig över är återanvändandet av samma banor om och om igen. För du kommer att köra många uppdrag i spelet och när man säger till sig själv ”hmmm har inte jag redan varit här, till höger är en hiss och där borta är ett skrivbord”, då vet man att man har kört samma ställe några gånger. Jag hoppas att de kommer släppa nya områden för att få in lite mer variation i banorna. Jag skulle jämföra det som första Destiny spelet, där man hade limiterade banor och bara skärmade av en viss del och hade det som ett uppdrags yta. Vi får samma sak här och det är lite väl repetitiv för min smak med att ofta få köra samma bana.

Det största problemet jag finner med spelet är… Jag känner inte att jag är en superstark hjälte. När jag spelar som Hulken vill jag krossa allt i min väg, men så kommer en ynklig robot som kan spöa skiten ur mig. Jag vet att man måste balansera spelet, annars skulle inget stå i vägen för Hulken, men kom igen! Låt oss ses att Hulken är superstark, man märker inte av att han är en av de starkaste på jorden, speciellt inte när Black Widow (som inte har superkrafter) kan spöa upp samma fiender precis som Hulken. Här efter så kommer också grindet in för att hitta nya uppgraderingar till dina karaktärer, som inte känns som att de gör någon skillnad alls. ”Jag ser att om jag använder den här nya saken får jag en +4 på styrka och -1 i skydd”. Överlag, om jag hittar nya saker, går jag bara in och trycker på knappen för att automatiska välja det bästa som jag har och det tilltalar mig inte alls. För att sitta och kolla upp stats alla nya saker jag hittar, spelar ingen roll i spelet, det är så minimala skillnader mellan dem så då kan jag skippa den biten och bara få spelet att auto välja starkaste saken istället.

Spelet har så mycket man kan göra; vi har singelplayer, alla hjältar har sina egna uppdrag och man kan plocka på dig extra många ärenden från de olika fraktionerna att göra för att tjäna lite extra materia. Vad gäller den biten, har spelet massa för att hålla dig upptagen ett tag. Så klart finns dagliga och veckovisa utmaningar att ta sig an för att tjäna lite extra här också. Dessa gör att om du slaviskt klarar av dem, kan du få valuta, materia, skinn och annat upplåst genom att bara spela (men det kommer att ta tid). Du kan hoppa ut och köra med andra spelare i multiplayer uppdragen. Det fungerade väl sådär med att matchas upp med andra spelare. Ibland händer inget och man får bara försöka igen att hitta några att spela med.

Bör man spela själv som jag har gjort mestadels av tiden? Nej. För att få ut mest av spelet bör man ha några dedikerade kompisar som vill spela mycket och helst det här spelet. AI:n är inte den dummaste, och den gör vad den ska. Trots det vill jag ha någon att prata med medan jag spelar, då det lyfter spelet om man har kul tillsammans och pratar ihop sig om t.ex. hur man ska ta sig an en boss.

Massa uppdrag att ta sig an…

Om jag ska sammanfatta min upplevelse är spelet: det är kul att köra och jag hade en suverän upplevelse när jag körde singelspelet, som enligt mig, är den bästa biten av äventyret. Efter singelspelet är det bara grindfest deluxe som gäller och har man minst en kompis att köra med, så kan det göra grindet lite lättare att ta sig an. Men allt jag hoppas på nu är att vi får ett par uppdateringar som fixar till de buggar som finns (saker som fryser och loopande ljud), så tror jag att spelet kommer att hålla ett bra tag. Men då bör man se över uppdateringar av prylar och karaktärernas stats, då det inte känns som att man spelar som fullt utvecklade superhjältar, känns mer som dagen efter superhjälten fått sina krafter och jag vill kunna se och känna skillnaden när jag väl får en ny och starkare utrustning.

Trots att jag har mycket att klaga på, så vill jag hoppa in och köra igen – bara en liten stund till. Du får chansen att spela som en av de hjältar man sett upp till som liten, du kan få köra en ”Hulk Smash” och bara dunka skiten ur allt som kommer i din väg. Den känslan finns där, även om det tekniska just nu inte är tillfredsställande, vill jag bara smyga in och köra en liten stund och fantisera mig bort.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox One och Playstation 4.

Marvel’s Avengers. Lägsta pris 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-14.

Recensionsex tillhandahållet av Square Enix.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar