Marvel’s Spider-Man

Spidde har nu svingat in!

av Fredrik Olsson

Peter Parker har verkligen mycket att göra. Hyran är sen, hans arbete verkar ligga illa till och stadens skurkgäng verkar ha något extra fuffens för sig. Vi tar oss an livet som Spider-Man och ser om vi svingar ända in i mål!

Att Peters vardag är komplicerad är milt sagt tydligt – men att han precis lyckats få Wilson Fisk AKA Kingpin i fängelse borde väl ändå betyda att livet som brottsbekämpare från och med nu bör bli lättare. Men nej, så lätt är det dessvärre inte, utan när katten är borta så dansar de kriminella råttorna på bordet. Det som skulle bli så skönt och lugnt…

VAD ÄR DETTA EGENTLIGEN?

Spider-Man är ytterligare ett spel i raden av open-world karaktär. Du kan på klassiskt Spider-Man manér svinga dig fritt över hela Manhattan. Samtidigt som du kan uppgradera dina förmågor, din dräkts förmågor, skapa nya ’gadgets’ och även uppgradera dessa. Ja, jösses vad fullmatat spelet är!

Ja, det går att fördjupa sig mycket i vad som går att låsa upp och att uppdragen kommer i antingen huvuduppdrag och sidouppdrag, men den är storyn och en väldigt välbalanserat spelmekanik som kommer i fokus. En intressant kombo på det sättet att spelets story vävs samman med spelmekaniska moment rakt genom hela spelet, och långsamt bygger upp både ditt kunnande, men även tillgång till nya typer av uppdrag och utmaningar.

Insomniac Games har verkligen inte lämnat något åt slumpen. Variationen i spelets uppdrag, att du får styra andra karaktärer (exempelvis Mary Jane Watson och Miles Morales) och att saker och ting hela tiden växlas upp och gör att det hela tiden känns fräscht gör att spelet aldrig blir tråkigt.

Själva striderna är som en blandning mellan Batman Arkham spelen och parkourandet i Assassins Creed. Du hoppar smidigt mellan skurkar och utför den ena efter den andra coola kombinationen, och allt eftersom du låser upp nya förmågor, så kan du tillskansa elakingarna ännu mer smisk. Allt är välbalanserat och fantastiskt utfört, särskilt sett till animationerna.

Sedan har vi storyn; och utan att gå in för mycket på den (den bör ni upptäcka själva), så är den välagerad, välskriven och framförallt engagerande ända ut i smådetaljerna. Du får hela tiden en känsla av ett ihopkopplat universum där karaktärer på ett naturligt sätt interagerar med dig, och att det aldrig känns påklistrat som att de ville få med en karaktär, bara för att.

Berättelsen, striderna och uppdragen känns alla väldigt välgjorda och framförallt omväxlande – och är rakt igenom enastående.

Småfel, grafik och ljud

Men allt är inte perfekt, även om det är välgjort på det stora hela. Kontrollen av Spider-Man kan kännas lite inexakt när man ska röra sig långsammare – då specifikt när du svingar dig och ska stanna upp och ta vissa specifika saker, exempelvis på höga torn och byggnader. I dessa fall så är det lättare att stanna upp någonstans i närheten och sedan sikta och hoppa direkt till platsen i fråga. Medan om man försöker svinga sig till olika höga platser eller toppar, så riskerar man att missa eller komma fel. Hur som helst, detta är en detalj och gör inte spelet tråkigt på något sätt. Det gäller bara att vänja sig i hur man ska göra, så kommer det gå bra sedan.

Sedan kan det ju sägas att striderna i sig, även om du uppgraderar Spider-Man med nya typer av attacker, ändå kan bli repetitiva i det långa loppet. Men med en speltid på över 20 timmar, så passar det perfekt ärligt talat.

Djupdyk med huvudet först….

En sida av spelet som däremot verkligen skiner är grafiken och ljudet. Spelet är färggrant och väldigt optimerat. Det är låst till 30 Fps och det svajar aldrig i bildrutor och ger därför en känsla av att spelet flyter på riktigt bra – trots att hela världen är bebodd av gågängare och fordon. Visst hade jag gärna sett 60 fps i ett sånt här spel, men utvecklarna har ändå skapat ett vasst utseende, som aldrig upplevs lagga i kontrollen, så jag kan inte klaga. Sedan om vi kollar in ljudbilden så är både atmosfären och musiken riktigt välgjord. Actionmoment får automatiskt en pompig ’score’ som sätter igång pulsen, medan du i många stilla scener får rentav tysta stunder.

Specifikation

Marvel’s Spider-Man. Lägsta pris 575 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-09-07.

Recensionsex tillhandahållet av Sony.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar