Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R

2D-fighting med JoJo!

av Jesper Gustavsson

Den säregna grafiska stilen och hans “no pun intended” bisarra berättarkonst har gjort Hirohiko Arakis manga/animeserie JoJo’s Bizarre Adventure till en världssuccé.. 2013 (2014 i väst) släpptes fightingspelet Jojo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle till PS3 och i år kom nyutgåvan JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R till moderna plattformar. Dags att spöa motståndaren på det mest bisarra sätt man kan komma på!


Själva spelet har egentligen ingen ny berättelse att bjuda på, utan förutsätter att du har koll på historien sedan innan. För att se till grunden till vad JoJo handlar om så är det en släktfejd mellan Joestar-släkten och Dio Brando, en vampyr som återkommer i flera former och iterationer. Varje del/part i serien får vi möta en ny Joestar som har smeknamnet JoJo (i part 1 heter han Jonathan och part 2 Joseph etc.), alla med målet att sätta stopp för Dio i olika former. Varje del utspelar sig i en ny världsdel och har olika ton. Premissen är oftast att Dio skjutit folk med en speciell pil som gör de till stand-användare, det vill säga att de kontrollerar väsen med speciella förmågor och dessa måste protagonisterna sätta stopp för. All denna information finns undangömd i menyer, men det är inget som spelet explicit berättar för dig. Jag tycker det är lite synd eftersom andra anime-fighters av CyberConnect 2 har gjort detta bra, till exempel Naruto Ultimate Ninja Storm-spelen och Demon Slayer: The Hinokami Chronicles.

Canon battle typ!

Spelets huvudsakliga singleplayer-läge kallas för All-Star Battle. Här tar du dig an olika matcher på ett bräde som tillhör serien olika parts, från part 1: Phantom Blood till Part 8: JoJolion. Varje match har olika förutsättningar beroende på hur många stjärna de har (en stjärna är lätt och fem är svårast). Det kan till exempel vara att motståndaren konstant regenererar liv, till att de har specialmätare från start. När du klarar matcher får du valuta som du kan använda för att låsa upp 2D- och 3D-modeller av karaktärer samt musik i ett museum. Jag tycker om premissen, men som jag nämnde tidigare tycker jag att detta hellre skulle varit ett story-läge där matcherna utspelas i kronologisk ordning där du får lite mellansekvenser som ger kontext. Om du inte vet så mycket om JoJo kommer du troligen inte förstå varför du möter vissa karaktärer i detta läget, vilket är synd.

Iggy vs Polnareff!

De andra lägena i spelet är bland annat en gauntlet där du strider mot åtta fiender i rad utan att förlora och multiplayer, både lokalt och online. Om vi börjar med lokal multiplayer har vi standardmatcher och lagmatcher. Standardmatcher är som vanligt, du och din motståndare väljer bana och karaktär och sedan fightas. I lagmatcher får ni istället välja tre karaktärer att fightas som och när den du valt dör kommer nästa. Detta läge är så vitt jag vet exklusivt till lokalt spelande. Online multiplayer har också två typer av matcher, standard och rankade. Dessa fungerar precis likadant som standardmatcher i lokal multiplayer. Dessutom kan du ta dig an diverse utmaningar som ger dig extra valuta. Dessa utmaningar kan vara till exempel att spela som en karaktär från en viss part ett antal gånger. Utmaningarna ändras i olika säsonger. För fightingspelentusiaster innehåller spelet inte rollback-nätkod, det vill säga att spelet simulerar inputs utan fördröjning. Dock var nätkoden inte något större bekymmer när jag testade. Jag tyckte det flöt på bra och jag kunde knappt känna skillnad mellan lokalt spelande och online. Kanske att mer vana spelare skulle känna större skillnad, men för gemene man tycker jag att nätkoden ändå fungerar för vad den är.

Nu har vi kommit till delen alla säkert väntat på, hur är spelet att spela?

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R är ett klassiskt 2D-fightingspel, liknande spel som Guilty Gear och Street Fighter. Målet är att ta ner motståndarens livsmätare och det gör du genom att använda knappar i kombination med olika inputs på D-paden (om du kör på kontroll) samtidigt som du försöker undvika att få stryk av din motståndare. Något jag uppskattar med just detta spel är att du kan använda dig av “easy inputs”, vilket innebär att du kan spamma en knapp för att göra en annars mer teknisk kombo. Detta gör det lättare för nybörjare att komma in i spelet. Du kan även stänga av detta om du tycker det gör spelet för lätt. Utöver vanliga kombos bygger du under spelets gång upp en mätare som tillåter dig att använda superstarka “finishersdå en en särskild knappkombination för massiv skada.

En annan aspekt som gör detta spel unikt är att alla karaktärer har sin egenstyle”. Vissa karaktärer har stand-förmågor som gör att du kan använda ditt väsen för att skydda dig och attackera på längre avstånd, medan vissa karaktärer har Hamon, det vill säga en slags energi som kan göra attacker starkare när du laddar upp den. Det finns en stor skara karaktärer i det här spelet från hela JoJo-universumet och alla är unika, vilket jag uppskattar då det kan hålla spelet intressant en lång stund om man vill lära sig alla. Dessutom har banorna i spelet olika ”hazards” du kan använda dig av. Till exempel har en bana en ljuskrona som kan falla ner medan en annan har att du kan bli påkörd av en häst. Denna dynamik gör att banvalet blir väsentligt för högre nivåer av spelande.

Grafiken är mycket läcker och jag tycker CyberConnect2 har gjort ett bra jobb med att göra Arakis karaktärer i 3D och de har lika mycket personlighet som i animen och mangan. Dessutom är striderna animerade med manga-paneler i specialattacker, vilket ser riktigt bra ut. Musiken är för det mesta tagen direkt från animen och jag tycker att den fungerar bra här med sin jazziga inspiration. Även röstskådespelarna är tillbaka och får spelet att kännas som att du spelar fighter rakt ur animen.

Sammanfattningsvis är JoJo’s Bizarre Adventure mest ett spel för de som redan är insatta i serien och jag har svårt att rekommendera det för någon ny, på grund av avsaknaden av ett story-läge. Det har heller inte något större djup i fighterna till skillnad från andra populära fightingspel, även om det har ett antal aspekter som får det att stå på egna ben. Om du redan är ett fan dock rekommenderar jag att du ger det en chans!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 5-versionen.
spelet finns även till PC, Xbox One/Series X|S, Playstation 4 och Nintendo Switch.

JoJo’s Bizarre Adventure: All-Star Battle R.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar