After the Fall

av Danny Larsen

Postapokalyptiskt, isande kyla och muterade odöda, det är vad som bjuds på från skaparna av Arizona Sunshine. Vad kan denna VR-skjutare erbjuda oss som vi inte har sett förut och vad för monster kommer vi stöta på i kylan? Häng med så ska jag berätta allt framför en värmande brasa.


After the Fall är ett VR-spel som släppts på alla VR-plattformar och låter oss spela över eller mot varandra över de olika plattformarna. Jag tycker det är en smart idé att låta oss alla spela tillsammans så att det finns chans att man kan få ihop ett gäng på fyra spelare för att låta oss ta oss an de fem banor som finns tillgängliga i spelet. Dock får det sägas att även nu en god bit efter spelets släppdatum kan man sitta och vänta i en lobby på andra spelare, men frukta inte då man faktiskt kan köra hela spelet själv om man så vill. Istället för fyra andra spelare får man sällskap av AI-styrda spelare som inte är helt fy skam på att klara sig själva och hjälpa mig genom banorna.

Berättelsen är väldigt kort. Postapokalypsen har kommit och gått och spelet utspelar sig i Los Angeles tjugo år efter den. Världen ligger i ständig kyla och de odöda är ute efter att ta död på allt som inte är en annan frusen odöd eller Snowbreed som de även kallas. Du och fyra kompisar, okända eller AI-partners ska ta dig ut på fem uppdrag och samla på dig information, nya vapen och hitta uppgraderingar till dina vapen genom disketter som ligger utsprida på banorna. Jag kan säga att man spelar inte det här spelet p.g.a. dess berättelse, man spelar den för att man kan köra ett VR-spel ihop med fyra kompisar och skjuta skiten ur Snowbreeds och uppgradera dina vapen för att kunna skjuta skiten ur fienderna bättre.

Men frågan som man ställer sig då; är det ett bra spel? Eftersom jag spelare spelet på PSVR finns det några limiterande faktorer; låg upplösning, begränsade handkontroller och illamåendet när man hoppar omkring när man förflyttar sig för mycket i spelet.

Hur du förflyttar dig i PSVR.

Är det kul?

Ja, en kort stunds spelande i taget så skulle jag säga att spelet är kul att köra. I längre omgångar märker man av hur repetitivt det blir och om man inte har några vänner att köra ihop med så faller det lite mer. Visst, det finns folk online man kan köra ihop med, men ibland kan man hamna i en grupp som bara tjatar om hur usel Playstation är gentemot en fet PC eller yngre spelare som skriker svordomar höger och vänster bara för att man kan. Men ibland kan man hitta andra spelare som bara vill köra igenom ett par banor och ha kul tillsammans. Jag körde ihop med en yngre kille som aldrig hade kört VR förut och han verkade ha kul och frågade snällt om vägen, vad vi skulle göra härnäst och skrek när han blev anfallen (när vi var klara så verkade han ha haft en kul stund och tackade för spelandet).

Hur ser gameplay ut för en spelomgång?

Spelet har som en hubbvärld där man kan välja banor och uppdrag på gamla arkadmaskiner, här kan man köpa till uppgraderingar man har hittat och sen en arbetsbänk man kan applicera dem på sina vapen. Det är en enkel hubbvärld där man också kan se andra spelare gå omkring och göra sina saker. Efter man har valt en bana får man vänta och hoppas att det kommer spelare in i lobbyn man skapat, om inte fylls de tre andra platserna bara upp av AI-karaktärer. Härefter startar vi upp på banan och tar oss ur vårt säkra rum som vi startar upp i. Sen är det bara att röra sig framåt i det frusna landskapet.

Man rör sig över öppna ytor mellan husen, genom hus och leta efter saker som man kan ha användning av. Det finns låsta lådor som man måste skjuta upp för att finna ammunition, man kan även finna vapen på banorna och kan byta ut sin pistol som man startar spelet med. Efter att ha letat sig igenom banan kommer man till en stor yta där det blir en slutstrid mot massa små fiender och några av de stora. Under banornas gång kommer man att kunna stanna till i rum där man är säker, i dessa rum kan man köpa t.ex. livpåfyllning eller rörbomber. Det är så en spelgenomgång ser ut i After the Fall, och alla banor har samma upplägg, det man kan ändra på är att ta en svårare svårighetsgrad som gör det mer utmanande, samt att man kan tjäna mer pengar och hitta fler uppgraderingar.

Dubbla skjutvapen, ja tack!

Fienderna som vi kommer stöta på mest ser ut som människor, förutom att de har en lila-blå ton på huden och ögon som inte har något liv bakom sig. Det finns även special Snowbreeds som man kommer stöta på, en ser ut som en förvuxen polis som är stor som ett hus och han lyfter upp en om han fångar dig. Om man blir fast av polisen, skjut han i huvudet tills han tappar dig. Det finns en som är lite som ”The Boomer” från L4D, om man skjuter honom tillräckligt så kommer han att explodera och släppa ut en massa gas som förblindar en. En till är stor som en frostjätte och har is som pansar på kroppen, dessa måste man skjuta av honom innan man kan skada och ta död på honom. Variationen är inte den största i spelet och man lär sig ganska snabbt vad man ska göra för att ta död på fienderna effektivast.

Några saker som hände medan jag spelade var att kameran kunde vrida sig så att jag och händerna i spelet inte var riktade åt samma håll, även fast jag försökte ställa in mitt synsätt rätt i spelet så fungerade det ej. Ibland kunde min vänstra Move kontroll helt plötslig få för sig att vara ett par meter bakom mig eller förvinna helt. Detta gör att man inte kan fylla på sin hälsa då man behöver båda händerna för det i spelet, och att man bara har ett vapen tillgängligt för att attackera fienderna. Dessa två problem kan lätt förstöra ens genomspelning av en bana helt och lusten att spela överhuvudtaget, nu vet jag ej om det bara är hos mig det hänt och att PSVR inte riktigt fungerar som det ska på Playstation 5 (då det är gjort för Playstation 4)?

Din spelhubb i spelet.

Spelet har goda saker som är ett plus, man kan spela ihop med spelare från de andra VR-plattformarna, kul att köra ihop med vänner, leta uppgraderingar för att få bättre vapen.

Men samtidigt har det även dåliga saker som är ett minus, lågupplöst (på PSVR), ibland får man köra själv då ingen annan finns tillgänglig, efter ett par omgångar blir det snabbt repetitivt och man gör bara samma sak om och om igen och risken finns att man kan bli lite åksjuk.

Spelet är kul, men bara i små omgångar. Dess repetitiva banor blir snabbt uppenbara och man tröttnar efter ett tag, speciellt eftersom det finns bara fem banor att välja på. Visst det finns två andra lägen tillgängliga där ett av dem är att köra mot andra spelare, men även med dem så blir det enformigt efter ett tag. Jag hoppas på att de kan komma med lite fler och nya banor till spelet som gör att vi får mer variation på vårt spelande och nya fiender också.


Specifikation

Denna recension baseras på PSVR versionen.
Spelet finns även till PC.

After the Fall. Lägsta pris 419 kronor enligt Playstation 2022-01-07.

Recensionsex tillhandahållet av Vertigo Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar