Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Zombie Rollerz: Pinball Heroes

Zombie Rollerz: Pinball Heroes

av Jesper Gustavsson

Vad är det bästa sättet att förhindra en zombieapokalys? Att spela flipperspel är kanske inte den första lösningen man kommer på, men det är precis vad du ska göra i denna stilistiska roguelike!


Spelet börjar med att du får välja en karaktär att spela som. Till en början har du bara tillgång till Burnjamin som fokuserar på eldförmågor, men ju längre in i spelet du kommer desto fler karaktärer låser du upp. I början stöter du på en talande bok som kallas för Professor Omnipedia. Han förklarar zombieinfektionen för dig och berättar om hur den tagit kontroll över världen och att du måste stoppa den. Spelets narrativ är verkligen inget speciellt. Dock får du olika dialoger med Omnipedia beroende på vilken karaktär du spelar som, vilket jag hade uppskattat mer om manuset var välskrivet. Det känns inte som en manusförfattare har varit inblandad här, spelet har flera grammatiska fel och felaktig ordföljd på meningar.

Som tur är berättelsen inte allt spelet har att erbjuda. Eftersom det är en roguelike är det tydligt att fokus ligger på gameplay. Precis som i andra spel i genren behöver du börja om från början om du dör, men du behåller en del förmågor och uppgraderingar från tidigare genomspelningar. I Zombie Rollerz gäller detta ett fåtal föremål, som nycklar och uppgraderingar till dina förmågor. Spelet går ut på att du är på en världskarta med rutor på. Dessa rutor kan innehålla lite olika saker. Zombies, kistor, ved med mera.

Lite berättelse

En zombie innebär att du ska spela flipperspel. Här ska du eliminera horder av zombies genom att ta död på dem med flipperspelsbollar. Till din hjälp har du några specialförmågor, som att duplicera bollen eller att sprida eld över ett stort område. Dessutom låser du upp ultimate-förmågor som verkligen krossar fienden. Förutom dessa förmågor kan du även skjuta bollen på en del grejer i banan som kan hjälpa dig att ta död på fienden, till exempel en brunn som sprutar vatten. Dessutom finns även treasure rooms som du kan skjuta in bollen i för att få tillbaka liv och skaffa pengar.

När du inte spelar flipperspel går du runt i världen och samlar uppgraderingar och resurser. Du har tillgång till tre typer av resurser: spadar, nycklar och pengar. Spadarna hjälper dig att ta dig förbi hinder utan att själv ta skada, nycklar hjälper dig att låsa upp kistor för att få föremål som hälsobrygder och dylikt och pengar kan du använda för att förbättra dina förmågor. I världen finns även vissa pusselbanor som går ut på att du ska skjuta bollen så att den hamnar på en nyckel som du sen ska använda för att låsa upp en kista. Om du lyckas med detta får du en stor mängd pengar. Det finns även bosstrider i slutet av varje värld. Dessa är slumpmässigt genererade, det vill säga att det kan vara en boss på värld 1 en gång och en annan vid nästa genomspelning.

Dessa känns tyvärr lite obalanserade eftersom vissa är svårare och lurigare än andra. Jag tror spelet hade tagit fördel av att ha en specifik boss per värld istället. Trots detta tycker jag att spelloopen är rätt kul med responsiva och lätta kontroller. En knapp för flippern och en av tre möjliga för specialförmågor. Spelet är lätt att komma in i, även för den som inte är så erfaren i flipperspel. För riktiga veteraner finns även högre svårighetsgrader som du låser upp genom att klara av spelet.

Den grafiska looken på spelet är unik med en härlig cel shading som får karaktärer och annat att stå ut. Spelet släpptes först till Apple Arcade, vilket ger spår på kvaliteten av vissa texturer bland annat, men trots det tycker jag att den tecknade stilen gör sig riktigt snygg här.

Det ljudtekniska är jag lite mer splittrad inför. Musiken tycker jag passar bra till de olika delarna, däremot känns ljudet lite off. Ibland hörs en dialogtext mitt i en bana och tar mig ur upplevelsen en aning. Det är så klart inte hela världen, men ändå värt att påpeka.

Tyvärr har jag lite svårt att rekommendera Zombie Rollerz: Pinball Heroes, även om gameplayloopen är relativt kul, men om det reas till femtiolappen kan det vara värt att ta en närmare kik på. Förvänta dig dock inget narrativt mästerverk.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch.

Zombie Rollerz: Pinball Heroes. Lägsta pris ca 160 kronor enligt Steam 2022-03-11.

Recensionsex tillhandahållet av Daedalic Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar