Grid

av Mattias Malm

I den nya given från Codemasters, så gäller det att spänna fast säkerhetsbältena ordentligt! Ty nu är det dags för Racing! På de kändaste Racingbanorna runt om i världen så ställs vi mot de snabbaste förarna i… Ja allt som ryms under paraplyet Racing helt enkelt!


Spelet börjar väldigt spännande. Jag startar upp spelet och låter det intro som börjar få gå tills det är slut, för det var någonting jag plockade med vid sidan om (jag lekte förmodligen med telefonen, men det är ingenting vi behöver prata högt om!) och plötsligt hör jag hur speakerrösterna säger att det är dags för racet att börja. Jag tittar upp på min TV och ser att jag helt plötsligt står på en startlinje och att det är tre sekunder kvar till start! Överrumplad över att inte ha tagits till en startmeny, så kastar jag mig över kontrollen och kör genom det fiasko som blev mitt första race. Efter det så kastas jag in mitt i ett annat race där jag får kontrollera en bil som precis varit i en tumult, skapad av en kraschad bil. När jag passerat mållinjen, så klipps det återigen till ännu en tävling där jag får hantera en bil som tidigare kört av vägen och kraschat. Efter att ha åkt över mållinjen även i denna tävling, så kommer jag till slut till startmenyn.

Jag har inte varit med om någonting liknande när det kommer till racingspel, men det är alltid kul att bli överraskad. Det är dock ett ganska kul sätt att tvinga spelaren direkt att få bekanta sig med bilkörningen, eftersom att det är tre olika typer av racing. Dessutom så får vi också en försmak av att vad olika Racing betyder också, då bilarna för varje disciplin beter sig olika och att tempot varierar jättemycket. Vi får även känna på att det inte nödvändigtvis kommer vara särskilt snäll körning från dina motståndare. Nej, nej! De kommer snarare prioritera att putta dig ur vägen istället för att leta luckor och göra en snygg omkörning. Om du dessutom får för dig att ge tillbaka med samma mynt, ja då kommer bilen du kör in i bli din Nemesis och då gäller det att hålla sig undan, annars kommer man åka in i muren snabbare än man hinner ropa “Hej!”

Jag har valt att lägga fokus på spelets karriärläge i min genomspelning. Det är i stort sett bara en meny med en massa små kvadrater att bläddra genom. Varje kvadrat representerar ett nytt Race och i den så står det vilken typ av disciplin det är. Varje race har även en utmaning, vilket ofta är att man ska placera sig på plats tre eller högre. I kvadraten står det även hur många ronder tävlingen består av; det vanligaste är två. När du har klarat kvadraten, så kommer en symbol upp på den, som visar att du har kört den och hur väl du har placerat dig. Tar du en pallplats så blir det en pokal i guld, silver eller brons. Placerar du dig utanför pallen, så blir det en grön flagga istället. Detta fortsätter tills det inte finns några kvadrater kvar. Efter ett tag så kan man tydligen kvalificera in sig i någonting som kallas för Grid World Series.

Grid bjuder som sagt på olika typer av racing, hur många vet jag inte riktigt, men jag kan lugnt säga att jag bara har skrapat på ytan. De jag har stött på hittills är: Touring Cars; där man kör snabbare varianter av landsvägsbilar i stort sett. Muscle; min personliga favorit, där man kör bakhjulsdrivna amerikanska muskelbilar. Det är så fruktansvärt roligt att få till ett bredställ, där man fortfarande har med sig fart och det kan du bara få till med en bakhjulsdriven bil, sen är ju den typen av bilar tuffa till utseendet med och det är ett plus. Sedan har vi någonting som heter JDM; man kör Japanska bilar som verkar vara av äldre sort. Tuned; en lite sportigare variant av Touring Car. Super; typ som Tuned fast med ännu snabbare. Formula; Typ Formel 1. Det finns även någonting som heter Classic Mini Cooper Challenge, där man kör en gammal hederlig “Hundkoja” helt enkelt. Förvånansvärt kul faktiskt.

Där har ni spelet i stort sett. Man bläddrar igenom alla kvadrater, som blir fler och fler ju mer race du kör. Efter varje race så låser du upp fler. Precis innan du kommer till banan, så får du möjligheten att köpa en bil att tävla med. I vissa fall så finns det redan en bil till ditt förfogande, men ser du en bil som tilltalar dig och om du har kört ihop tillräckligt mycket pengar till din förarprofil så är det bara att köpa den. Man måste ju spendera dessa fiktiva prispengar på något sätt! i vissa discipliner krävs dock att du köper en bil, för att det inte finns en förupplåst.  Man har också möjligheten att ändra hur bilen ska se ut; ändra vilka klistermärken som ska sitta på, vilken färg den ska ha etc. Väl vid banmenyn så kan man välja om man vill pilla lite med bilens inställningar. Jag måste faktiskt ge cred åt Codemasters att de faktiskt förklarar vad varje inställning har för påverkan på bilen och vilka för och nackdelar som finns med dem. Man kan även göra ett kvalificerings varv, där man ska köra ett varv på banan så fort som möjligt, för att försöka få en bättre startposition.

Förutom möjligheten att lattja runt med bilens inställningar, så är det inte så mycket av en simulator. Det är nämligen bara bilkörning man behöver bekymra sig om egentligen. Man behöver inte hålla på att försäkra sig om att teammedlemmar mår bra, eller att man har orsakat för mycket reparationskostnader på bilen. Det är bara att välja ett nytt race och trycka plattan i mattan. Fartkänslan finns där, det känns verkligen som att man åker fort emellanåt. Jag gillar även stökigheten som kommer av att det är flera bilar på banan samtidigt. Ibland måste man verkligen tränga sig igenom packet för att klättra upp i positionerna och som sagt, dina motståndare kommer försöka hindra dig från att komma fram så mycket de kan! Just det, spelet är jättesnyggt också! Mycket detaljrikedom i både miljö, bilar och vädereffekter!

Det är kul, men jag kommer hela tiden på mig själv att inte orka spela spelet särskilt länge. Det kanske låter konstigt det jag kommer säga nu, men det blir väldigt enformigt ganska fort! Jag vet, jag vet, det är ett racingspel! Man ska bara köra bilar på en bana då! Jag vet det, men alla eventen är så korta. Så det känns ofta som att man knappt har hunnit få köra bil ordentligt förrän det är dags att hänga på karriärsmenyn igen. Där man väljer ett annat race, som är lika kort och man är tillbaka på karriärsmenyn igen på nolltid! En sak som inte hjälper till med enformigheten är speakerrösterna. De har bara spelat in en handfull repliker, så ganska snabbt sitter jag och känner mig irriterad över att höra samma meningsutbyte för femtionde gången! Allting känns alltså som en frustrerande upprepning och jag känner mig allt mer uttråkad. Bilkörningen är kul förvisso, men kör man karriärsläget så är det inte tillräckligt mycket bilkörning åt gången för att motivera längre sittningar, utan funkar snarare bättre om man kör det i korta stötar, eller om man har kompisar så kan man ju alltid kolla om flerspelarläget är någonting att ha!


Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen.
Spelet finns även till Xbox One och PC.

Grid. Lägsta pris 568 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-10-17.

Recensionsex tillhandahållet av Codemasters.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar