Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Black Skylands

Förhandstitt: Black Skylands

av Victoria Sandberg

Sätt segel och sväva bland molnen medan du bekämpar både insektsliknande och mänskliga monster. Håll tungan rätt i mun och ramla inte över kanten!


Black Skylands är en top-down shooter där du som karaktären Eva styr ditt eget luftskepp, bygger upp din by på The Fathership och beskyddar de omkringliggande, svävande öarna. Många element har hittat sin självklara plats och allt fler dyker upp längs historiens gång.

Historien börjar med en tillbakablick till Evas barndom då hon får sitt första vapen i födelsedagspresent. Men hennes pappa har något annat i tankarna, vilket gör honom disträ. På kvällen får vi reda på vad som hållit honom så upptagen. Evas pappa har fångat in en varelse som liknar en gigantisk insekt som han menar inte alls är farlig, men efter en plötslig rörelse från varelsen avfyras skott och Evas farbror blir träffad i axeln och hans örn blir dödad. Efter detta hoppar vi fram till nutid.

Varelsen som vi tidigare såg kommer från The Swarm, en stor mörk massa som släpper ut insekter som attackerar öar och resanden. Tillsammans med sin bror försöker Eva hitta en lösning på den allt ökande mängden monstruösa insekter. Men detta är inte deras enda problem. Evas farbror förändrades den kvällen hans örn blev dödad och beter sig nu väldigt underligt. Han är ledare för en stor grupp krigare som kallas The Falcons som likt banditer lägger beslag på de svävande öarna.

Det är upp till dig som spelare att rädda öarna och se till att de inte blir återerövrade av banditerna. När du lyckats döda alla banditer på en ö eller mindre ögrupp räknas ön som beskyddad och du får ett antal invånare som du kan använda i olika uppgraderingar samt möjligheten att handla på vissa öar. Plötsligt kan dock en ö hamna under attack och då har du 15 minuter, i verklig tid, på dig att ta dig till den specifika ön och döda alla banditerna innan tiden går ut för att ön ska fortsätta vara beskyddad. Detta händer på slump lite då och då vilket jag tycker är ett trevligt avbrott i den eviga strävan att framåt samt att det ger mig känslan av att saker händer inte bara där jag befinner mig.

För att ta dig mellan öarna har du ditt alldeles eget luftskepp som du måste hålla tankat med bensin och ammunition samt se till att det inte är så pass skadat att du faller ur skyn. De gånger du faktiskt ramlar ner kan du använda dig av din änterhake för att dra dig upp igen, förutsatt att ditt luftskepp inte exploderat. Alla de konsumerbara saker du kan tänkas behöva till ditt luftskepp kan köpas på små svävande bensinstationer, likt den som var med i tv-serien Tillbaka till Vintergatan. Ditt luftskepp kan även uppgraderas för att klara mer skada, ha större tank, större lastutrymme med mera. Lastutrymmet kan vara lika viktigt som dina kanoner då du samlar in råvaror på de öar du besöker samt från de fiender och meteorer som du stöter på där emellan. Piratlikande luftskepp och andra flygande fordon kan plötsligt dyka upp och attackera dig med skott och missiler, för att inte nämna antiluftvapnen som möter dig på en del av öarna. Med relativt jämna mellanrum i huvudhistorien stöter du på minibossar där det gäller att lära sig mönstret i deras attacker för att klara av den till synes övermäktiga motståndaren.

Som du märker är det mycket som vill ha ihjäl dig och det gäller att rusta upp med vapen och skyddsutrustning. Huvudkaraktären Eva kan ha upp till tre olika skjutvapen som kan uppgraderas för att göra mer skada, få längre räckvidd och så vidare. En bit in i spelet låser du även upp möjligheten till olika sorters skyddsutrustning. Alla uppgraderingar kan göras på The Fathership som är din huvudbas där Eva växte upp och hennes familj fortfarande bor, men efter att The Falcons ”råkade” beskjuta skeppet så måste du bygga upp alla byggnader från grunden med de material du hittar ute i världen innan du kan börja göra några som helst uppgraderingar.

Under striderna måste du hålla koll så att du inte får slut på ammunition eller hälsa, men skulle du bli utan alla ammunition kan du alltid slåss med din änterhake. Till en början har du ett sjukvårdskitt som du kan återställa hälsa med och skulle du dö hjälper din förvuxna mal dig tillbaka till ditt skepp en gång innan du vaknar upp på den plats där du senats sov. För att öka dina chanser att ta ut dina fiender kan du hitta växer på öarna som ger dig extra skada på fienden, återgenererar din hälsa under en viss tid eller ger dig ett nytt sjukvårdskitt.

Utöver de uppgraderingar du kan göra genom att använda material i de olika byggnaderna på The Fathership så kan du ibland stöta på Mod Boxes gömda på öarna du besöker. Dessa lådor innehåller någon form av uppgradering som du kan komma åt genom att frakta tillbaka lådan till The Fathership och öppna den där.

Den pixliga designen ger enligt mig en simplistisk men trevlig värld där invånarna i sin top-down vinkel inte har så mycket personlighet men med deras personporträtt får vi en större inblick i hur de ter sig. Valet att låta allt utspela sig uppe i himmelen ger ett djup där vi ser öar, skepp och mystiska varelser röra sig långt under vårt luftskepp, något som ett hav inte kan ge i samma utsträckning. De olika väderförhållandena och dygnsrytmen gör att världen verkligen får liv. Musiken skiftar beroende på vad du gör och vart du befinner dig, från en äventyrlig upptakt till en mysig farmsim-liknande stämning på ditt basskepp. Ljuden från skotten, blodsplattret och laddningen av magasin ökar den något hotfulla stämningen.

Kontrollerna är för det mesta följsamma och med spelets fulla stöd för handkontroll fann jag att det med fördel kan spelas med en PS eller Xbox-kontroller. Det enda som tar lite tid att vänja sig vid är att kontrollera luftskeppet som har en något glidande och svagt fördröjd styrning, något som jag antar är ett medvetet val från utvecklarna då vi faktiskt rör oss genom luft och inte på ett fast underlag.

Black Skylands finns nu som Early access och med alla sina väl invävda element, med fler på väg enligt utvecklarna, ser detta ut att kunna bli en liten pärla i sin genre. Världen är en spännande tagning på skypunk och blandar både luftstrider, landstrider och resurshantering med sin estetik på ett sätt som gör att även jag som inte är världens största fan av shooter-spel kan uppskatta de varierande elementen. Jag hoppas att utvecklarna fortsätter på det spår de har och inte lägger till allt för många nya variabler som kräver din uppmärksamhet, utan håller attackerna på öarna som ett lagom frekvent event som bryter av i historien. 


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen, finns nu som Early access på Steam.

Black Skylands. Lägsta pris 154 kronor enligt Steam 2021-07-15.

Recensionsex tillhandahållet av tinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar