Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: World of Warcraft: Dragonflight

Förhandstitt: World of Warcraft: Dragonflight

Frukta drakarnas vrede!

av Martin "Fyghar" Johansson

Efter att ha varit i självaste dödsrikena för hela universum återvänder vi nu hem till Azeroth i den kommande expansionen Dragonflight. Nu får vi återigen träffa på drakarna som har varit delaktiga i viktiga händelser under Warcrafts historia, samt några nya ansikten. Vi får till och med besöka drakarnas hemland! Men vilka faror kan lura där? Det kommer vi snart få se.


I den här expansionen får vi träffa på en ny ras, nämligen drakfolket Dracthyr som känns ganska passande med tanke på expansionens tema. Likt Worgens kan de här byta skepnad och se antingen mer draklika eller mer mänskliga ut. Det finns en hel del att välja mellan när man sitter och skapar sin Dracthyr rent utseendemässigt. Jag skulle dock vilja se att utvecklarna börjar lägga till lite olika kroppsformer hos de olika raserna. Jag har inte direkt tänkt på det tidigare men med Dracthyrerna kändes det lite löjligt att deras drakformer ser så slanka ut. Nu är det bara en personlig preferens men jag hade gärna velat göra en mindre, mer kraftigt byggd drake. Eller varför inte en människoform med kulmage? World of Warcraft har nu funnits i 18 år och även om vi har fått mer val att göra med våra karaktärers ansikten, frisyrer samt även kroppshållning i vissa fall vill jag ändå att vi dessutom ska kunna få välja kroppsformer. Men oavsett vad jag vill ser Dracthyrmodellerna bra ut, både som drake och i människoform, även om de är lite för slanka för mitt tycke.

Dracthyrerna är även den enda rasen som kan vara den nya klassen Evoker, vilket dessutom är den enda klassen de kan vara i dagsläget. Det är definitivt en intressant klass med en hel del attacker som påverkar flera fiender vilket kan vara bra att ha i raids och liknande. De är dock klena, som magiker ofta kan vara, och jag brukar vilja vara framme och ta stryk samtidigt som jag delar ut stryk. Med den spelstilen är evokers inte något för mig, men jag har testat mig fram med dem för att se hur de fungerar. Sen har jag spelat storyn med en paladin för att inte ständigt behöva oroa mig för plötsliga dödsfall då jag skulle ha råkat ta lite för mycket stryk. Eller, åtminstone inte lika ofta. De har även uppdaterat spelets skill trees för de olika klasserna. Förr var det rätt linjärt då man fick vissa saker när man levlade upp. Nu ska det, i teorin, bli mer valfrihet för spelarna att kunna ta den väg de själva känner för. Jag känner att jag inte kan ge någon direkt feedback på det här då jag mest ville utforska spelets nya klass samt den nya regionen och gick därför efter spelets rekommendationer.

Musiken och rösterna är väldigt bra, Blizzard vet vad det är de gör vid det här laget när det gäller World of Warcraft. Åtminstone när det gäller bild och ljud, det finns lite delade åsikter om andra grejer i spelet. Men för att hålla mig till ämnet ser Azeroth återigen väldigt bra ut. Jag har egentligen alltid uppskattat miljöerna i World of Warcraft och blir inte besviken nu heller. Den nya regionen The Dragon Isles har tryckts in i kartan över Azeroth, som verkar krympa för varje expansion, och har ett varierat klimat som ligger tätt inpå varandra. Vulkaner, regnskogar och frusna tundror verkar nästan ligga granne med varandra vilket erbjuder intressanta miljöer att resa runt i. För att lättare kunna ta sig runt i den nya regionen får man nya mounts att rida på, nämligen drakar. Dessa drakar kan man designa lite efter eget bevåg när man låser upp nya utseenden och delar. Man kan också flyga med dem på ett sätt som är både intressant och lite irriterande. Med de här drakarna behöver man samla på sig fart genom att dyka ner mot marken, ungefär som i verkligheten, sen tappar man den farten om man flyger i en dum vinkel. Detta innebär att man kommer få dyka och flyga upp en hel del för att ta sig runt, men samtidigt tycker jag att det är kul att de utvecklar hur mounts flyger.

Storyn går ut på att hjälpa drakarna att egentligen komma på fötter igen efter alla händelser som har skett i det förflutna. Det är dock lättare sagt än gjort med tanke på alla intriger som pågår i bakgrunden dels mellan drakarna och deras fiender men även mellan drakarna själva. Det kommer finnas mycket historia att upptäcka i den här expansionen, som vanligt, och jag kommer verkligen se fram emot att se vart storyn tar vägen. Jag hoppas dock lite att det inte finns ett hot mot världen eller universum i den här expansionen utan att man tar och bantar ner hotet lite efter Shadowlands. Det blir svårt att försöka komma med något större och större som hotar spelarnas värld i varje expansion, ibland kan mindre vara bättre. Men det kommer vi att märka längre fram i storyn.


Specifikation

Denna recension baseras på Beta-versionen.

World of Warcraft: Dragonflight. Lägsta pris €49,99, vilket är ungefär 545 kronor, hos Battle.net 2022-10-07.

Recensionsex tillhandahållet av Activision Blizzard.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar