Despot’s Game

Kom en! Kom fler!

av Martin "Fyghar" Johansson

Jag gjorde en förhandstitt på det här spelet för lite över ett år sedan. Jag tyckte då att det var ett kul litet spel som jag rekommenderade för korta spelsessioner, men hur står sig spelet nu?


Despot’s Game: Dystopian Army Builder är en roguelike i en intressant tappning. Istället för att du spelar samma karaktär som dör om och om igen, samlar du istället ihop en grupp newbies som ska försöka överleva i en dödlig labyrint. Helt ärligt dock, de kommer att dö, ofta. Den biten har inte förändrats. Men det finns ju en större chans att klara av labyrinten om det är en större grupp, eller hur? Tja, det beror ju helt på om du som spelare tar till vara på spelets olika hjälpmedel för att komma så långt som möjligt. Något jag inte var särskilt bra på om jag ska vara ärlig.

En viktig del i spelet är att alla små människor som springer runt i labyrinten behöver mat. Inte lite mat heller, utan de behöver äta mellan varje gång de byter rum! Glupska är vad de är, de äter mer under en nivå än vad jag gör på en hel dag! Men jag lyckades stirra mig blind på att mina små gubbar skulle ha mat för att inte få negativa stats på grund av hunger. Vad jag då missade var ju att faktiskt spendera mina hårt förvärvade slantar på mutationer som ser till att de här gubbarna faktiskt överlever striderna de slängs in i. Så här i efterhand känns det ju rätt självklart att jag skulle komma längre ner i labyrinten när jag muterar för mer hälsa, snabbare attacker eller varför inte fler möjligheter för gratis uppgraderingar? Men nej, jag fortsatte med att samla mat fram tills jag återigen förlorade och läste vad det var för hjälpsam text som stod. Och där trillade poletten ner. Det var bara att försöka igen, och nu gick det ju genast bättre! Kan ju vara bra om man faktiskt läser spelets tips.

Förutom mutationer och mat finns det en till viktig grej att göra för att ens newbies ska kunna överleva, och det är att köpa utrustning till dem. Genom att bara ge en newbie ett par boxningshandskar ökar chansen för dess överlevnad rätt rejält. För att öka chansen för överlevnad än mer är det bra att bygga upp sin lilla armé genom att ge dem olika saker samtidigt som man bygger upp olika grupperingar. En svärdsman är okej att ha, men att ha fem, där alla har olika svärd, ger dem alla en betydligt större chans att göra kritiska träffar mot fiender. Ett annat exempel är kultister. En ensam kultist är faktiskt rätt värdelös, men om man har tre eller fler, åkallar de tentakler som gör massiv skada på fiender när de slår. Det gäller verkligen att planera vad man bör spendera sina pengar på eftersom mutationer, mat och utrustning alla kostar pengar och det är inte som att spelet spontant bara ger mig hundratusen att spendera. Nej, istället får jag hoppas på att jag kan samla på mig tillräckligt av de olika sakerna för att kunna komma vidare och till slut spöa Despot.

Spelet ser simpelt ut, men det finns många detaljer bland de små gubbarna samt i de olika rummen som får mig att dra lite på läpparna. De har lyckats få in rätt mycket detaljer i bara några få pixlar som rör sig. Riktigt välgjort vill jag säga. Även ljudet är bra med en pumpande musik som spelas vilket får mig att vilja fortsätta framåt. Finns inte mycket mer att säga om det egentligen, men det som finns är bra.

Storyn i spelet är att man ska ta sig igenom labyrinten och besegra en huvuddator, eller vad man nu ska kalla den, som heter Despot. Det finns lite olika event man kan komma åt under sina spelomgångar men de är inte särskilt många och blir rätt snabbt repetitiva. Och om jag ska vara helt ärlig blir hela spelet rätt enformigt och repetitivt efter ett tag. Visst, du bygger upp din lilla armé, håller koll på pengar och mat men alla strider i spelet är automatiska. Det är bara att sitta och vänta på att striden är över samt hålla tummarna för att ens gubbar överlever. Det blir faktiskt lite tråkigt efter ett tag eftersom det bara finns så mycket som jag faktiskt kan göra. Det är bara att klicka sig från ett rum till nästa, vänta ut striden som kommer att ske, handla lite om det går och sedan klicka sig till nästa rum. Nu finns visserligen möjligheten att möta andra spelare när jag spelar, men för min del känner jag att det inte tillför något, för det är fortfarande bara att sitta och vänta samt hoppas på att jag vinner. Vilket jag oftast inte gör.


Specifikation

Denna recension baseras på PC- samt Xbox-versionerna.

Despot’s Game. Lägsta pris 106 kronor enligt Prisjakt.nu 2023-01-16.

Recensionsex tillhandahållet av tinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar