Små riddare som ska rädda en prinsessa, ta sig igenom massor av olika banor samtidigt som de spöar skiten ur en sjuk mängd olika fiender och bossar. Bara konceptet tog mig tillbaka tjugo år i tiden. Jag satt i skolbiblioteket med mina kompisar och missade inringningen till lektionen för att vi spelade Castle Crashers. Big Helmet Heroes fick mig att känna att flash spel inte är döda och glömda. Det är bara kiss och bajshumorn som gått en välförtjänt död till mötes.
Exalted Studio är en indie studio med cirka ett dussin anställda. De är belägna i Montpellier i Frankrike som är lite av ett mekka för franska indeiutvecklare. Det finns nämligen över 90 Studior, över 600 människor som jobbar inom industrin samt flera skolor. Exalted studios har tidigare utvecklat ett idle pvp spel för mobil vid namn Big Helmet: PVP Arena. När de hade skapat och vidhållit ett starkt varumärke kände de att det var dags att expandera deras koncept. Detta ledde till Big Helmet Heroes.
Då återstår bara frågorna. Lyckades de? Är det kul? Och finns spelet till konsoler också? Och svaret på alla frågorna, är ja.
Allt börjar med en turnering. Du får möjlighet att lära dig spelets mekaniker samtidigt som du får visa din storhet genom att mosa goblins, otaliga svaga och patetiska goblins. Du springer genom banan och anländer till slut till en boss – det är dags att visa vad du lärt dig. Storyn är det som nämnts tidigare, att rädda prinsessan och det är tydligt att Big Helmet Heroes fokuserar mer på resan än målet. Detta gör att Exalted Studios fick fria händer att skapa med vilka teman de ville och framför allt, skapa vilka knasiga scenarion de ville.
Big helmet heroes är en hack and slash, en genre definierad av stora mängder fiender av olika svårigheter vilka besegras av vad som bäst kan beskrivas med orden ”ohämmat våld”. Detta görs i Big helmet heroes genom fyra olika klasser av hjältar. Samtliga klasser har särskilda attackmönster, de kommer fram genom vad som kallas lätta och tunga attacker. De lätta attackerna är snabbare men gör inte lika mycket skada. De tunga attackerna känns annorlunda mellan de olika klasserna än de lätta, då de är visuellt och effektmässigt varierade.
De finns de hjältar som har svärd och sköld, detta gör att de får en tung attack som skapar en tjurrusning. Eller Munk-klassen som har stavvapen med mer räckvidd och sveper sin stav i ett stort område runt sig. Vi har en av de roligaste klasserna enligt mig i rouge klassen, kvicka små jäklar med sina två, enhandade vapen som orsakar stor skada och kan skapa en virvelvind av vassa klingor. De är dock mycket mer sårbara än de andra klasserna och kan lättare knockas ut. Sist har vi Hjältarna som bär tunga klubbor eller hammare. De har långsammast attacker, men där varje variant levereras med ett löfte om en dyr sjukhusräkning.
Anledningen till att jag benämner varje klass som ”de” är för att du under spelets gång kan få tillgång till 29 olika hjältar vilka faller under de tidigare nämnda klasserna. Du kan fritt byta mellan hjältarna du har tagit med dig in i banan, de som du inte aktivt använder återfår hälsa när du slåss, vilket gör det nödvändigt att variera hjälten du använder. Inom varje klass är den grundläggande stridstekniken och de kombos du genomför samma. Kombinationen av lätta och tunga attacker känns tyvärr inte speciellt värda att eftersträva då det inte sker någon ny attack när du gör dem, det är snarare att animationen för attackerna sätts ihop och blir inte riktigt nytt. Men trots detta blir striderna inte enformiga på grund av två andra betydande faktorer.
Ultimata attacker benämns i detta spel som ”superkrafter” och vapen. Dessa två element i spelet lyfter striderna från våldsamma kamper till kaos och endorfinkickar. Du har tre mätare att hålla koll på under spelets gång – hälsomätaren, mätaren som visar din superkraft och en liten mätare som visar hur många blommor du har plockat upp. Blommorna kommer från fiender vilket gör att det kommer en liten låda med fallskärm när mätaren fyllts. När den landar ger dig vapen, hälsa och en flaska som fyller din superkraftsmätare. Varje hjälte har en superkraft som är unik till dem. Det kan vara att frysa alla fiender på skärmen eller förvandla dem till sten. Du kanske vill ge din hjälte skuggkloner som attackerar fiender eller kalla en flock får som springer över dina motståndare. Eller skulle du vilja skapa bubblor som skickar upp fiender för att aldrig bli sedda igen? Vi skulle även kunna gå direkt till att mer eller mindre begå krigsbrott och frammana en massiv tsunami som sveper över skärmen.
Det finns naturligtvis många fler men hur mycket jag än vill kan jag inte skriva alla. Detta ger incitament att leta igenom varje bana efter de burar där hjältarna är inspärrade. Under min speltid hittade jag inte en enda hjälte som kändes likadan på grund av deras superkraft och noggrant designade utseende.
Vapnen är en klass i sig. Dina hjältar har ett standardvapen som de återgår till, då de du hittar ute i strid har begränsat med användning innan de försvinner. Men den tiden du har med vapnen är fylld med glädje och komik. Olika vapen har olika effekter som påverkar hur effektiva de är, de kan ha gift, el eller eld som gör dem särskilt kul att använda. Kanske hittar du en stav som förvandlar fiender till får när du slår dem. Det finns även avståndsvapen som har de elementala effekter vilket nämndes tidigare. Och de känns orimligt bra att använda.
Många banor har särskilda vapen vilka bara finns på den enskilda banor, till exempel bowlingkäglor som går att hitta på bowlingbanan. Förutom att vapnen har enskilda effekter påverkar de även hjältens klass. Har du en hjälte med stort tungt vapen och plockar upp morötterna (ja på riktigt), då har de nu en morot i var hand vilket gör att de får samma attackmönster som en rouge. Detta i sin tur gör att du får mycket större frihet att välja den hjälte som har din favorit superkraft, eller favoritdesign trots att du inte gillar deras huvudsakliga vapen.
Banorna är också välgjorda. De är riktigt vackra ibland. Jag hittade ofta saker som var lustiga på vägen, vilket fick världen att kännas märkligt levande. Variationen och de olika teman de följde skapade en känsla av att aktivt röra sig framåt mot målet att rädda prinsessan. Men jag avskydde labyrintbanorna. Labyrinterna var jobbiga, långtråkiga och ostimulerande, de hade gärna fått låta bli att existera.
Big Helmet Heroes finns tillgängligt på all den senaste generationens konsoler nämligen Playstation 5, Xbox Series X|S, Nintendo Switch och Steam. Tur är väl det då att jag fick mitt exemplar till Switch. Nu kommer en stark avrådan. Skaffa det inte till ett Switch. Switchet klarar inte av när det är för mycket fiender, vilket det väldigt lätt blir. Detta gjorde att det laggade avsevärt trots att laddkabeln var inkopplad eller satt i sin dock. Detta är synd då Big Helmet Heroes gör sig väl som ett spel att ta med sig och spela hos kompisar eller på resande fot. Ska det få en chans att bli ett resespel får vi vänta till Switch 2 och se hur det går. Eller spela på ett Steamdeck där det är spelbart men inte optimerat.
Grafiken är enastående och passar innehållet som handsken. Färgerna är ljusa, fyllda med energi och oavsett vilken färg dina hjältar eller fiender har står de alltid ut. Miljöerna är en fröjd att röra sig igenom, vilket är en fördel då du ofta spelar en bana flera gånger för att hitta hjältar. Fienderna och hjältarna är väldesignade vilket gör att de passar för sina områden i spelet ypperligt. I mellanspelet kan stilen bytas till en nästan handritad papperfigursstil som inte liknar resten av spelet, men jag fann den nästan löjligt charmig. Allt detta tillsammans med musiken som ackompanjerar banorna näst intill perfekta. Är det ett slott som du tar dig uppför, speglar musiken detta väl. Är det ett egyptiskt tempel du tar dig igenom reflekteras detta också i musiken.
Emellanåt hamnar du i en boss-strid. Dessa varierar i utförandet men är charmiga. Alla bossarna är väldesignade och känns speciella när du möter dem. De kan vara väldigt lätta att besegra om du har valt rätt hjälte med rätt superkraft. Det tar inte ifrån bossarna deras charm och återigen otroligt genomtänkta design.
Big Helmet Heroes är ett kul spel att spela tillsammans. Men det kan ibland bli tillräckligt rörigt på skärmen för att tappa bort den hjälte du styr. Detta är sällan särskilt bestraffande men kan bli jobbigt när det hänt några gånger. Trots detta är spelet lätt att plocka upp och köra när tid finns, då varje bana tar ungefär tio till femton minuter att ta sig igenom. Designerna är fantastiska, världen är komisk och livlig. Men trots det kändes det som att en, till en och en halv timme var gränsen för hur lång en sittning kunde vara innan jag började få minskad njutning av spelet.
Exalted studio har sannerligen skapat något charmigt i Big Helmet Heroes och har med stor fingerfärdighet prickat rätt. Designen är som jag nämnt utmärkt och inget känns för likt något annat. Vapnen och hjältarnas superkrafter skapar en dynamik i striderna som gör att det inte känns enformigt trots ett dåligt kombosystem. Humorn, de nästan banala situationerna och synerna du får, skapar ett njutbart äventyr. Jag kan bara säga bra jobbat Exalted Studios.
Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även till Playstation 5, Xbox Series X|S och PC.
Big Helmet Heroes. Lägsta pris ca. 270 kronor enligt Nintendo 2025-02-14.
Kod tillhandahållen av Dear Villagers.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.