I simulatorspelet Aquarium Designer pysslar du ihop olika akvarium; du kan montera ihop egna akvarier eller spela genom en kampanj där du har specifika krav att uppfylla. Genom det breda utbudet av fisk, dekoration, underhållsutrustning och andra föremål kommer du kunna låta kreativiteten flöda.
Det första jag gjorde när jag öppnade spelet var att dyka rätt in i kampanjen. Under kampanjen får man kontrakt skickade till sig via e-mail från olika personer som vill att du skapar ett akvarium åt dem. Varje kontrakt har olika mål, både primära och sekundära, för dig att uppnå. Kontrakten varierar och vissa är mer utmanande än andra. Det finns vissa kontrakt som har en timer, men du har god tid på dig och behöver inte stressa för mycket. Ett annat kontrakt kräver att du skapar ett akvarium likt ett barns ritning, detta var nog det kontrakt som var mest utmanande. För varje avslutat kontrakt får du poäng beroende på vilka mål du uppnått; dessa poäng når upp till 1 000. Ju mer poäng du tjänar ihop, desto mer går du upp i nivå. När du går upp i nivå låser du upp fler föremål och fiskar. För närvarande kan en spelare nå upp till nivå 10 om man slutför alla jobb i sin inkorg, det vill säga att få maxpoäng på alla kontrakt. Kampanjen är tyvärr enormt kort, den går att slutföra på ungefär två timmar vilket var en besvikelse.
Förutom att ha ett kampanjläge har spelet också ett kreativt läge där spelaren kan skapa sitt eget akvarium och välja mellan att underhålla akvariet på ett realistiskt sätt eller lämna det underhållsfritt. Den ”realistiska” inställningen är lite svårare. Om du inte sköter akvariet kan du förlora allt du arbetat med. Något som jag tyckte var kul var att försöka få ihop ett akvarium med fiskarter som kan existera tillsammans med varandra. Detta kan vara lättare sagt än gjort då det även krävs att akvariet har rätt pH-balans, temperatur och filter. Beskrivningarna på fiskarna är korta men koncisa, vissa är enkla att ta hand om medan andra kräver mer underhåll.
Jag kan sakna en sökfunktion i spelet. Det finns en hel drös med föremål att skrolla genom och ibland kan det vara svårt att hitta precis vad som efterfrågas på ett kontrakt, speciellt när det gäller fiskarna. Eftersom jag inte har mycket erfarenhet när det gäller fiskar hade jag ibland svårt att hitta de fiskar som efterfrågas i kontrakten. Utöver saknaden av en sökfunktion är spelet väldigt användarvänligt och lätt att navigera genom.
Grafiken i spelet är fint; det visuella är lätt för ögat och med en avslappnande bakgrundsmusik fungerar det bra ihop. Fiskarna, växterna och andra föremål ser riktigt bra ut och det är kul att pyssla ihop ett fint akvarium. Man kan ändra storlek på de olika föremålen samt vrida och vända på dem för att de ska passa perfekt i ditt akvarium. Dock kunde animeringen av fiskarna vara bättre då de känns lite stela. Fiskarna har också en tendens att simma genom hårda föremål, såsom stenar, istället för att ”studsa” mot dem eller undvika dem helt. Tyvärr gör detta att spelet känns mindre realistiskt.
Allt som allt är Aquarium Designer ett väldigt avkopplande spel om du gillar fiskar eller akvarier. Menyerna är enkla och ganska lättnavigerade, musiken är avslappnande och det visuella är lätt för ögat. Tyvärr är kampanjen väldigt kort vilket är synd eftersom jag tyckte den var engagerande och rolig. Jag skulle rekommendera den om du bara vill koppla av och pyssla med akvarium.
Denna recension baseras på Steam-versionen.
Aquarium Designer. Lägsta pris 81 kronor enligt Steam 2021-11-04.
Recensionsex tillhandahållet av Games Operators.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.